Γ.Κιμούλης: «Δεν υπάρχει πιο γελοίο από το να παραιτείσαι» - Karfitsa.gr
Slider Συνεντεύξεις

Γ.Κιμούλης: «Δεν υπάρχει πιο γελοίο από το να παραιτείσαι»

«Όσες φορές και αν πέσεις πρέπει να σηκωθείς» τόνισε ο Γιώργος Κιμούλης σε συνέντευξη του στην Karfitsa αναφερόμενος στην έργο «Θείος Βάνιας», χαρακτηρίζοντας το «ένα τρυφερό ποίημα για το γελοίο της ανθρώπινης παραίτησης». Ο ηθοποιός αν και έχει καταπιαστεί ξανά με έργα του Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ είναι η πρώτη του στον «Θείο Βάνια». Μια παράσταση όπου η ψευδαίσθηση και η απόγνωση ανταγωνίζονται το χιούμορ και την ελπίδα.

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Ο «Θείος Βάνιας» θα μπορούσε να είναι ένας πολίτης Ελλάδας;

Aυτό που το καθιστά δυστυχώς το έργο σύγχρονο είναι το ίδιο το θέμα του, το οποίο ουσιαστικά μιλάει για τον άνθρωπο που έχει παραιτηθεί. Αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει τους σύγχρονους πολίτες αυτή τη στιγμή και βεβαίως τους πολίτες της χώρας.

Υπάρχει η αναφορά σας στο «γελοίο της ανθρώπινης παραίτησης». Γιατί όμως πρέπει να είναι γελοίο αυτό, ενώ κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι θέλει εξίσου μεγάλη δύναμη για να παραιτηθεί κάποιος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για παραίτηση ζωής. Οπότε όταν κάποιος παραιτείται από τη ζωή του και δεν μάχεται για αυτήν δεν θα μπορέσει να πάει και μπροστά.

Πέρα λοιπόν από την δραματικότητα που μπορεί να έχει μια παραίτηση, κουβαλάει και φέρει ένα στοιχείο γελοιότητας, γιατί δεν μπορείς να παραιτηθείς από τη ζωή σου. Δεν υπάρχει πιο γελοίο από το να παραιτείσαι, όσες ήττες, όσες αποτυχίες και αν σου έχουν συμβεί η ίδια η φύση του ανθρώπου σε σπρώχνει από την γονατισμένη στάση να σηκωθείς ξανά.

Θεωρείτε ότι εμείς επιλέγουμε τον τρόπο που ζούμε;

Ναι είναι εντελώς δική μας επιλογή. Το ότι μπορεί να πιστεύουν κάποιοι ότι άλλοι επιλέγουν για εμάς είναι ένα στοιχείο που σπρώχνει τον άνθρωπο προς την παραίτηση. Άρα ο άνθρωπος έχει 100% ευθύνη των επιλογών του.

Εσείς έχετε πληρώσει το κόστος κάποιας επιλογής σας;

Όλοι οι άνθρωποι πληρώνουν το κόστος των επιλογών τους. Έτσι λοιπόν και εγώ.

Είναι όμως μια ανάγκη και αυτό στη ζωή, ώστε να μαθαίνουμε από το πάθημα;

Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι ο άνθρωπος μαθαίνει από τα λάθη του. Ένα λάθος το κάνουμε μια πολύ συγκεκριμένη στιγμή της ζωής μας. Εάν νομίζουμε ότι μετά από κάποιον καιρό αυτό το ίδιο λάθος μπορεί να μας σώσει από κάτι που μπορεί να μας συμβεί μετά, είναι λάθος εκτίμηση, γιατί κρίνουμε τα πράγματα με τον χρόνο που τα σκεφτόμαστε. Όταν

λοιπόν σκεφτόμαστε κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν δεν το κρίνουμε με τα «μάτια» και τον τρόπο σκέψης μας του τότε, αλλά του τώρα.

Το θέατρο αφυπνίζει τον κόσμο στις μέρες μας;

Ο σκοπός της τέχνης ούτε αφυπνιστικός, ούτε καθοδηγητικός, ούτε εφησυχαστικός είναι, αλλά είναι υπομνηστικός, δηλαδή να υπενθυμίζει στους ανθρώπους αυτά που οι ίδιοι ξεχνούν.

Και ποια είναι αυτά;

Για παράδειγμα, οι αξίες που πολλές φορές ο άνθρωπος ξεχνά ή ακόμη και αυτό που προαναφέραμε για την παραίτηση και πολλά ακόμη πράγματα που μέσα σε ένα 24ωρο μπορεί να ξεχάσει και τότε έρχονται οι τέχνες να του τα υπενθυμίσουν.

*Ο «Θείος Βάνιας» ανεβαίνει στο θέατρο Αριστοτέλειον από 1 Φεβρουαρίου

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ