Γυναίκα 47 ημέρες θετική στον κορονοϊό δεν τη δέχονται για αξονική - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Γυναίκα 47 ημέρες θετική στον κορονοϊό δεν τη δέχονται για αξονική

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού

Επί 47 ημέρες είναι θετική στον κορονοϊό μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη. Η γυναίκα είναι ηλικιωμένη και παρότι κατατάσσεται στις ευπαθείς ομάδες, από την πρώτη στιγμή που έμαθε ότι είναι θετική στον ιό δεν έχει υποβληθεί σε καμία εξέταση (αιματολογική, ακτίνα), σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην Karfitsa ο γιος της Γιώργος Βουτσάς. «Έχει επισκεφθεί δυο φορές το ΑΧΕΠΑ και δεν τις έχουν κάνει καμία εξέταση», αναφέρει ο ίδιος λέγοντας πως όταν επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ του είπαν πως έπρεπε να την είχαν υποβάλει σε εξετάσεις, έστω ακτίνα θώρακος.

Για αυτό τον λόγο, μετά από δική τους απόφαση και αφού πήραν παραπεμπτικό από έναν γιατρό θέλησαν να δουν σε τί κατάσταση είναι η υγεία της ηλικιωμένης, κάνοντας μια αξονική θώρακος. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά, όπως περίμεναν. «Καλέσαμε σε δυο ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη και δεν δέχθηκαν να κλείσουν ραντεβού για την εξέταση στη μητέρα μου, καθότι ήταν θετική», περιέγραψε ο κ.Βουτσάς, λέγοντας ότι θεωρεί αδιανόητο ένας ασθενείς με covid19 να αποκλείεται από το δικαίωμα να κάνει μια εξέταση, τηρώντας όλα τα μέτρα. Άλλωστε όπως προσθέτει ο ίδιος δεν έχουν πάρει σαφή οδηγία αν η μητέρα του μπορεί να βγαίνει έξω ή όχι, εφόσον έχουν περάσει οι 14 ημέρες καραντίνας που πρέπει να ολοκληρώσει οποιοσδήποτε είναι θετικός στον ιό.

Οι ίδιοι απευθύνθηκαν και στον δημόσιο τομέα, συγκεκριμένα σε νοσοκομείο, όπου εκεί τους ενημέρωσαν πως για να μπορέσει η γυναίκα να κάνει την αξονική τομογραφία θα πρέπει πρώτα να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο αναφοράς, όπου εκεί θα μένει στον ειδικό θάλαμο για ασθενείς με covid19. «Αυτή η λύση για εμάς δεν ήταν η ιδανική. Μιλάμε για μια γυναίκα ηλικιωμένη, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη η υγεία της από διάφορες λοιμώξεις. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να εισαχθεί σε νοσοκομείο, καθώς εκεί μπορεί να κολλήσει κάποια άλλη λοίμωξη και να αποβεί μοιραία για την ζωή της», τονίζει ο γιος της κα Βουτσά. Παράλληλα, μιλώντας ξανά με γιατρό δημόσιου νοσοκομείο (αναφοράς covid19) ο κ.Βουτσάς υποστηρίζει ότι γιατρός τους είπε ότι «εφόσον η μητέρα μου δεν παρουσιάζει συμπτώματα δεν έχει λόγο να παραμένει στο σπίτι. Ακούγοντας τόσες γνώμες δεν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τί όχι. Υπάρχουν τόσα ερωτήματα και δεν μπορούμε να πάρουμε μια επίσημη καθοδήγηση. Έχω μιλήσει με τον ΕΟΔΥ πέντε φορές και δεν έχω λάβει μια συγκεκριμένη καθοδήγηση».

Το χρονικό της πορείας του ιού

Ο Γιώργος Βουτσάς ήταν το πρώτο κρούσμα στην οικογένεια. Είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη Χαλκιδική, στις 2 Αυγούστου, ενώ τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ίδιο στις 6 του ίδιου μήνα. Δέκατα και εφίδρωση ήταν τα κύρια σημάδια του ιού στο σώμα του, που τον έκανε να υποψιαστεί ότι ίσως έχει κολλήσει. Το πρώτο τεστ που έκανε στις 11 Αυγούστου βγήκε θετικό. Καθότι ζει με την μητέρα του ο ιός είχε μεταδοθεί και σε εκείνη.

«Στις 25 Αυγούστου κάνω το τεστ μαζί με την μητέρα μου σε ιδιωτική κλινική. Εγώ είχα συμπληρώσει 21 ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα και βγήκα αρνητικός στον ιό, η μητέρα μου είχε συμπληρώσει 17 ημέρες και όμως διαγνώσθηκε θετική», λέει ο ίδιος και προσθέτει πως έκαναν ταυτόχρονα και τεστ αντισωμάτων όπου βγήκαν και οι δυο θετικοί.

Ο κ.Βουτσάς πήρε τα αποτελέσματα των εξετάσεων στο ΑΧΕΠΑ, για να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας τους. Εκεί τον ρώτησαν αν θέλει να γίνει δωρητής πλάσματος και δέχθηκε αμέσως. «Πήγα στις 27 Αυγούστου στο νοσοκομείο και 28 του ίδιου μήνα, όπου έγινε η ίδια εξέταση PCR (μοριακός έλεγχος) γιατί για να δώσω το πλάσμα χρειαζόταν να έχω δυο αρνητικά αποτελέσματα τεστ για covid19, καθώς το πλάσμα θα χορηγείτο σε άνθρωπο που ήταν μέσα στην εντατική του ΑΧΕΠΑ. Το πρώτο τεστ βγήκε θετικό και το έμαθα το Σάββατο. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, πήγα ξανά για να κάνω τεστ, μήπως είχε γίνει κάποιο λάθος. Την Δευτέρα πήρα απάντηση πως το τεστ ήταν ξανά θετικό, οπότε το πλάσμα ακυρώθηκε, δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί». Όπως εξηγεί εκείνο το διάστημα εμφάνισε ξανά κάποια συμπτώματα ίδια με εκείνα που είχε όταν πρωτοκόλλησε τον ιό. Στις 3 Σεπτεμβρίου μετά από τεστ βγήκε αρνητικός στον ιό.

Συνέχιζε να είναι θετική στο τεστ

Από την άλλη, η μητέρα του συνεχίζει να είναι θετική στον ιό. Σε τεστ που έκανε 9 και 15 Σεπτεμβρίου διεγνώσθη θετική και εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό (σήμερα κλείνει 47 ημέρες), καθώς σύμφωνα με τον γιο της δεν έχει δοθεί σαφής οδηγία τί πρέπει να κάνει η ίδια. «Έχω μιλήσει με τον ΕΟΔΥ πέντε φορές από τότε που εντοπίστηκα θετικός στον ιό και δεν πήραμε καμία οδηγία για το τί πρέπει να κάνουμε. Όπως για παράδειγμα να πάρουμε κάποιο παυσίπονο ή κάποια βιταμίνη, υγρά ή χυμούς.

Επίσης, δεν μας είπαν τί πρέπει να κάνουμε μετά το τέλος της καραντίνας», τονίζει.

Ταυτόχρονα ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να δίνονται σαφείς οδηγίες προς τους ασθενείς, αναφορικά με το πότε λήγει η καραντίνα και τί πρέπει να κάνουν στη συνέχεια. «Άκουσα πολύ γνωστό καθηγητή λοιμωξιολογίας στα μέσα του μήνα, να μιλάει σε τηλεοπτικό σταθμό και να λέει ότι ‘’ πως μετά τις 14 ημέρες καραντίνας εάν μετά από τρεις ημέρες δεν εμφανιστούν συμπτώματα, δεν χρειάζεται να γίνει ούτε επανεξέταση και είναι ελεύθεροι’’. Δεν γίνεται όμως να περιμένουμε την τηλεόραση για να μάθουμε τι πρέπει να κάνουμε», τονίζει.

Το είδη των τεστ

Ο κ.Βουτσάς αναφέρει πως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο και με τα τεστ για τον ιό. «Υπάρχουν δυο τεστ που γίνονται το ένα από την μύτη και άλλο από το στόμα, ενώ οι τιμές ποικίλουν σε κάθε διαγνωστικό κέντρο. Θα πρέπει κάποιος να μας πει με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η τιμή των τεστ, οι οποίες είναι ανεξέλεγκτες. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλαφόν που θα όριζε το κράτος. Ειδικά τώρα που είμαστε εν μέσω πανδημίας και είναι έκτακτη ανάγκη. Θα έπρεπε επίσης να μας εξηγήσουν ποια η διαφορά μεταξύ των δυο τεστ, μύτης και στόματος. Υπάρχει κάποιο που είναι πιο αποτελεσματικό;», υπογραμμίζει.

Εγκληματικό να μην φοράμε μάσκα

Από την πρώτη στιγμή που έμαθε ο κ.Βουτσάς ότι είναι θετικός στον ιό θέλησε να γνωστοποιήσει την περιπέτεια της υγείας του, αλλά και της μητέρας του, για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, ως προς την χρήση μάσκας και την τήρηση των μέτρων. Αναφορικά με το κίνημα κατά της μάσκας ο ίδιος δηλώνει ότι «είναι εγκληματικό να μην φοράει κάποιος την μάσκα και να μην θέλει να προστατέψει τους γύρω του» και συμπληρώνει λέγοντας «είμαι ένας άνθρωπος 140 κιλά, έχω περάσει αρκετές ασθματικές βρογχίτιδες λόγω του ότι οδηγώ μηχανή. Με βάση τα δεδομένα αυτά ευτυχώς πέρασα πολύ ελαφριά τον κορονοϊό και έχω φορέσει την μάσκα πάρα πολλές φορές. Αν λοιπόν μπορώ να την φορέσω εγώ, να περπατήσω με αυτήν και να λειτουργήσω μπορεί να την φοράει ο οποιοσδήποτε υγιής άνθρωπος». Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει ότι σε λίγες ημέρες θα μπορέσει να γίνει ξανά δωρητής πλάσματος.

Η Karfitsa στο πλαίσιο του ρεπορτάζ έθεσε σχετικά ερωτήματα στον ΕΟΔΥ, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση. Το site είναι στην διάθεση του Οργανισμού να δημοσιεύει τις απαντήσεις όταν σταλούν.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ