Γ. Γεραπετρίτης: Δημιουργούμε ασφαλές φορολογικό και επενδυτικό περιβάλλον - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Γ. Γεραπετρίτης: Δημιουργούμε ασφαλές φορολογικό και επενδυτικό περιβάλλον

Την αισιοδοξία του, ότι η χώρα μας θα οδηγηθεί σε ένα καλύτερο δημοσιονομικό μονοπάτι, με μια σειρά δράσεων της κυβέρνησης που συμπεριλαμβάνονται στα δυο νομοσχέδια για το φορολογικό και το αναπτυξιακό που κατατίθενται το Σεπτέμβριο, εξέφρασε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Karfitsa, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Έναντι των εταίρων, θα υιοθετηθεί το μοντέλο της διπλωματίας της αξιοπιστίας  και το αργότερο από το 2021, θα έχει επιτευχθεί η μείωση των πλεονασμάτων».

Συνέντευξη στη ΒΙΒΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Εξωστρέφεια,  επιχειρηματικότητα και καινοτομία, αποτελούν διαχρονικά  στόχους της ΔΕΘ. Πως μπορεί η νέα κυβέρνηση να υπηρετήσει αυτούς τους στόχους για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος της Βόρειας Ελλάδας , αλλά και γενικότερα όλης της χώρας;

Στο διάστημα των 35 ημερών από τότε που η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, συντελέσθηκαν δράσεις οι οποίες είχαν ακριβώς ως στόχο να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το δείκτη οικονομικού κλίματος της ευρωπαϊκής επιτροπής υπάρχει σοβαρή αύξηση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση  και συγκεκριμένα τον Αύγουστο 108,4 μονάδες έναντι 101 μονάδων τον Ιούνιο. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 12 ετών και μάλιστα πιο ψηλά από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.  Και όλα αυτά μολονότι, τόσο σε επίπεδο Ευρώπης όσο και παγκοσμίως υφίσταται ρευστότητα η οποία αποτυπώνεται και στους οικονομικούς δείκτες. Πέρα όμως από την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και την αναστροφή του κλίματος, εντός του Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν δύο μεγάλα νομοσχέδια τα οποία ακριβώς θα αποτυπώνουν τις επιμέρους δράσεις της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή,  το φορολογικό και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Τα δύο αυτά νομοθετήματα θα αποτελέσουν το εγχειρίδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη τετραετία και είμαι αισιόδοξος ότι θα οδηγήσουν τη χώρα μας σε ένα πολύ καλύτερο δημοσιονομικό μονοπάτι.

Είναι εθνικός στόχος η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων;

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση σε πολύ υψηλά επίπεδα, συνιστά σοβαρή ανάσχεση στην άσκηση ευρύτερης και πιο αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής. Υπό την έννοια αυτή συνιστά μείζονα προτεραιότητα της Ελληνικής κυβέρνησης, όπως άλλωστε είχε διακηρυχθεί και πριν από τις εκλογές. Η διπλωματική στρατηγική της κυβέρνησης είναι να μην μπούμε στη λογική της επαιτείας προς τους εταίρους μας και τους θεσμούς η οποία στο παρελθόν δεν είχε παραγάγει κανένα ωφέλιμο αποτέλεσμα, αλλά να υιοθετήσουμε το μοντέλο της διπλωματίας της αξιοπιστίας έχοντας την πεποίθηση ότι η νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα φέρει άμεσα και απτά αποτελέσματα. Θα προσέλθουμε στη διαπραγμάτευση με πολύ ισχυρότερα όπλα. Υπό το πρίσμα αυτό η εκτίμησή μου είναι ότι, το αργότερο από το έτος 2021, θα έχουμε καταφέρει την μείωση των πλεονασμάτων που θα μας επιτρέψει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, προς όφελος των πολιτών και ιδίως των ασθενέστερων κατηγοριών.

Με ποιο τρόπο θα τονωθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία;

Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα όπλα τα οποία διαθέτει για την τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πρώτα από όλα, με τη δημιουργία ενός ασφαλούς φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος έτσι ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές, να γνωρίζουν εκ των προτέρων τους όρους του επιχειρηματικού παιχνιδιού και να μην υφίστανται αιφνιδιασμούς,  που ανέκαθεν στην Ελλάδα συνιστούσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Παράλληλα θα υπάρξει ένα κεντρικό σχέδιο απλοποίησης των διαδικασιών και συρρίκνωσης της γραφειοκρατίας με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση όλων των επενδυτικών σχεδίων αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν ηλεκτρονικά εργαλεία υψηλής τεχνολογίας πού θα κινηθούν από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η ψηφιακή τράπεζα γης . Τέλος, με μία σειρά φορολογικών και επενδυτικών κινήτρων, θα ανατραπεί η εδραιωμένη εντύπωση ότι η Ελλάδα συνιστά χώρα μη φιλική στις επενδύσεις. Ήδη, η προοπτική εισαγωγής όλων αυτών των σημαντικών μεταρρυθμίσεων, έχει κινήσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών όπως άλλωστε αποδείχθηκε και από τις επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Είναι ορατή η ευρύτερη συναίνεση για το νέο εκλογικό νόμο; Ποιους στόχους θα εξυπηρετεί το νέο εκλογικό σύστημα;

Το εκλογικό σύστημα αποτελεί βασική συνιστώσα του πολιτεύματος και θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αναζητούνται ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις. Η δική μας πεποίθηση είναι ότι το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να διασφαλίζει τόσο την εύλογη αντιπροσώπευση όσο και την κυβερνησιμότητα της χώρας. Ένα σύστημα όπως η απλή αναλογική, που αγνοεί τα ιστορικά δεδομένα της χώρας και παραγνωρίζει την ανάγκη σταθερής και βιώσιμης κυβέρνησης, δημιουργεί ρήγμα στην πολιτική κανονικότητα και την προοπτική ανάπτυξης.  Σε κάθε περίπτωση και πέρα από την τεχνική του εκλογικού συστήματος, εκείνο που ως πρώτη προτεραιότητα θα θέσει η παρούσα κυβέρνηση είναι η διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, έτσι ώστε οι Έλληνες της διασποράς να αποκτήσουν ουσιαστικό λόγο και φωνή. Είναι αδιανόητο σήμερα να είμαστε οι μόνοι, από τις χώρες του πυρήνα της Ευρώπης που απαξιώνει τους ομογενείς της και αυτό ενόσω την τελευταία δεκαετία έχει υπάρξει διαρροή περίπου 500 χιλιάδων συμπατριωτών μας λόγω της οικονομικής κρίσης.  Είναι χρέος όλων μας να αγκαλιάσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού και να τους δώσουμε κίνητρα για την προοπτική του επαναπατρισμού τους. Η διακήρυξή μας ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι όλων των Ελλήνων θα γίνει άμεσα πράξη και στο επίπεδο της πολιτικής αντιπροσώπευσης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ