«Γιατί είναι τόσο δύσκολο για ορισμένους ανθρώπους να εμπιστεύονται;», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Γιατί είναι τόσο δύσκολο για ορισμένους ανθρώπους να εμπιστεύονται;», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

 

Όταν το καθημερινό στρες εισβάλλει στον προστατευμένο χώρο μας, ή ένα απροσδόκητο πρόβλημα σχέσης διαταράσσει την ηρεμία μας, μπορεί να αρχίσουμε να αισθανόμαστε ανασφαλείς και να αμφισβητούμε τον εαυτό μας, την αγάπη, την πίστη και την αξιοπιστία των ανθρώπων του περιβάλλοντος μας. Χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε, ενδέχεται να αντιδράσουμε σε αυτές τις αμφιβολίες, απομακρύνοντας τον εαυτό μας.

Τι είναι η εμπιστοσύνη;

Εμπιστοσύνη είναι η σταθερή πίστη στην αξιοπιστία, την αλήθεια, την ικανότητα ή τη δύναμη κάποιου. Εμπιστευόμαστε κάποιον στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε, είναι προβλέψιμος και ειλικρινής για να κάνουμε με συνέπεια αυτό που είναι «σωστό». Για παράδειγμα, εμπιστευόμαστε ανθρώπους που είναι καλοπροαίρετοι απέναντί ​​μας, που έχουν ακεραιότητα και των οποίων οι πράξεις αντιστοιχούν στα λόγια τους.

Πώς αναπτύσσουμε την εμπιστοσύνη;

Ο Erikson πρότεινε ότι τα βρέφη που μεγαλώνουν από ενήλικες που ανταποκρίνονται συνεχώς στην κάλυψη των αναγκών τους, αναπτύσσουν εμπιστοσύνη μέχρι το τέλος του πρώτου έτους. Τα παιδιά που εμπιστεύονται το περιβάλλον τους είναι εκείνα που έχουν δημιουργήσει μια ασφαλή προσκόλληση στους γονείς ή τους φροντιστές τους, κάτι το οποίο θα τους βοηθήσει να αναπτυχθούν και να πορεύονται στη ζωή τους με καλά επίπεδα ψυχοσυναισθηματικής υγείας.

Θέματα εμπιστοσύνης στις σχέσεις

Οι σχέσεις χτίζονται και διατηρούνται μέσω της πίστης μας ότι μπορούμε να πιστέψουμε αυτά που μας λένε. Στην πραγματικότητα, η εμπιστοσύνη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η κόλλα που συγκρατεί μια σχέση, επειδή διευκολύνει μια θετική συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των συντρόφων με βάση την αγάπη και την πίστη.

Αντιθέτως, η δυσπιστία μπορεί να διαταράξει ακόμη και την πιο αγαπημένη σχέση. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας σχέσης που μπορεί να δημιουργήσουν δυσπιστία και καχυποψία όπως θα δούμε παρακάτω:

  • Μη ξεκάθαρα μηνύματα

Τα μη ξεκάθαρα μηνύματα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα σύγχυσης και αποξένωσης στα ζευγάρια διαλύοντας συναισθήματα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να αμφιβάλλουν ή να μην εμπιστεύονται τον σύντροφό τους σχεδόν αμέσως επειδή φοβούνται την οικειότητα και την εγγύτητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να δίνουμε έμφαση στις ενέργειες του παρτενέρ αντί να στηριζόμαστε μόνο σε αυτά που δηλώνει.

  • Εξαπάτηση και απιστία

Το ψέμα και η εξαπάτηση καταστρέφουν την πραγματικότητα των άλλων και διαβρώνουν την πίστη τους. Η προδοσία της εμπιστοσύνης που προκαλείται από τη μυστική συμμετοχή ενός συντρόφου με ένα άλλο άτομο οδηγεί σε μια συγκλονιστική και οδυνηρή συνειδητοποίηση του εξαπατημένου, ότι το άτομο με το οποίο σχετίζεται έχει μυστική ζωή και ότι υπάρχει μια πτυχή του για την οποία δεν γνώριζε. Η εμπιστοσύνη μπορεί επίσης να καταστραφεί μέσω της αδιαφορίας, της κριτικότητας και της απόρριψης.

  • Εσωτερική κριτική φωνή

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν την κριτική εσωτερική φωνή ως ένα είδος εσωτερικού «συμβούλου» που προσφέρει κακές συμβουλές για το πώς να χειριστούν μια σχέση. «Θυμήσου. Ένα λάθος βήμα και θα καταλήξεις πάλι μόνος». Η φωνή μπορεί να αμφισβητήσει τη δέσμευση ή την αγάπη του συντρόφου μας, «Γιατί δεν είναι πιο στοργικός;» «Γιατί είναι πάντα με τους φίλους του; Μάλλον δε νοιάζεται για εμένα».

Ανακατασκευή εμπιστοσύνης

Για να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη μετά από προδοσία, χρειάζεται να διαχειριστούν οι εσωτερικές κριτικές φωνές που τροφοδοτούν τη δυσπιστία διατηρώντας τους ανθρώπους κολλημένους στο παρελθόν. Είναι πολύτιμο, επίσης, να διακρίνουμε ανάμεσα στον υγιή σκεπτικισμό, που είναι μια ώριμη στάση και τον κυνισμό, που είναι ανώριμος και ακατάλληλος. Όταν η κριτική εσωτερική φωνή κυριεύει τη σκέψη μας, τείνουμε να γίνουμε κυνικοί και περιφρονητικοί απέναντι σε άλλους ανθρώπους. Αυτές οι αρνητικές στάσεις είναι διαβρωτικές για το ανθρώπινο πνεύμα. και πληγώνουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης βασίζεται σε τέσσερις αρχές: ειλικρίνεια, μη ανταγωνιστικότητα, κατανόηση και άμεση επικοινωνία. Οτιδήποτε προκάλεσε το σπάσιμο της εμπιστοσύνης, η εκτεταμένη συζήτηση για το τι θέλει ο καθένας και η συμπόνια για το άλλο άτομο είναι αυτό που καθιστά δυνατή τη συγχώρεση.

Η εμπιστοσύνη έχει μεγάλη σημασία για τον καθένα μας. Βοηθά στη διατήρηση της αγάπης και της τρυφερότητας που αισθανόμαστε οι άνθρωποι ο ένας στον άλλο, θέτοντάς μας ικανούς να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις αναπόφευκτες αντιξοότητες που συναντάμε στην πορεία της ζωής μας.

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ