Γιώργος Καρασμάνης: Στόχος της κυβέρνησης η διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Γιώργος Καρασμάνης: Στόχος της κυβέρνησης η διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Κανένα μέτρο δεν θα αποδειχτεί αρκετό αν δεν συνοδευτεί από την ευθύνη όλων συλλογικά αλλά και του καθενός ξεχωριστά, δηλώνει αναφερόμενος στα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης. Για το μεγάλο θέμα του ανοίγματος των σχολείων, ο πρώην υπουργός τονίζει πως έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα με στόχο της Κυβέρνησης να διασφαλιστούν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Ο κ. Καρασμάνης χαρακτηρίζει “ταραξία” την Τουρκία, ενώ αναφέρεται και στα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Συνέντευξη στο Γιώργο Νεοχωρίτη

Σας ανησυχεί η ακραία στάση της Τουρκίας, καθώς προκλήσεις υπήρχαν πάντα, αλλά ποτέ δεν ακουγόταν τόσο συχνά η λέξη πόλεμος; 

«Όντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία γίνεται αιτία αναταραχής και ανησυχίας – όχι μόνον σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Όμως, το τελευταίο διάστημα, η τουρκική ηγεσία, είτε με προκλητική ¨ρητορική¨ είτε – ακόμη χειρότερα – με απροκάλυπτα έκνομες ενέργειες, τεντώνει στα άκρα το σκοινί, και αναδεικνύεται πλέον σε ταραξία επικίνδυνο για ολόκληρη την ευαίσθητη Ανατολική Μεσόγειο.

» Απέναντι λοιπόν σ’ αυτήν την εξαιρετικά επικίνδυνη τακτική, η Ελλάδα παραθέτει τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συμφωνίες, επιδιώκει και πετυχαίνει όλο και περισσότερες ¨συμμαχίες¨ στην καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων, αλλά ταυτόχρονα, διαμηνύει την απόλυτη αποφασιστικότητα και ετοιμότητα να αντιμετωπίσει όπως πρέπει οποιαδήποτε απειλή στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Τι περιμένετε να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη όσον αφορά στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων; 

«Πέραν των πρώτων μέτρων στήριξης αμέσως μετά το αναγκαστικό lockdown, όπως πχ ενίσχυση ρευστότητας, επιδόματα στήριξης κλπ, η Κυβέρνηση προχώρησε ήδη εδώ και λίγες μέρες (31 Αυγούστου) σε δύο νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Σημαντικά θεωρώ ακόμη τα μέτρα παράτασης μέχρι τον Απρίλιο των ήδη ¨παγωμένων¨ φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, καθώς και της στήριξης των εποχικών εργαζόμενων σε βαρύτατα πληγέντες κλάδους όπως ο τουρισμός κλπ.»

Δεδομένης της αυξημένης διασποράς του ιού και του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων. Μήπως τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αρκούν; Υπάρχει μεγάλη ανησυχία και για τις σχολικές αίθουσες.

«Τα έγκαιρα – από την πρώτη στιγμή της πανδημίας – και στοχευμένα μέτρα που πάρθηκαν από την Κυβέρνηση με επιτυχία που αναγνωρίστηκε διεθνώς, σήμερα αναπροσαρμόζονται και επικαιροποιούνται ανάλογα με τα δεδομένα. Όμως, για να βγούμε άλλη μια φορά ¨νικητές¨ απέναντι στον πρωτόγνωρο εφιάλτη, κανένα μέτρο δεν θα αποδειχτεί αρκετό αν δεν συνοδευτεί από την ευθύνη όλων συλλογικά αλλά και του καθενός ξεχωριστά να τα εφαρμόσουμε σχολαστικά.

»Ειδικότερα για τα σχολεία μας, πιστεύω ότι έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα. Αυτό άλλωστε πιστοποιεί και η – ομόφωνη, το τονίζω – απόφαση όλων των αρμοδίων παραγόντων, να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης του σχολικού έτους κατά μία εβδομάδα, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου, ακριβώς για να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι όλα τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης θα λειτουργήσουν όπως έχει προβλεφθεί. Πάνω απ’ όλα, στόχος της Κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό».

Γνωρίζοντας καλά τον αγροδιατροφικό κλάδο, από την θητεία σας ως αρμόδιος υπουργός. Γιατί αυτός ο κλάδος δεν έχει αναπτυχθεί όσο μας επιτρέπουν τα πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα;

«Ασφαλώς είναι ένας τομέας που έχει ¨ταλαιπωρηθεί¨ από δεκαετίες παθογενειών και, μια και αναφερθήκατε στη θητεία μου με έμφαση στους νέους, πρέπει να πω ότι τότε, αυτές ακριβώς τις παθογένειες θελήσαμε να θεραπεύσουμε. Και τί να πρωτοαναφέρω; Ότι με πολιτικές και αποφάσεις σημαντικές σταθήκαμε έμπρακτα στο πλευρό του αγρότη και ιδίως των νέων… Ότι θεσπίσαμε μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της παραγωγής και του εισοδήματος, όπως το Πρόγραμμα των Νεων Αγροτών για την περίοδο 2015-2020 με 240 εκατομμύρια… Ότι για πρώτη φορά εντάξαμε 3.500 επιλαχόντες στην προκήρυξη του 2014, ότι ξεμπλοκάραμε 3.000 αιτήσεις νέων που εκκρεμούσαν από το 2009, ότι κατανείμαμε σε 13.000 νέους αγρότες 30.000 δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα, ότι στηρίξαμε τους νέους αγρότες με μπόνους 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης… Ότι κάναμε ειδικά προγράμματα, όπως πχ για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και για την ιδρυση νεοφυών επιχειρήσεων – τα λεγόμενα start ups – με 72 εκατομμύρια, όπως επίσης πρόγραμμα για τη θωράκιση ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ με 200 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής…. Για να κλείσει η ¨πληγή¨ αυτής της χαμένης πενταετίας, η σημερινή Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει με νέα δυναμική, για να στηρίξει αποφασιστικά αυτόν τον νευραλγικό κλάδο της οικονομίας μας και τους ανθρώπους του».

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ