, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ. Γεραπετρίτης: «Να έρθει η διακυβέρνηση πιο κοντά στους πολίτες»

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε σημερινή του δήλωση αναφέρθηκε σε όλες τις αλλαγές που προωθούνται σε ότι έχει να κάνει με το επιτελικό κράτος. Ο κ. Γεραπετρίτης συμμετέχει στο 7ο Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη που διοργανώνεται από την εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην απλούστευση των διαδικασιών διοικητικών πράξεων ώστε να μεταφερθεί το 80% των αρμοδιοτήτων σε περιφέρειες και δήμους, καθώς  επίσης και για την μεταφορά πόρων μέσω του ΕΝΦΙΑ. «Η βασική λογική πάνω στην οποία οικοδομείται η στρατηγική της κυβέρνησης, είναι να υπάρχει ένα διπλό σχέδιο για να μπορέσουμε να εισαγάγουμε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο κυβερνησιμότητα(…) η δεύτερη φάση ανάπτυξης του επιτελικού κράτους είναι η κάθετη οργάνωση, είναι δηλαδή η βάση αυτού που ονομάζουμε η επικουρικότητα του κράτους, ενώ το σκεπτικό είναι να έρθει η διακυβέρνηση πιο κοντά στους πολίτες, έτσι ώστε να παράγεται ωφέλιμο αποτέλεσμα. Αυτή η δεύτερη φάση αναμένεται να έρθει στην Βουλή και συνιστά ένα κεντρικό στρατηγικό σχέδιο, έτσι ώστε να ενδυναμωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, για να μπορέσει να παραγάγει ένα πολύ σύγχρονο προϊόν με μία μεγάλη συμμετοχή στην ανάπτυξη της χώρας. Αυτή η δεύτερη φάση ανάπτυξης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι»δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σε ότι έχει να κάνει με το επιτελικό κράτος ο κ. Γεραπετρίητης ανέφερε πως«σκοπός ήταν να υπάρξει μία νέα δομή, η οποία πλέον θα αναφέρεται στον προγραμματισμό και στην παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου (…) έχει ήδη εισαχθεί ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης δημόσιων πολιτικών που εξειδικεύει συγκεκριμένες δράσεις και έργα ανά υπουργείο, τα οποία καλούνται να τα υπηρετήσουν με συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».
Ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε και την ανάγκη της απλοποίησης η οποία τελείται και υπογράμμισε ότι «Ο πρώτος κεντρικός τρόπος είναι να υπάρξει μία σαφής διάκριση ανάμεσα στην πολιτική και την υπηρεσιακή διοίκηση της χώρας. Με το νέο σχέδιο που εισάγεται με το επιτελικό κράτος έχουμε πλέον μία σαφή διάκριση. Η πολιτική διοίκηση, η κυβέρνηση, εκκινεί και καταλήγει στα πολιτικά στελέχη από τους γενικούς γραμματείς έως τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο και πλέον η υπηρεσιακή διοίκηση είναι σαφώς διακεκριμένη, όπου εκεί προΐσταται υπηρεσιακός γενικός γραμματέας, ο οποίος προέρχεται μέσα από την ιεραρχία, δηλαδή είναι δημόσιος λειτουργός καριέρας και επιλέγεται με διαδικασίες όπου είναι κύριος ο ρόλος του ΑΣΕΠ. Με τον τρόπο αυτό έχουμε ουσιαστικά μία απένταξη της κυβερνητικής επιρροής από τη διοίκηση, η οποία ενεργεί πλέον ανεξάρτητα και αμερόληπτα και έτσι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο συνέχειας του κράτους».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.