Για πρώτη φορά: 26.000 θέσεις εξουσίας θα αλλάξουν στους επόμενους μήνες! - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Για πρώτη φορά: 26.000 θέσεις εξουσίας θα αλλάξουν στους επόμενους μήνες!

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στήθηκε μεταξύ άλλων ένα «πηγαδάκι» μεταξύ πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης που προέρχονται τόσο από τη μήτρα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Θέμα της συζήτησης ήταν οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις και οι τρόποι αναχαίτισης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΡΡΗ

Εκεί λοιπόν, όπως μας εκμυστηρεύτηκε ένας από τους παρισταμένους, ειπώθηκε το εξής παράδοξο, που ελάχιστοι το έχουν συνειδητοποιήσει μέχρι σήμερα: Για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, μέσα σε μία και μόνο χρονιά, θα διεξαχθούν ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές! Οι δύο πρώτες μάλιστα ταυτόχρονα τον Μάιο και οι τρίτες μένει ακόμα να αποδειχθεί, εάν θα συμβαδίσουν ή θα πραγματοποιηθούν αρχές Οκτωβρίου όπως διατείνεται όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό το Μέγαρο Μαξίμου. Όπερ σημαίνει ότι επί της ουσίας το προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν όλες οι θέσεις αιρετών αντιπροσώπων σε όλα τα επίπεδα. Ήτοι ο ελληνικός λαός θα κληθεί να επιλέξει τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις εξουσίας σε… 26.000 διαφορετικά πόστα!

Ο εν λόγω αριθμός προκύπτει ως εξής. Οι πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν τους 300 νέους εκπροσώπους της επόμενης Βουλής, τα 22 πρόσωπα που θα στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο, τους 13 περιφερειάρχες ανά την Ελλάδα, τους 703 περιφερειακούς συμβούλους, τους 325 νέους δημάρχους που προβλέπονται από τη διοικητική διαίρεση της Επικράτειας βάσει του νομοθετημένου από το 2010 προγράμματος «Καλλικράτη», τους 9.375 δημοτικούς συμβούλους, καθώς επίσης και τους 15.223 τοπικούς συμβούλους. Μέχρι εδώ μετράμε 25.961 διαφορετικές θέσεις. Συν τοις άλλοις όμως, θα αλλάξουν και αρκετές άλλες «καρέκλες». Ήτοι, του προέδρου της Βουλής, των 9 αντιπροέδρων, των 3 κοσμητόρων και των 6 γραμματέων του Κοινοβουλίου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, των περίπου 50 υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, των 60 αντιπεριφερειαρχών, των 325 προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων, των 13 προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων, καθώς και των 1.771 αντιδημάρχων.

Για όλες τις παραπάνω θέσεις αναμένεται να είναι υποψήφιοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, περίπου 140.000 Έλληνες. Το νούμερο μπορεί να ακούγεται σε μια πρώτη ανάγνωση εξωπραγματικό, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν κατέλθει ως υποψήφιοι 4.000 άτομα για τις θέσεις των βουλευτών, άλλοι 1.300 φιγούραραν στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων, 7.500 διεκδικούσαν μια θέση περιφερειακού συμβούλου, 66.700 επιθυμούσαν να μπουν στα Δημοτικά Συμβούλια του τόπου τους και άλλοι 55.600 στα τοπικά συμβούλια.

Οι χιλιάδες αυτοί υποψήφιοι θα πρέπει αναγκαστικά να μεριμνήσουν πρωτίστως για την εκλογή ή την επανεκλογή τους, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τον συνολικό αγώνα της παράταξής τους, όπως τόνισε, στο «πηγαδάκι» που είχε στηθεί στους Δελφούς ο υπουργός που προαναφέραμε. Εξήγησε ότι «ο καθένας θα κοιτάει την “πάρτη” του και δεν θα έχει χρόνο για να βοηθήσει στις άλλες εκλογικές δραστηριότητες του κόμματός του. Ένας υποψήφιος δήμαρχος με τη Νέα Δημοκρατία, για παράδειγμα, θα πρέπει εντός του Μαΐου να αγωνιστεί για τη δική του επιβίωση και δεν θα έχει χρόνο να τρέξει προκειμένου να πάρει αυξημένα ποσοστά το κόμμα του στις ευρωεκλογές». Με άλλα λόγια, τα στελέχη των κομματικών μηχανισμών θα κοιτάξουν πρώτα την «πάρτη» τους, κάτι που εκτιμάται ότι θα ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ που δημοσκοπικά βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η εφαρμογή του μέτρου της απλής αναλογικής στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδοίκηση εννοεί μικρούς πολιτικούς σχηματισμούς. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πρόβλημα πρωτίστως στη Νέα Δημοκρατία, καθώς υπάρχουν αρκετοί σχηματισμοί που κινούνται δεξιότερά της και θα κατέλθουν έχοντας όσο γίνεται περισσότερους υποψήφιους μπορούν, με στόχο να πάρουν ένα αξιοπρεπές ποσοστό για να μπορούν να έχουν μια δυναμική την επόμενη μέρα. Παράλληλα, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις κάλπες για την ανάδειξη περιφερειαρχών και δημάρχων, εκ των πραγμάτων θα πρέπει να συνεργαστούν οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι, μαζί με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προφανώς δεν αρέσει ούτε στο Κίνημα Αλλαγής ούτε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που βλέπει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως να «ψαλιδιστούν» οι ελπίδες κάποιων δικών της υποψηφίων να κερδίσουν τον θώκο σε περίπου δυόμισι μήνες από τώρα. Αρνητικά για τα κόμματα που προσδοκούν να πάρουν την πρωτιά σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες θα είναι επίσης και τα «αντάρτικα» που στήνουν υποψήφιοι σε περιοχές από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη.

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, όλα τα στελέχη της κυβέρνησης που βρέθηκαν στους Δελφούς συμφώνησαν ότι το δέον θα ήταν να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, προκειμένου μέχρι τότε να κερδηθεί πολιτικός χρόνος. Μέχρι τότε θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να κλείσει η δημοσκοπική ψαλίδα που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ. Ανάμεσα στις προσπάθειες αυτές εντάσσεται, μεταξύ άλλων, η ψήφιση επιπλέον φιλολαϊκών μέτρων, η περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, το μεγάλωμα της χρονικής απόστασης που θα μας χωρίζει από τη Συμφωνία των Πρεσπών, και μπορεί μέχρι τότε να έχει καταλαγιάσει η ενόχληση των ψηφοφόρων της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και οι σοβαρότερες προσπάθειες δημιουργίας μιας μεγάλης Κεντροαριστεράς υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία φιλοδοξούν, από το κυβερνών κόμμα, ότι θα ενταχθούν επιπλέον στελέχη που προέρχονται από τις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ