«Γιατί εξακολουθούμε να καταδικάζουμε τις γυναίκες για τη σεξουαλικότητά τους;», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Γιατί εξακολουθούμε να καταδικάζουμε τις γυναίκες για τη σεξουαλικότητά τους;», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

Το 1960, το χάπι της αντισύλληψης έθεσε τις γυναίκες υπεύθυνες για το σώμα τους και τη σεξουαλικότητά τους. Τα επόμενα χρόνια, το Φεμινιστικό Κίνημα ζήτησε από τις γυναίκες να έχουν ίσες ευκαιρίες, αμοιβές, ευθύνες και επιλογές. Ο βαθμός στον οποίο η κοινωνία έχει μετατοπιστεί από τότε είναι σημαντικός. Ωστόσο, με κάποιο τρόπο εξακολουθούμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο πολιτισμός μας επιμένει να στέλνει ανάμεικτα μηνύματα στις γυναίκες για τη σεξουαλικότητά τους. Θέλουμε οι γυναίκες να είναι αντικείμενα σεξουαλικής επιθυμίας, αλλά περιμένουμε να είναι αγνές. Τους ζητάμε να έχουν τη σεξουαλικότητά τους, αλλά κατηγορούνται για τη διαχείριση και την επιλογή μιας πιθανής κύησης. Οι γυναίκες που έχουν λάβει ισότιμη θέση με τους άνδρες αναγνωρίζοντας τη σεξουαλική τους φύση κατηγορούνται συχνά ότι είναι «εύκολες» ή «χειραγωγήσιμες».

Μία από τις πιο επαίσχυντες προσβολές σε έναν άνδρα είναι η κατηγορία ότι δεν είναι αρσενικός. Για μια γυναίκα, είναι ότι είναι σεξουαλικά ‘χαλαρή’. Για έναν άνδρα, ο ύπνος με πολλές γυναίκες μπορεί να είναι ένα σημείο υπερηφάνειας. Για μια γυναίκα, είναι ντροπή. Αυτές οι αντιφάσεις και τα πρότυπα πρέπει να μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν η σεξουαλικότητα μιας γυναίκας θεωρείται ντροπή ή πρόκληση.

Η ιδέα ότι οι άνδρες είναι από τον Άρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη προωθούν μόνο τα δύο φύλα να αισθάνονται πιο ξένα μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα, όταν πρόκειται για την έκφραση της σεξουαλικότητας, οι γυναίκες και οι άνδρες μοιάζουν πολύ περισσότερο μεταξύ τους από ό, τι νομίζετε.

Μερικά στερεότυπα σχετικά με τη σεξουαλικότητα των γυναικών βασίζονται στο γεγονός ότι λόγω επιρροών τόσο από την κοινωνία όσο και από την οικογένεια, πολλές γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να αποκαλύψουν τη σεξουαλική τους επιθυμία. Η άποψη της κοινωνίας μας υπενθυμίζει ότι οι άνδρες είναι σχεδιασμένοι να θέλουν σεξ, ενώ οι γυναίκες έχουν σχεδιαστεί για να το σιωπούν. Αυτές οι συμπεριφορές οδηγούν έναν άνδρα να αποφεύγει να κρύβει την σεξουαλική του επιθυμία από φόβο ότι θα αντιμετωπίσει τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις με μια γυναίκα που φοβάται να επιδείξει τη σεξουαλικότητά της. Όταν λοιπόν η σεξουαλική φύση ενός ατόμου αφαιρείται από αυτές τις βλαβερές πολιτισμικές και ψυχολογικές επιρροές, η επιθυμία ενός άνδρα και μιας γυναίκας για σεξ είναι στη βάση της ίδια.

Φυσικά, δεν μεγαλώνει κάθε γυναίκα με κατασταλτική άποψη για το σεξ. Πολλά νεαρά κορίτσια είναι καλά μορφωμένα και σωστά διδάσκονται να σέβονται το σώμα τους και ότι η ανάπτυξη ως σεξουαλική γυναίκας είναι ένα φυσικό και ευχάριστο κομμάτι του να γίνουν ενήλικες.

Πολλές γυναίκες, όταν γίνονται μητέρες και μετατοπίζουν την προσοχή τους στα παιδιά τους επηρεάζεται η περαιτέρω την επιθυμία τους για τον σύντροφό τους. Οι περισσότεροι από εμάς είδαμε τις μητέρες μας ως ρομαντικές φιγούρες και τείνουμε να μιμούμαστε αυτές τις τάσεις. Η κοινωνία τροφοδοτεί αυτήν την έννοια. Το να είσαι ελεύθερος θεωρείται ανεύθυνο και το αυθόρμητο κατατάσσεται ως ανώριμο. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την εργασία. Το να επικεντρώνεται υπερβολικά στην καριέρα της, αποσυνδέει μια γυναίκα από τη σεξουαλικότητά της.

Η προοπτική ενός γονέα για τη δική του σεξουαλικότητα επηρεάζει σημαντικά την προοπτική των παιδιών τους γύρω από το θέμα. Οι γονείς συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση των συναισθημάτων των παιδιών τους απέναντι στον εαυτό τους, στο σώμα τους και στη σεξουαλικότητά τους. Όταν γίνονται κριτικοί, μισαλλόδοξοι ή αρνητικοί, τους διδάσκουν να αισθάνονται έτσι για τον εαυτό τους.

Ο πρωταρχικός στόχος για κάθε άτομο σε στενή, σεξουαλική σχέση πρέπει να είναι η ισότητα. Το να έχουμε μια προσωπική, ειλικρινή και συναισθηματική ανταλλαγή είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να ευδοκιμήσει μία σχέση με οικειότητα. Όταν μια γυναίκα εγκαταλείπει τη σεξουαλικότητά της, θυσιάζει ένα ουσιαστικό μέρος του ποια είναι. Δεν πρόκειται μόνο για σεξ, αλλά για αναγνώριση του πλήρους εαυτού της και των επιθυμιών της. Η αποτυχία αναγνώρισης ή καταστολής αυτής της πλευράς μας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Κάθε άτομο πρέπει να αισθάνεται ότι μπορεί να αποδεχτεί τον εαυτό του και ολόκληρη την ταυτότητά του. Είναι τόσο σημαντικό να ξεφορτωθούμε τους μύθους σχετικά με τη σεξουαλικότητα των γυναικών και να επιτρέψουμε σε κάθε άτομο να ζήσει ελεύθερα απολαμβάνοντας κάθε πτυχή του εαυτού του.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ