Για «καθαρά» Εξάρχεια μέσα στο Μάρτιο μίλησε ο Χρυσοχοΐδης! Όσα είπε για τρομοκρατία, Ρουβίκωνα, αστυνομική βία αλλά και ΠΑΣΟΚ! - Karfitsa.gr
Πολιτική

Για «καθαρά» Εξάρχεια μέσα στο Μάρτιο μίλησε ο Χρυσοχοΐδης! Όσα είπε για τρομοκρατία, Ρουβίκωνα, αστυνομική βία αλλά και ΠΑΣΟΚ!

Για όλα τα φλέγοντα θέματα, όπως τρομοκρατία, εγκληματικότητα, Εξάρχεια, καταλήψεις, άσυλο, αστυνομική βία αλλά και το ΠΑΣΟΚ μίλησε στην εκπομπή «Αποτύπωμα» του ΣΚΑΪ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τρομοκρατία

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συμφώνησε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που το φαινόμενο της πολιτικής βίας διαρκεί τόσο πολύ χρόνο και αναπαράγεται, εξηγώντας πως αυτό γίνεται επειδή υπήρξε πολύ μεγάλη ανοχή. «Πρωτίστως κοινωνική ανοχή και ουδετερότητα για πάρα πολλά χρόνια. Πολλές φορές δικαστική ανοχή και αστυνομική και κρατική ανικανότητα. Όλο αυτό το μίγμα δημιούργησε 3-4 γενιές τρομοκρατών οι οποίοι παρά τη τελική τους κατάληξη όπως σύλληψη – εγκλεισμός στη φυλακή, κάποιοι συνεχίζουν ακόμα. Πιστεύω είναι ζήτημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της ανοχής.»

Στην ερώτηση για το αν αυτή η θητεία του, σημάνει και το τέλος της τρομοκρατίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Πριν από περίπου δυο μήνες εξαρθρώθηκε μια επικίνδυνη οργάνωση με οπλισμό, που είχαν επιτεθεί και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Είναι καθήκον μου και των διωκτικών αρχών να τελειώσουν με αυτήν την υπόθεση».

Για το αν τα ξέρουμε όλα για τη τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», ο υπουργός απάντησε «βεβαίως» και πρόσθεσε: «Στη δημοκρατία με βάση το Σύνταγμα όταν γίνεται μια άδικη πράξη όπως δολοφονία ή ληστεία, πρέπει να συλλαμβάνεται ο αυτουργός, ο συνεργός, ενδεχομένως ο ηθικός αυτουργός. Εδώ δεν υπάρχει καμία πράξη που να μην έχει διερευνηθεί και να μην έχει τελικώς πάει στο δικαστήριο με στοιχεία και να δικαστεί».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε και στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» που εξαρθρώθηκε επί των ημερών του, το 2010.

Για την πρωτοφανή βομβιστική επίθεση, με ένα νεκρό -ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του κ. Χρυσοχοϊδη- με παγιδευμένο δέμα που εξερράγη στο γραφείο του υπασπιστή του και τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, όπου σκοτώθηκε στενός συνεργάτης του, είπε: «Υπάρχει ο πρώτος ένοχος αποδεδειγμένα με τεκμήρια ο οποίος είχε επικηρυχθεί από τις ελληνικές αρχές εδώ και κάποια χρόνια. Πρέπει να υπάρξει σε εξέλιξη διεύρυνση που θα περιλαμβάνει όλη αυτή την υπόθεση. Δεν θα μιλήσω μέχρις ότου συλληφθεί ο καταζητούμενος και στη συνέχεια οι διωκτικές και δικαστικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους επειδή χάθηκε ένας πολύ καλός άνθρωπος, πατέρας δύο παιδιών και ικανότατος αξιωματικός». Ο κ. Χρυσοχοϊδης πρόσθεσε ότι δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για τη δολοφονία του στενού του συνεργάτη, που έγινε 10 χρόνια πριν.

Εγκληματικότητα

Με αφορμή τη δολοφονία Αφγανού την Πέμπτη στην Ομόνοια, και τον σοβαρά τραυματισμό ενός άλλου κατόπιν άγριας συμπλοκής μεταξύ περίπου 30 αλλοδαπών, στο κέντρο της Αθήνας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε: «Όλα τα πράγματα έχουν έναν λόγο για τον οποίο γίνονται. Καταρχήν ποιοι είναι αυτοί που συμμετέχουν στις υποθέσεις αυτές; Τα πράγματα σήμερα είναι πιο οξυμένα και επικίνδυνα, διότι ο πληθυσμός αυτών των ανθρώπων είναι πολύ μεγαλύτερος, διότι τα τελευταία χρόνια έχουν εισέλθει πάρα πολλοί στη χώρα. Κυκλοφορούν χιλιάδες στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι έχουν ένα χαρτί του αιτούντος άσυλο. Το άσυλό τους πρόκειται να εκδικαστεί σε 2-4 χρόνια. Πολλές φορές το χαρτί είναι πλαστό. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους (αλλοδαπούς) είναι παραβατικοί και ορισμένοι πηγαίνουν στο οργανωμένο έγκλημα. Γυρνούν από δω κι από κει. Δεν έγινε καμία προσπάθεια να φύγουν από τη χώρα να εκδικαστεί το άσυλο στους παραβατικούς διότι ο νόμος που υπήρχε μέχρι 31/12 δεν έδινε τη δυνατότητα αυτή. Σε όποιους επιχειρήθηκε να φύγουν, τελευταία στιγμή, ακόμη και στη πόρτα του αεροπλάνου έλεγε ‘θα υποβάλω καινούργιο αίτημα’. Αποτέλεσμα; Δεν έφευγε ποτέ».

Αλλοδαποί

Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε για τους αιτούντες άσυλο ότι πρέπει να φύγουν διότι «είναι προφανής η μη δυνατότητα τους να ζήσουν στη χώρα με άσυλο γιατί είναι πολύ χαμηλού προφίλ πρόσφυγες-«ασυλούχοι». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αυτοί είναι «περίπου 30-40.000 άνθρωποι», αλλά «δεν είναι όλοι παραβατικοί».

«Οι παραβατικοί υποθέτω ότι είναι 2-3.000 άνθρωποι», είπε. «Ξεκίνησε μια επιχείρηση με βάσει το νέο νόμο, όποιος είναι παραβατικός, ανεξάρτητα από τη ποινική του μεταχείριση, όταν συλλαμβάνεται κρατείται, εκδικάζεται η αίτησή του ασύλου κατά προτεραιότητα μέσα σε λίγες μέρες, απορρίπτεται το άσυλό του. Κρατείται στα προαναχωρησιακά κέντρα για να φύγει προς τη πατρίδα του. Εδώ και ένα μήνα γίνεται αυτή η δουλειά και έχουμε αποτελέσματα. Υπάρχουν ομάδες αλλοδαπών και κάποιον ημεδαπών που έμαθαν να παραβατούν ατιμωρητί. Υπάρχουν άτομα που έχουν κλέψει 100 φορές, έχουν προσαχθεί 100 φορές έχουν αφεθεί ελεύθεροι 100 φορές και κυκλοφορούν ελεύθεροι κάθε φορά που συλλαμβάνονται, επειδή διαπράττουν ένα αδίκημα κλοπής ληστείας κτλ. Η προηγούμενη αλλαγή του νόμου που έγινε, τη διακεκριμένη κλοπή την είχε στις 120.000. Ποιος έχει 120.000 στο σπίτι του για να τη χαρακτηρίσουμε διακεκριμένη κλοπή; Αστειότητες. Αυτό τώρα άλλαξε».

Αφού είπε ότι είναι «ποινικοί τα δύο θύματα της σημερινής επίθεσης στο κέντρο της Αθήνας», πρόσθεσε ότι «όλοι αυτοί οι παραβατικοί (αλλοδαποί) δεν έχουν θέση στη χώρα» και «πρέπει να φύγουν. Διάλεξαν λάθος χώρα να εγκληματούν σε βάρος της φιλειρηνικής κοινωνίας μας».

Είπε ότι όσοι παραβατικοί αλλοδαποί συλλαμβάνονται «δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι ποτέ. Όσο καιρό δεν επιστρέφουν πίσω στη πατρίδα τους δεν μπορούμε να τους αφήνουμε έξω, όχι για εκδικητικούς ή ρατσιστικούς λόγους αλλά για λόγους προστασίας της κοινωνίας μας και σεβασμού στο νόμο. Θα κρατούνται. Αν αποφασίσουν να φύγουν μόνοι τους εθελοντικά, ή μέχρι την ώρα που θα προετοιμαστούν όλα τα χαρτιά τους για να φύγουν».

Πρόσθεσε ότι «δύο από τους δράστες της επίθεσης που έγινε τη Πέμπτη με θύματα Αφγανούς είναι γνωστοί και θα συλληφθούν». Ο κ. Χρυσοχοϊδης, είπε ότι ένας τρόπος υπάρχει για να εξαλείψεις το πρόβλημα της παραβατικότητας, «η σύλληψη, η τιμωρία και η επιστροφή στις χώρες τους».

Ναρκωτικά

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει πολύ θράσος λέγοντας: «Όταν αναλάβαμε κυβέρνηση, έξω από την ΑΣΟΕΕ υπήρχαν εκατοντάδες που πουλούσαν τη πραμάτεια τους. Ακριβώς απέναντι υπήρχε η αποθήκη τροφοδότησης των ναρκωτικών με τους Αφγανούς και Πακιστανούς που συνελήφθησαν με δεκάδες κιλά κοκαΐνης και χασίς. Υπήρχε και μια υπόγεια διάβαση που συνέδεε αυτό το κτήριο με την ΑΣΟΕΕ προκειμένου να φεύγουν απευθείας από το υπόγειο τα ναρκωτικά. Όλα αυτά τελειώσανε, δεν υπάρχουν».

Ο υπουργός Υπουργό Προστασίας του Πολίτη έριξε «βέλη» κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «αντί η αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει αυτοκριτική όταν ο Δήμαρχος Καμίνης επί χρόνια εκλιπαρούσε τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Υγείας να θεσμοθετήσουν τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης για να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα (όπως η χρήση στη κοινή θέα), τότε, του γύρισαν τη πλάτη. Και έκανε αγώνα ο κ. Καμίνης τότε. Τώρα λοιπόν, πριν από πέντε μέρες, εμείς ψηφίσαμε διάταξη για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης σε συνεργασία με το Δήμο, να στηθούν αυτοί οι χώροι». Πρόσθεσε ότι η ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με τον Δήμο έχουν εξαλείψει πολλές τέτοιες πιάτσες όπως στην Χαλκοκονδύλη, στην οδό Μασσαλίας κτλ. Θα το τελειώσουμε το πρόβλημα, ωστόσο που θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης είναι μια λύση».

Ρουβίκωνας

Για τις ενέργειες του Ρουβίκωνα, όπως πρόσφατα η οργάνωση έβαλε στόχο το σπίτι του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ, Άρη Πορτοσάλτε, ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι «ο Ρουβίκωνας δεν έχει κάνει κάποια ενέργεια με βαριοπούλες κτλ. Κάνουν αυτές τις ενέργειες είτε με τρικάκια είτε αυτό το φρικαλέο που έκαναν στο σπίτι του κ. Πορτοσάλτε». Χαρακτήρισε την επίθεση στο σπίτι του δημοσιογράφου «φρικαλέα» και «φασιστική».

«Ο κ. Πορτοσάλτε είναι ένας δημοσιογράφος που δεν προσβάλει κανέναν, δεν απειλεί και δεν βρίζει κανέναν, το μόνο που κάνει είναι να λέει την άποψή του. Αυτοί πηγαίνουν βιαίως στο σπίτι του γιατί θέλουν να τον δείχνουν με το δάχτυλο. Τον στοχοποιούν. Η απάντηση είναι ότι η νομοθεσία πλέον πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Είναι μια ενέργεια τρομοκρατική, τρομοκρατούν τους ανθρώπους. Ο Ρουβίκωνας αν δεν προσάπτει στη νομιμότητα θα τιμωρηθεί πολύ αυστηρά, ήδη υπάρχουν πολλές δικογραφίες που είναι σε εξέλιξη και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Εξάρχεια

Πρόσθεσε ότι στις πρώτες μέρες της θητείας του η Αστυνομία δεν έμπαινε στα Εξάρχεια ενώ τώρα βρίσκεται εκεί εδώ και πέντε μήνες χωρίς κανένα πρόβλημα. «Πριν από 5 μήνες είχαμε μολότοφ και καψίματα στα Εξάρχεια. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο», τόνισε, επειδή «υπάρχουν δυνάμεις που καθημερινά περιπολούν».

«Τα Εξάρχεια ήταν δύο πράγματα. Το ένα η ανομία με τις καταλήψεις που σχεδόν τελειώσαμε με αυτό. Το δεύτερο βήμα είναι να εξαλειφθεί η εγκληματικότητα στη περιοχή. Στα Εξάρχεια υπάρχουν αλλοδαποί συγκεκριμένων εθνικοτήτων που μοιράζουν ναρκωτικά. Από χθες ξεκίνησε το νέο σχέδιο, όπου όλοι οι αστυνομικοί είναι μέσα στα Εξάρχεια, συλλαμβάνουν και προσαγάγουν όλους αυτούς τους οποίους δεν θα ξαναβγούν έξω και το τονίζω αυτό! Όχι για ποινικούς αλλά για διοικητικούς λόγους». Πρόσθεσε ότι τα Εξάρχεια θα αποδοθούν στους κατοίκους τους ως το τέλος Μαρτίου. «Θέλουμε να αποδοθεί η γειτονιά στους ανθρώπους, να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, να υπάρχει πράσινο, κέντρα διασκέδασης, ότι υπάρχει σε κάθε γειτονιά».

«Αυτό που εγώ ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ θέλω να κάνω είναι να εκλείψει από τη γειτονιά το ναρκωτικό, η αλητεία, οι κλοπές, τα σπασίματα των αυτοκινήτων. Τα υπόλοιπα είναι στη διάθεση των ανθρώπων της γειτονιάς να το κάνουν ότι θέλουν», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Πρόσθεσε ότι «η βασική μας παράμετρος είναι ότι δεν θέλουμε να είναι τα Εξάρχεια ορμητήριο ή καταφύγιο ανομίας, μπαχαλάκιδων, καταστροφών, μολότοφ κτλ». Πρόσθεσε ότι κανένα κτήριο που είναι υπό κατάληψη δεν είναι επικίνδυνο και «πολλά από αυτά μπορούν να αδειάσουν και αύριο το πρωί». Τόνισε ότι «κάποιοι καταληψίες συνεννοούνται με κάποιους ιδιοκτήτες ή δημόσιους φορείς προκειμένου να κάνουν μια νόμιμη μίσθωση. Προχθές το πρωί έγιναν δύο μικρές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια για υπόνοια ναρκωτικών». Πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξε καμία τραυματική εμπειρία στην επιχείρηση στο Κουκάκι. Η μόνη τραυματική εμπειρία ήταν τα παιδιά που τραυματίστηκαν (πέντε) στη πρώτη εκκένωση και στη δεύτερη με πόση δολοφονική μανία πέφταν τσιμεντόλιθοι πάνω σε εργαζόμενους αστυνομικούς».

Αστυνομική βία

Κατηγόρησε όσους έκαναν λόγο για αστυνομική βία λέγοντας ότι είναι «άδικο». «Αυτό το χρονικό διάστημα έχω κάνει ένα νέο προεδρικό διάταγμα για το πειθαρχικό δίκαιο, και πήραμε συγχαρητήρια από το συμβούλιο της Ευρώπης. Ξαναφέραμε με απόφασή μου τα διακριτικά στους αστυνομικούς ώστε να ξέρουμε ποιος είναι ο αστυνομικός. Ψηφίσαμε διατάξεις πριν λίγες μέρες, που δίνουν στον συνήγορο του Πολίτη τη δυνατότητα εξ επαγγέλματος, μόνος του, να διεξάγει προανακριτικές, ενέργειες και έρευνες σε βάρος αστυνομικού οργάνου, που θεωρείται ότι άσκησε αστυνομική βία. Σε έως τρεις βδομάδες περνάει προεδρικό διάταγμα, οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις θα φέρουν κάμερες στο σώμα τους. Θα υπάρχει μια κάμερα που θα έχει μια πανοραμική άποψη των επιχειρήσεων και έτσι οτιδήποτε θα γίνεται υπό το φως της κάμερας και της διαφάνειας.

Για τις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει μια έξαρση αστυνομικής βίας, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε πως πρόκειται για «αστήρικτη κατηγορία διότι τα περιστατικά βίας είναι ελάχιστα με εξαίρεση το φρικαλέο που έγινε στο Α.Τ Ομόνοιας, από το οποίοι οι κύριοι αυτοί είναι σε διαθεσιμότητα». Να σημειωθεί ότι είχε δημοσιευτεί βίντεο όπου δείχνει αστυνομικούς να εξευτελίζουν και να βρέχουν με μάνικα γυναίκα ΑμΕΑ έξω από το Α.Τ Ομονοίας.

«Αυτοί οι κύριοι είναι σε διαθεσιμότητα πριν το καταγγείλει ο δικηγόρος. Επίσης διώκεται ποινικά και έχει μπει σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που χαστούκισε πριν από λίγες μέρες ένα 11χρονο παιδί. Δύο είναι τα σημαντικά περιστατικά (αστυνομικής βίας).Ένα στις 17 Νοέμβρη και ένα 6 Δεκέμβρη στην επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία έρευνας θα πάνε στο συνήγορο του Πολιτή και μετά στον Εισαγγελέα. Άνθρωποι που δεν μπορούν να ελέγξουν τα νεύρα τους δεν έχουν θέση σε αυτές τις υπηρεσίες». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν 57.00 αστυνομικοί προσωπικό, όπως είναι η κοινωνία υπάρχουν διάφοροι άνθρωποι μόνο που ο αστυνομικός κάνει μια ευαίσθητη δουλειά και θέλει έλεγχο ψυχολογικό, υπηρεσιακό, πειθαρχικό. Δυστυχώς η ΕΛ.ΑΣ ήταν για πολλά χρόνια αφημένη».

Διάλυση της ΕΛ.ΑΣ

Δήλωσε πως είναι έκπληκτος από τη κατάσταση διάλυσης που βρήκε στις αντιλήψεις των ανθρώπων στην ΕΛ.ΑΣ. «Είχαν διαλύσει τα μυαλά των ανθρώπων. Η κρίση είναι ένα μεγάλο μέρος αλλά υπήρξε για πολλά χρόνια μια έλλειψη επιχειρησιακή, από τη πλευρά της αστυνομίας με αποτέλεσμα να είναι απόντες οι άνθρωποι. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξαναχτίσουμε τη καλή σκέψη των ανθρώπων τη καλή τους βούληση, διάθεση και μετά τα καλά έργα που πρέπει να χτίσουμε». Πρόσθεσε ότι πριν τη κρίση υπήρχαν εκατοντάδες φιλότιμοι άνθρωποι με κίνητρα, αλλά με τη περικοπή των δαπανών που έγινε με κακό τρόπο και οριζόντια «χάθηκαν οι φιλότιμοι και ικανοί άνθρωποι, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλη ζημιά η δημόσια διοίκηση. Αυτή η οριζόντια περικοπή των δαπανών και ο τρόπος που πήγαν να εφαρμοστούν μια σειρά μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο δεν απέδωσαν και έκαναν κακό».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε πως «τώρα υπάρχει μια θέρμη των ανθρώπων, ένα κίνητρο να ξαναγυρίσουμε σε μια κανονικότητα, κάθε μέρα όλο και περισσότερο εμφανίζονται οι καλοί χαρακτήρες, οι καλές δυνάμεις που κάθε μέρα παίρνουν τα πάνω τους».

Είπε ότι και η κα. Γεροβασίλη και ο κ. Τόσκας ήθελαν να παράγουν έργο αλλά το συνολικό κλίμα ήταν αυτό που δεν βοήθησε στη κατεύθυνση αυτή. «Θα μπορούσαν πράγματα που έχουν γίνει σε αυτούς τους 6 μήνες διακυβέρνηση ΝΔ να είχαν γίνει πριν», τόνισε.

ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι «το ιστορικό ΠΑΣΟΚ έχει αποχωρήσει οριστικά από τη πολιτική σκηνή» και «δεν υφίσταται πια, ανήκει στην ιστορία» προσθέτοντας ότι η προσφορά του στον τόπο ήταν σημαντική. Σημείωσε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι «ένα στοίχημα». Σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή «που νομίζω ότι είναι όμοια με την μεταπολίτευση, η μετάβαση δηλαδή στην κανονικότητα. Το να κλείσουμε ένα κεφάλαιο που πόνεσε τόσο πολύ την Ελλάδα. Το κεφάλαιο μιας εποχής που κυριάρχησαν οι ακραίοι που εμφανίστηκαν χωρίς λογική στο πολιτικό προσκήνιο, που διατάραξαν τη κοινωνία και σήμερα υπάρχει μια αναζήτηση της κανονικότητας. Σε αυτή τη κανονικότητα δήλωσα παρών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ