Γ. Κωνσταντόπουλος: Να αξιοποιηθεί η γεωστρατηγική θέση της χώρας - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Οικονομία

Γ. Κωνσταντόπουλος: Να αξιοποιηθεί η γεωστρατηγική θέση της χώρας

Με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιείται σήμερα, στο ξενοδοχείο Porto Palace της Θεσσαλονίκης, το 7ο Export Summit, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ). Το συνέδριο έχει θέμα «Foster Maritime Economy» και στόχος των διοργανωτών είναι η διασύνδεση της ναυτιλίας και των συναφών κλάδων με την ελληνική βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση της σημαντικής γεωγραφικής θέσης της χώρας ως ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο και ως πύλη εισόδου από την Ανατολή στη Δύση. Αυτό όπως τόνισε, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης κυρίως των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας: του Πειραιά, στο οποίο η επένδυση της COSCO ήδη έχει επιφέρει καρπούς και της Θεσσαλονίκης όπου, συντελείται, αν και με καθυστέρηση, το εγχείρημα της ανάπτυξης.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ακόμα ότι η ελληνική και παγκόσμια ναυτιλία και η θαλάσσια οικονομία ευρύτερα, μπορούν να αποτελέσουν μία σημαντική διέξοδο εξωστρέφειας για τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες. «Ένας σημαντικός τομέας της ναυτιλίας στον οποίο πρέπει να εστιάσουμε, είναι και ο εφοδιασμός πλοίων με κάθε είδους προϊόντα και ο εξοπλισμός των, ελληνόκτητων και μη, πλοίων, τομείς με ιδιαίτερα μεγάλη δυναμική και προοπτικές ανέλιξης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η ευκαιρία αυτή παραμένει ανεκμετάλλευτη καθώς η ελληνική παραγωγή ναυτιλιακού εξοπλισμού ανέρχεται σε μόλις 150 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής. «Αν βελτιώσουμε κάποιους σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες όπως είναι η χαμηλή καινοτομική δράση και η περιορισμένη ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων της Ελλάδας, η ελληνική παραγωγή ναυτιλιακού εξοπλισμού θα μπορούσε να φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ το χρόνο, καλύπτοντας το 0,6% της παγκόσμιας παραγωγής», ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι οι επενδύσεις που γίνονται εντός και εκτός του λιμένα, κυρίως στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ανοίγουν νέους δρόμους  ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της. Ο κ Κουβέλης αναφέρθηκε στη νέα σιδηροδρομική γραμμή που θα ενώσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με την Ειδομένη  έργο προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ που αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2022.και στο έργο ηλεκτρικής σύνδεσης του λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Πρόκειται για ένα έργο που έχει ενταχτεί στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών και θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη κόμβο. Επίσης  αναφέρθηκε στη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, έργο υπό δημοπράτηση.

 

Στο κλείσιμο των εργασιών του Export Summit, στις 19.00, θα μιλήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ