Γ. Αμανατίδης: Καθήκον του Οικουμενικού Πατριάρχη να διευθετήσει το ζήτημα της Ουκρανίας - Karfitsa.gr
Πολιτική

Γ. Αμανατίδης: Καθήκον του Οικουμενικού Πατριάρχη να διευθετήσει το ζήτημα της Ουκρανίας

Για τη βαθιά κρίση που σοβεί στους κόλπους της Ορθοδοξίας, μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην ουκρανική εκκλησία μίλησε σήμερα στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης.

«Είναι πιο σύνθετο το ζήτημα και είναι υπερβολικό να μιλάμε για σχίσμα. Πρόκειται για ρήξη γύρω από ένα ζήτημα που… πάει εκατονταετίες πίσω. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχεται συνεχείς εκκλήσεις, τα τελευταία 30 χρόνια, προκειμένου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανία, και τώρα προχωρά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Το ίδιο είχε συμβεί με όλες τις τοπικές Εκκλησίες της Βαλκανικής και με τη Ρωσική Εκκλησία. Μόνον η Κωνσταντινούπολη έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με την Παράδοση της Εκκλησίας, να παραχωρεί αυτοκεφαλία. Και είναι αποκλειστικό προνόμιο και καθήκον του Οικουμενικού Πατριάρχη να διευθετήσει το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας».

«Η ρήξη είναι μονομερής. Πρόκειται για μονομερή κίνηση του Πατριαρχείου Μόσχας και να θυμίσω ότι το ζήτημα μπορούσε να είχε λυθεί ήδη από το 2016 στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, αλλά  τότε προτίμησε να απουσιάσει».

«Στην Ορθοδοξία δεν έχει σημασία ο αριθμός των πιστών» επεσήμανε όταν έγινε αναφορά στα εκατομμύρια των Ρώσων πιστών, προσθέτοντας ότι «υπάρχει στοίχιση του ορθόδοξου κόσμου γύρω από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, την γνώση και την εμπειρία να διευθετήσει το ζήτημα».

«Στην Ουκρανία υπάρχει μια διαδικασία ενοποίησης των εκκλησιών σε μία Αρχιεπισκοπή. Είναι σε εξέλιξη», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης.

Και πρόσθεσε: «σε κάθε περίπτωση, τα εκκλησιαστικά δεν μπορούν να επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική και οι διακρατικές σχέσεις δεν καθορίζονται από αυτά».

Τέλος, ερωτηθείς για τις θέσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ, απάντησε ότι υπάρχει μια πολιτική συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ.

«Τώρα είναι η ώρα να γίνουν πράξη όλα όσα έχουμε υποσχεθεί», τόνισε ο βουλευτής.

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ