Γ. Κατρούγκαλος: Όταν κατανοηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάψει η καχυποψία - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Όταν κατανοηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάψει η καχυποψία

«Όταν γίνει πλήρως κατανοητό από τους λαούς μας το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών ως ένας συμβιβασμός που ικανοποιεί την ουσία των εθνικών συμφερόντων και των δύο πλευρών, θα πάψει να υπάρχει το δηλητήριο της καχυποψίας που συντηρεί τις εστίες ακραίου εθνικισμού εκατέρωθεν», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σημειώνει δε στη συνέντευξή του στην «ΕφΣυν», ότι τυχόν παραβίαση των όρων της Συμφωνίας -το οποίο ο ίδιος θεωρεί απίθανο-  «θα μπλοκάρει τις προοπτικές ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε, η οποία αποτελεί τον επόμενο σημαντικό της στόχο».

Αναφορικά με την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και το ενδεχόμενο διαφοροποίησης των δυνάμεων που αντιτάχθηκαν στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε ότι τα στελέχη της ΝΔ συμφωνούσαν με την πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μετά το Βουκουρέστι «πρώτα λύση και μετά ένταξη» και έκανε στη συνέχεια λόγο για ασυνέπεια της σημερινής ΝΔ, ενώ ανάλογη πρόβλεψη έκανε και για το ΚΙΝΑΛ.

Πρόσθεσε δε ότι «για την κριτική που δεχόμαστε από τα αριστερά ότι ξαφνικά γίναμε φιλοατλαντικοί, δεν ήταν δική μας επιλογή η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι επιλογή της δικής της κυβέρνησης».

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τίμια τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σημειώνοντας ότι «είναι απολύτως φυσικό στη νέα περίοδο της μεταμνημονιακής κανονικότητας οι πολιτικές αντιπαραθέσεις να αρθρώνονται πάλι στον άξονα Δεξιά-Αριστερά».

Αναφερόμενος στον πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά επισήμανε ότι  δεν εφάρμοζε δική του πολιτική, αλλά κυβερνητική πολιτική, προσθέτοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν έχει σχέση με κέντρα οικονομικών συμφερόντων. Σορομαχίες και άλλες ανάλογες σκιαμαχίες δεν προωθούν τον πολιτικό διάλογο».

Σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, απάντησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την επανενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο με άμεσο στόχο τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την επανέναρξη του διαλόγου για τα σοβαρά θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες.

«Γι΄ αυτό προφανώς, όπως και για το τανγκό, χρειάζονται δύο…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς τις δυνατότητες προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενδεχόμενη τουρκική επιθετικότητα, τόνισε ότι «το βασικό όπλο μας σε όλες τις διμερείς διαφορές μας υπήρξε ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και οι διεθνείς συμμαχίες που αναπτύσσουμε».

Πρόσθεσε τη στήριξη των αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας «από την ΕΕ και από άλλους σημαντικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια και αυστηρότητα».

Για το θέμα της Βενεζουέλας και τα περί  «χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ από τον Μαδούρο» τα χαρακτήρισε «συκοφαντίες» της Ν.Δ., προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έδινε ιδιαίτερη σημασία στην τήρηση ενιαίας στάσης της Ε.Ε. «με σεβασμό στις καταστατικές αρχές της δημοκρατίας και στόχο την εξεύρεση λύσης σε μια ακραία πολωμένη κοινωνία και την εξασφάλιση της δυνατότητας στον ίδιο το λαό της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του».

Πηγή: Naftemporiki.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ