Γιατί προχωρήσαμε στη διοργάνωση του Thessaloniki Helexpo Forum - Karfitsa.gr
Άρθρα

Γιατί προχωρήσαμε στη διοργάνωση του Thessaloniki Helexpo Forum

 Στόχος μας τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε ένα μικρό Νταβός, όπου σημαντικοί ομιλητές θα κατέθεταν τις απόψεις τους για ό,τι απασχολεί την οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία

Του Αναστάσιου Τζήκα*

Η ΔΕΘ στα 90 και πλέον χρόνια της ιστορίας της έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπη με δυσκολίες, βιώνοντας ακόμα και πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου είδε τις εγκαταστάσεις της να βομβαρδίζονται. Κάθε φορά όμως έβλεπε τις κρίσεις ως προκλήσεις και προσπαθούσε να διδαχθεί από αυτές, εισφέροντας από την πλευρά της στον δημόσιο διάλογο, προσαρμόζοντας παράλληλα τις δράσεις της στις εκάστοτε συνθήκες και δημιουργώντας νέα, φιλόδοξα πρότζεκτ. Σήμερα ζούμε μιαν άλλη μορφή πολέμου και η ματαίωση της 85ης ΔΕΘ ήταν στο πλαίσιο αυτό μια μάχη που χάθηκε προτού τη δώσουμε.  Η απόφαση για τη ματαίωση υπαγορεύθηκε από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και ήταν απόλυτα σεβαστή, καθώς μπροστά στη δημόσια Υγεία η οικονομία υποχωρεί, δεν στάθηκε όμως ικανή να κρατήσει τον εκθεσιακό φορέα σιωπηλό.

Η πρόθεσή μας από την πρώτη στιγμή ήταν να είμαστε ενεργά παρόντες στις εξελίξεις που έχει πυροδοτήσει η πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό προχωρήσαμε στη διοργάνωση του Thessaloniki Helexpo Forum, με θέμα «Πολιτική, Οικονομία & Κοινωνία, Αναζητώντας την Ισορροπία», που θα τοποθετήσει τις επόμενες ημέρες στο επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια του Forum θα βρεθεί στην πόλη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας, με σκοπό να παρουσιάσει τα σχέδιά της για το επόμενο διάστημα, ενώ υπουργοί, εκπρόσωποι κομμάτων, αυτοδιοικητικοί, επιχειρηματικοί σύνδεσμοι, φορείς, επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν, μέσα από 23 διαφορετικά, θεματικά πάνελ, στη συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και για τις προκλήσεις της επόμενης μέρας. Είχα εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την άποψη πως κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ θα μπορούσε να διοργανώνεται ένα πολιτικο-οικονομικό φόρουμ, το οποίο τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα μικρό Νταβός, όπου σημαντικοί ομιλητές θα κατέθεταν τις απόψεις τους για ό,τι απασχολεί την οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία. Φέτος περισσότερο από ποτέ η πραγματικότητα που ζούμε απαιτεί απαντήσεις, τις οποίες επιδιώκουμε να δώσουμε μέσα από το Thessaloniki Helexpo Forum.

Η εκθεσιακή βιομηχανία, η εξωστρέφεια, οι νέες τεχνολογίες, οι αναπτυξιακές προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας, η ενέργεια, η ψηφιακή διακυβέρνηση, το Ταμείο Ανάκαμψης, ο τουρισμός, η βιομηχανία, η οικονομία, οι επενδύσεις, η υγεία, η εργασία, η Ευρώπη των Περιφερειών, οι μεταφορές και η Θεσσαλονίκη, όλες θεματικές υπό το πρίσμα του Covid-19, θα αναπτυχθούν από εξέχοντες ομιλητές.

Η ΔΕΘ-Helexpo δηλώνει παρούσα, παρακολουθεί τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο και σχεδιάζει το εκθεσιακό της μέλλον. Άλλωστε, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές που ανοίγονται με τη δρομολογούμενη ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου πρέπει να βρουν τον εθνικό εκθεσιακό φορέα έτοιμο, παρά τις αντιξοότητες που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα. Η δουλειά που έχει γίνει για το σχέδιο της ανάπλασης συνεχίζεται, τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται και προσεχώς θα υπάρξουν νέες εξελίξεις. Άλλωστε, βρισκόμαστε κοντά στην προκήρυξη του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε το 2026 να μπορούμε να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την πρόκληση του νέου αυτού τοπόσημου, που θα χαρίσει στη Θεσσαλονίκη μια νέα αναπτυξιακή πνοή και θα αναβαθμίσει το επίπεδο των εκθεσιακών μας δράσεων. Κοιτάμε μπροστά, είμαστε σε εγρήγορση, σχεδιάζουμε νέες κινήσεις και επιβεβαιώνουμε τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ΔΕΘ διαχρονικά τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία.

* Ο Τάσος Τζήκας είναι πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ