Γ. Γιώργος: «Χέρι βοηθείας» σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους - Karfitsa.gr
Slider Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 Επικαιρότητα Κοινωνία

Γ. Γιώργος: «Χέρι βοηθείας» σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους

Η παιδεία, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι από τις προτεραιότητες του αντιπεριφεριάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργου. Στα χρόνια που πέρασαν από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο αντιπεριφερειάρχης φρόντισε μαζί με τους συνεργάτες του να σταθεί στο πλευρό αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων ενισχύοντας τους οικονομικά. Ταυτόχρονα, συνέβαλλε ώστε να πραγματοποιηθούν  εκπαιδευτικές εκδρομές μαθητών στην Ευρώπη, θεωρώντας ότι οι εμπειρίες που αποκομίζουν οι έφηβοι είναι σημαντικές για όλη τη ζωή τους.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

«Την τελευταία τετραετία συνεχίσαμε να στηρίζουμε όλο και περισσότερες πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις στη Χαλκιδική στο μέτρο του δυνατού, δεδομένου ότι τα διαθέσιμα κονδύλια για αυτό το σκοπό δεν είναι αρκετά για να ικανοποιήσουμε όλους τους φορείς του νομού που ζητάνε τη στήριξή μας», τόνισε μεταξύ άλλων στην Karfitsa ο κ. Γιώργος.

Τα βλέμματα στραμμένα στον διάπλου του Τορωναίου

Πριν από 48 χρόνια, τον Ιούλιο του 1971,μια παρέα κατοίκων της Νικήτης με κίνητρο την αγάπη για τη θάλασσα, έκανε πραγματικότητα ένα όνειρο τους. Πέρασαν από τη Νικήτη στη Κασσάνδρα, διασχίζοντας κολυμπώντας τον Τορωναίο Κόλπο. Το ξεκίνημα των επτά κολυμβητών πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Το απόγευμα όταν μαθεύτηκε πως οι κολυμβητές φθάνουν στη ακτή της Κασσάνδρας οι κάτοικοι, μη μπορώντας να το πιστέψουν ακόμα, έτρεξαν με ό,τι μέσο διέθεταν για να υποδεχθούν τους ήρωες. Από τότε, κάθε χρόνο τον Ιούλιο ο «Σίθων» διοργανώνει τον Διάπλου από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας στη Νικήτη της Σιθωνίας, που πήρε πλέον μορφή λαϊκού φεστιβάλ, μιας και συνδυάζεται και με διάφορες άλλες πολιτιστικές και ναυταθλητικές εκδηλώσεις. Αποκορύφωμα της επιτυχίας αυτής της εκδήλωσης, είναι η διεθνοποίησή της με τη συμμετοχή ξένων κολυμβητών.

Σήμερα η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής στηρίζει κάθε χρόνο τους διεθνείς αγώνες ρίψεων «Σιθώνια» που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη Νικήτη και τον κολυμβητικό διάπλου του Τορωναίου με μεγάλη συμμετοχή αθλητών από τη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η στήριξη στους αθλητές έφερε διακρίσεις

Η αθλητική ομάδα μπάσκετ του Πευκοχωρίου που ιδρύθηκε  το 1987 μετά την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ από την Εθνική, πέρασε στην κατηγορία Α2 εκπροσωπώντας όλη τη Χαλκιδική. Η Περιφερειακή Ενότητα για πρώτη φορά φέτος στάθηκε αρωγός της προσπάθειας των αθλητών και κάλυψε ένα μικρό μέρος των εξόδων που απαιτούνται λόγω των αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων της. Η ομάδα αποτελεί καμάρι της Χαλκιδικής, καθώς αποτελεί διαφήμισή της σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, η περιφερειακή ενότητα έχει πάρει υπό τη σκέπη της και τους συλλόγους Ταε Κβο Ντο στηρίζοντας τις προσπάθειες αθλητών και αθλητριών σε πανελλήνιους και ευρωπαϊκούς αγώνες. Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Γιώργου, υποστηρίχθηκαν οικονομικά οι αθλητές που πέτυχαν διακρίσεις σε Πανευρωπαϊκούς. Ο αθλητικός σύλλογος  «Μακεδονική Φάλαγγα» του δήμου Προποντίδας και ο «Άτλας» του δήμου Αριστοτέλη, υποστηρίχθηκαν για τη συμμετοχή τους στο Πανευρωπαϊκό  Πρωτάθλημα Ταε Κβο Ντο, που διεξήχθη στο Ρίμινι της Ιταλίας από τις 1 – 8 Απριλίου. Στη διοργάνωση ο αθλητής και προπονητής της Μακεδονικής Φάλαγγας και των Μακεδόνων Μαχητών Νέας Καλλικράτειας, Χριστόφορος Μποζίνης, κατέκτησε 3 μετάλλια: χάλκινο μετάλλιο στα τουλ 6 νταν, ασημένιο μετάλλιο στα ομαδικά τουλ χάνοντας στον τελικό από την ομάδα της Τσεχίας και κερδίζοντας και αποκλείοντας την ομάδα της Σλοβενίας και της Αγγλίας και χάλκινο μετάλλιο στα power test (τεχνικές θραύσεων) όπου μετά από μάχη στην παράταση κατέκτησε τη τρίτη θέση. Η διακρίσεις του αθλητή έφεραν για πρώτη  φορά, την  Ελλάδα ση δεύτερη θέση αφήνοντας πίσω της παραδοσιακές δυνάμεις όπως, Ουκρανία, Βουλγαρία ή Λευκορωσία!

Στο ίδιο πρωτάθλημα  η αθλήτρια του Α.Σ.Ν. ΤΡΙΓΛΙΑΣ Άσπα Μήτσου, αναδείχθηκε 3η, αφού κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία της, ανάμεσα σε 15 αθλήτριες. Η Άσπα Μήτσου είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας TAEKWONDO ITF, είναι 15 ετών, έχει μαύρη ζώνη και 2 DAN.   Στο ίδιο πρωτάθλημα ο προπονητής του Αθλητικού συλλόγου “Ατλας” Ιερισσού Χαράλαμπος Καζήλας κατέκτησε τη 3η θέση με την Εθνική Ομάδα στην κατηγορία βετεράνων -80.

Η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής πρόσφερε οικονομική βοήθεια στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ταξιάρχη για την αγορά εξοπλισμού.

Στις προτεραιότητες ο πολιτισμός

Το  Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό που πραγματοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη γραφική πλατεία του παραδοσιακού οικισμού του Παρθενώνα, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, αποτελεί θεσμό της καλοκαιρινής περιόδου. Πιστό στο καλοκαιρινό του κινηματογραφικό ραντεβού το φεστιβάλ προσφέρει κάθε χρόνο νέες «ονειρικές» εμπειρίες κάτω από τον έναστρο ουρανό. Η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής στηρίζει τη διοργάνωση αυτού του θεσμού.

Επίσης, με επικεφαλής τον κ. Γιώργο, η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής υποστηρίζει όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Οι πολιτιστικές διοργανώσεις είναι πλέον συνυφασμένες με τον τουρισμό σε όλες τις περιοχές της Χαλκιδικής.

Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ «Η Άθυτος της Αφύτου», το  Φεστιβάλ Βαρβάρας, το φεστιβάλ Αυγούστου  δήμου Πολυγύρου και το φεστιβάλ Κασσάνδρας είναι ψηλά στην ατζέντα της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής που υποστηρίζει και ενισχύει οικονομικά τους θεσμούς. Παράλληλα η περιφερειακή ενότητα συμβάλει στη διοργάνωση συνάντησης – αντάμωμα  συλλόγων παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα στο δήμο Πολυγύρου.

Επίσης, η περιφερειακή ενότητα στηρίζει δράσεις διαφόρων σχολείων, όπως η επίσκεψη ομάδας  μαθητών του ΓΕΛ Πολυγύρου στο CERN στην Ελβετία, την  καθιερωμένη ετήσια εκδρομή του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΚ) Πολυγύρου, αλλά και μουσικές εκδηλώσεις λήξης σχολικού έτους σε διάφορα σχολεία. Ακόμα, στηρίζει κάθε χρόνο την ανταλλαγή νέων της Χαλκιδικής και του δήμου Λαβάλ της Γαλλίας.

Η περιφερειακή ενότητα ενίσχυσε και ενισχύει συλλόγους όπως το σύλλογο φίλων της παράδοσης Ζερβοχωρίων και έχει στηρίξει μουσικές εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων όπως στο Μαρμαρά, στη Σάρτη, στη Συκιά, στον Άγιο Νικόλαο και στο Μεταγγίτσι. Παράλληλα, ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για οικονομική στήριξη των δράσεων των πολιτιστικών συλλόγων όπως των: Ορμύλιας, Γαλάτιστας, Παλαιοκάστρου και Αγίου Προδρόμου, Τριγλιας, Ιερισσού, Νέων Ρόδων, Ολυμπιάδας, Αρναίας, αλλά και του Σύλλογου Γυναικών Στρατωνίου, ενώ ενισχύει τις καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις του Συλλόγου Ποντίων, Κρητών και Ηπειρωτών Χαλκιδικής και του Συλλόγου Πολυτέκνων Χαλκιδικής. ¨Άλλωστε η Περιφερειακή Ενότητα ενισχύει όσους συλλόγους το ζητήσουν χωρία κανένα κριτήριο επιλογής εκτός από το οικονομικό μπάτζετ που διαθέτει.

Η Περιφερειακή Ενότητα ενίσχυσε ακόμα:

  • Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Νομού Χαλκιδικής για τις δράσεις που προγραμματίζει.
  • Λαογραφικούς Συλλόγους και Ομίλους (όπως της Ιερισσού και του Πολυγύρου) για την αγορά παραδοσιακών στολών.
  • Τη διαρκή εικαστική έκθεση του Έλληνα καλλιτέχνη της Διασποράς Ευθύμη Βαρλάμη που εγκαινιάστηκε στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ιερισσού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η περιφερειακή ενότητα συμμετέχει με το ποσό των 30.000 ευρώ ετησίως στο έργο του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την εξασφάλιση αξιόλογων εκδηλώσεων και συνεργάζεται κάθε χρόνο με τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής ενισχύοντας την προσπάθεια του για την Τουριστική Προβολή του Νομού. Το αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής ενίσχυσης είναι να  φιλοξενήσουμε στη Χαλκιδική  μοναδικές μουσικές και θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ