Γ. Ιωαννίδης: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να διεκδικούμε για τον δήμο Δέλτα - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Γ. Ιωαννίδης: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να διεκδικούμε για τον δήμο Δέλτα

Αποφασισμένος να συνεχίσει την πίεση προς την κυβέρνηση για την επίλυση βασικών θεμάτων που απασχολούν τον δήμο, είναι ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης. Σε συνέντευξή του στην Karfitsa αναφέρεται στο έργο που έχει παράξει στις 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του και αφήνει αιχμές κατά της προηγούμενης διοίκησης. Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό των πρώτων μηνών, ο κ. Ιωαννίδης στέκεται στις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει για το προσφυγικό, την ασφάλεια των πολιτών, τις αστικές συγκοινωνίες, τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, την καθαριότητα αλλά και τη δρομολόγηση σημαντικών έργων για τον δήμο Δέλτα.

Συνέντευξη στην ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Κύριε Ιωαννίδη, είστε ικανοποιημένος από το έργο που παράξατε στις πρώτες 100 ημέρες;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά θεμάτων στην καθημερινότητα των κατοίκων, με εκκρεμότητες που άφησε η απελθούσα διοίκηση. Υπήρχαν διαχρονικά μεγάλα προβλήματα, τα οποία έπρεπε γρήγορα να αντιμετωπίσουμε και να πετύχουμε –αν όχι την άμεση επίλυση τους– τουλάχιστον τον σχεδιασμό επίλυσης με ορατό ορίζοντα. Αντιλαμβάνεται κάθε πολίτης ότι παραλάβαμε ένα δήμο παραμελημένο, με περιοχές σε εγκατάλειψη, ο οποίος κινούταν με τον αυτόματο πιλότο. Ικανοποιημένος θα είμαι μόνο όταν όλα τα θέματα φτάσουν σε ένα καλό και ποιοτικό επίπεδο, ξεκινώντας από αυτά της καθημερινότητας. Θέλουμε τη βελτίωση να τη διακρίνουν και να την αναγνωρίζουν οι δημότες μας σε κάθε τους βήμα. Συγχρόνως, όμως, θέλω να δηλώσω πολύ ικανοποιημένος με το πνεύμα συνεργασίας που οικοδομήσαμε, τη διαθεσιμότητα όλων των μελών της νέας διοίκησης σε χρόνο, κόπο και προσπάθεια καθώς και τις πρωτοβουλίες των μελών της που βρίσκουν μαζική ανταπόκριση από την κοινωνία που παρακολουθεί με ενδιαφέρον, ενώ συμβάλλει, συμμετέχει και ενισχύει το έργο μας, με τοπικές πρωτοβουλίες που παίρνουν εθελοντικές ομάδες πολιτών κατά περιοχή με ποικιλία δράσεων που αγγίζει όλες τις πτυχές του δήμου.

Σ’ ένα μίνι απολογισμό, τι πετύχατε έως τώρα;

Καταφέραμε να διεκπεραιώσουμε σειρά ζητημάτων που θεωρούνταν από τη διοίκησή μας αυτονόητα. Καθαρίσαμε φρεάτια που είχαν να καθαριστούν χρόνια, μειώνοντας τον κίνδυνο να πλημμυρίζουν οι δρόμοι με την πρώτη βροχή, συχνό φαινόμενο του παρελθόντος. Ολοκληρώνεται το νηπιαγωγείο στον οικισμό «Αγία Σοφία» που κάηκε τον Απρίλιο του 2019 και άμεσα θα γίνει αγιασμός και έναρξη μαθημάτων. Στο επίπεδο της ασφάλειας, πετύχαμε τη δέσμευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για ενίσχυση των αστυνομικών περιπολιών με επιπλέον 30 αστυνομικούς. Παράλληλα, έγινε δεκτό από τον ΟΑΣΘ το αίτημα μας να δημιουργηθεί ξεχωριστή γραμμή για την απευθείας μεταφορά μεταναστών από το κέντρο φιλοξενίας στον ΟΣΕ. Αναπτύσσουμε συντεταγμένα την πολιτική προστασία, με όσα μέσα διαθέτουμε ώστε να προστατεύσουμε τις κοινότητες από ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ξεκινάει η εκπόνηση ορθολογικού σχεδίου για τη σωστή και αναλογική χρέωση των καταναλωτών από τη ΔΕΥΑΔΔ, ενώ ανοίξαμε το δίαυλο της διαπραγμάτευσης με την ΕΥΑΘ για τη διευθέτηση του χρέους των 14 εκατ. ευρώ του δήμου, μετά την αναβολή που πήραμε ως προς το χρόνο της εφετειακής εκδίκασης. Τέλος, επιτακτική είναι η ανάγκη υδροδότησης της δημοτικής ενότητας Αξιού από το δίκτυο της ΕΥΑΘ. Επιχειρούμε να θέσουμε σε λειτουργία τις υπηρεσίες του δήμου, παρά το γεγονός ότι τις παραλάβαμε αποδεκατισμένες από υπαλλήλους κρίσιμων ειδικοτήτων, καθώς η προηγούμενη διοίκηση υπέγραφε όσες μετακινήσεις της ζητούνταν χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη αναπλήρωσης των κενών για την παραγωγή αναγκαίου έργου. Αυτά που ανέφερα είναι μερικά από τα πολλά που έγιναν και τα ακόμα περισσότερα που δρομολογούνται για την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, τα «ανοιχτά» μέτωπα του δήμου είναι πολλά: προσφυγικό, ΟΑΣΘ, επιχειρήσεις που έχουν ερημώσει… Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο και ποιές οι προτεραιότητες;

Οι προτεραιότητες που θέσαμε εξαρχής παραμένουν σταθερές. Άπτονται πρωτίστως της καθημερινότητας των δημοτών και αφορούν σε ελλείψεις στις υποδομές και στη διαμόρφωση των απαραίτητων προϋποθέσεων για καλύτερη ποιότητα ζωής όπως καθαριότητα, παιδικές χαρές, παροχή αναγκαίων κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών σε όλους. Γι ‘ αυτό προσπαθούμε καθημερινά. Παράλληλα, έχουμε και τα μεγάλα ζητήματα όπως το θέμα του πόσιμου νερού στη δημοτική ενότητα Αξιού και το χρέος προς την ΕΥΑΘ που ήδη σας εξέθεσα. Το προσφυγικό μας ταλανίζει και μας επιβαρύνει λόγω της προσέλευσης παράνομων μεταναστών που συγκεντρώνονται γύρω από το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου. Έχουμε ξεκαθαρίσει με όλους τους τρόπους ότι ως δήμος έχουμε καταβάλλει το μέρισμα αλληλεγγύης που μας αναλογεί και με το παραπάνω και δεν θα δεχτούμε δημιουργία και άλλου κέντρου προσφύγων. Θέλουμε να εφαρμοστεί ο κανόνας του 1% που έθεσε ο πρωθυπουργός ως αναλογία φιλοξενούμενων προσφύγων και τοπικού πληθυσμού. Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τη διοίκηση της ΕΛΑΣ και τον προϊστάμενο της εισαγγελίας, άρχισαν τακτικοί έλεγχοι από την αστυνομία για την απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών. Επίσης, είμαστε ο μοναδικός δήμος στη χώρα που συγκεντρώνει τόσες πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις στα όρια του. Στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ βρίσκεται περίπου το 34% των εγκατεστημένων μονάδων και πραγματοποιείται κύκλος εργασιών περίπου €2,5 δισ., ήτοι το 33,5% περίπου του συνόλου (€7,5 δισ. ) και προσφέρει περίπου 12.500 θέσεις εργασίας (34% του συνόλου στις ΒΙ.ΠΕ.) ενώ και η άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση Καλοχωρίου αριθμεί περίπου 450 επιχειρήσεις και προσφέρει το 10-15% του βιομηχανικού ΑΕΠ. Μαζί με το παραγωγικό αγροτικό και αλιευτικό δυναμικό της περιοχής Χαλάστρας και Αξιού, συγκροτούμε ένα παραγωγικό προφίλ που καλύπτει όλους τους τομείς και μπορεί να ωθήσει στην ανάπτυξη όλη την περιοχή. Αυτό το συγκριτικό παραγωγικό πλεονέκτημα θέλουμε να το αναδείξουμε και ανοίξαμε διαύλους επικοινωνίας με την επιχειρηματική κοινότητα ώστε όλοι μαζί και με την εκπαιδευτική κοινότητα του Διεθνούς Πανεπιστημίου να προχωρήσουμε σε συνέργειες αμοιβαία επωφελείς που αναδεικνύουν και ωθούν όλη την δυτική περιοχή στην ανάπτυξη και δεν συσσωρεύουμε μόνο ότι είναι ανεπιθύμητο στην άλλη πλευρά της πόλης.

Πότε να περιμένουμε την ανάπλαση του παραλιακού μέτωπο στο Καλοχώρι; Πρόκειται για φιλόδοξο σχέδιο…

Η δυτική πλευρά της πόλης, της οποίας οργανικό τμήμα είναι ο δήμος Δέλτα, έχει ξανακούσει φιλόδοξα σχέδια. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι τα φιλόδοξα σχέδια είναι ωραία, αρκεί να μη μείνουν ανεκπλήρωτα «φιλόδοξα χαρτιά» σε κάποιο συρτάρι. Η παραπομπή στις καλένδες της κάποτε εξαγγελθείσας μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο είναι πρόσφατη, ώστε να μας κάνει επιφυλακτικούς και να κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι να δούμε να ξεκινάει το έργο στην περιοχή μας. Η εκκίνηση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου στο Καλοχώρι ήταν διαχρονικό αίτημα, κεντρικό θέμα της ατζέντας μας και διαμορφώνει αισιόδοξη προοπτική για το δήμο. Είναι έργο που θα συμβάλει στην ανάδειξη της περιοχής και στην προσέλκυση επισκεπτών και επενδυτών. Πάντως η δική μας θέση, την οποία έχω ήδη καταθέσει είναι να γίνει επέκταση του σχεδίου ανάπλασης μέχρι τις Αλυκές του Κίτρους Πιερίας, όπου κλείνει ο Θερμαϊκός κόλπος, ώστε να συμπεριληφθούν οι εκβολές όλων των ποταμών. Θέση στην οποία συναινεί και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας θεωρώντας εφικτή την εκπόνηση συμπληρωματικής μελέτης.

Όσον αφορά στην καθημερινότητα, καθαριότητα ή τεχνικά έργα είναι τα βασικότερα παράπονα που ακούτε ως δήμαρχος;

Η καθαριότητα είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους, γιατί αποτελεί την πρώτη εικόνα του πολίτη που βγαίνει από το σπίτι του ή που επισκέπτεται τον δήμο και αυτή διαμορφώνει τη διάθεσή του και για τα υπόλοιπα. Πρέπει να τονίσω ότι η συνεχής προσπάθεια του αρμόδιου αντιδημάρχου και η συνέργεια των εργαζομένων, έφερε τα πρώτα αποτελέσματα στη γενική εικόνα. Βέβαια, τα παράπονα δεν θα λείψουν ποτέ, αλλά στόχος μας είναι να περιορίζονται ή να εντοπίζονται σε ειδικές περιπτώσεις χρόνια επιβαρυμένων ζωνών, τις οποίες όμως θα αντιμετωπίσουμε και θα βελτιώσουμε. Όσο για τα τεχνικά έργα, αυτά υπόκεινται στις συνθήκες υπολειτουργίας των τεχνικών υπηρεσιών μας λόγω του ελλιπούς προσωπικού. Παρόλα αυτά, καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για την διεκπεραίωση των καθημερινών εργασιών και έχει αποτέλεσμα, όπως φαίνεται από την ολοκλήρωση του νηπιαγωγείου στον οικισμό «Αγία Σοφία». Με βάση τις περιοριστικές συνθήκες που υπάρχουν, ο δείκτης αποτελεσματικότητας έχει αυξηθεί, με τη μεθοδικότητα του υπεύθυνου αντιδημάρχου και τη συνεργασία της υπηρεσίας.

Βρήκατε ευκαιρία στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον δήμο, να τον ενημερώσετε για προβλήματα της περιοχής. Θα συνεχίσετε την πίεση προς την κυβέρνηση με στόχο την επίλυση τους;

Η πίεση προς την κυβέρνηση δεν είναι μονόδρομος, είναι ένας τρόπος λύσης κάποιων εκ των προβλημάτων που αυτά χρήζουν της δικής της απόφασης, παρέμβασης και δράσης. Στις πρόσφατες συναντήσεις μου με τον κ. Μητσοτάκη είτε με την ευκαιρία της ΔΕΘ στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, είτε με την ευκαιρία άλλων εκδηλώσεων του έθεσα τα πλέον κρίσιμα θέματα που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων της κυβέρνησης. Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο δήμο Δέλτα ευελπιστώ ότι θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον, όπως αποδέχτηκε την πρόσκληση μου την τελευταία φορά που βρεθήκαμε κατά την επίσκεψη του στο εργοστάσιο της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος στα Διαβατά, όπου εκδήλωσε το ενδιαφέρον να μας συναντήσει και να δει από κοντά τα θέματα που μας απασχολούν. Θεωρώ ότι είναι επιτακτική ανάγκη, υποχρέωση και ευθύνη της πολιτείας να στρέψει το βλέμμα προς την παραμελημένη δυτική πλευρά της πόλης, ώστε να επενδυθούν οι πόροι που χρειάζονται για να γίνει η ευρύτερη περιοχή και μαζί και ο δήμος Δέλτα, ισότιμο τμήμα μιας καθολικά βιώσιμης Θεσσαλονίκης. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να διεκδικούμε…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ