Γιώργος Κουμουτσάκος: «Οι άθλιες εικόνες από την Ελλάδα θα σταματήσουν» - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Γιώργος Κουμουτσάκος: «Οι άθλιες εικόνες από την Ελλάδα θα σταματήσουν»

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και απέρριψε κατηγορηματικά τις τουρκικές κατηγορίες περί push – backs.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου καθώς έχουν αυξηθεί από τον Μάιο κατά 240% οι προσφυγικές ροές. Παράλληλα τόνισε ότι από όταν η ΝΔ ανέλαβε την εξουσία «άλλαξε αμέσως η πολιτική της Τουρκίας. Η Άγκυρα απείλησε επανειλημμένα την Ευρώπη να ανοίξει τις πύλες στους πρόσφυγες – ένας σαφής παράγοντας έλξης, καθώς όταν το επαναλαμβάνει κανείς αυτό συχνά, τότε οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και οι διακινητές διαβλέπουν μια ευκαιρία».

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου Ερντογάν για «άνοιγμα των πυλών», λέγοντας ότι «έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις και στο παρελθόν, αλλά ποτέ τόσο επίμονα. Δεν είναι μόνον τον περιεχόμενο, αλλά και η συχνότητα των απειλών που μας ανησυχούν. Πόσω μάλλον που έρχονται σε μια περίοδο που δεν είναι στα καλύτερά τους οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Δεν θα υπερεκτιμήσω ούτε θα υποτιμήσω τους κινδύνους, αλλά η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμες για όλα τα σενάρια».

Σε ότι έχει να κάνει με την διαχείριση του προσφυγικού από την ΝΔ σημείωσε ότι «Σχεδιάζουμε χιλιάδες επαναπροωθήσεις τους επόμενους μήνες, ενισχύουμε την προστασία των συνόρων μας, που είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Η νέα μας φιλοσοφία συνδέει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την προστασία της ασφάλειας των πολιτών και της χώρας και συνοψίζεται σε δύο λέξεις: δημοκρατική ισχύς».

Ακόμα ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως «ο χειμώνας πλησιάζει και οι ροές αναμένεται να μειωθούν σημαντικά, πράγμα που θα μας δώσει χρόνο για να βελτιώσουμε τις συνθήκες. Οι άθλιες εικόνες από την Ελλάδα θα σταματήσουν».

Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι «Στηρίζουμε ένα σύστημα αληλλεγγύης και επιμερισμού του φορτίου. Θα απαιτήσουμε δε κι έναν νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό επαναπροωθήσεων και μια ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική κατά των διακινητών στην Τουρκία και αλλού(…) Η θέση μας είναι ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου θα πρέπει να διασφαλίσει μια ισορροπία ανάμεσα στην αυξανόμενη ευθύνη των κρατών μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και την αλληλεγγύη και τον επιμερισμό του φορτίου από τα άλλα κράτη μέλη».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ