Γ. Κωνσταντόπουλος: H νέα κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ελληνικού επιχειρείν - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Γ. Κωνσταντόπουλος: H νέα κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ελληνικού επιχειρείν

Η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών και θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Συνέντευξη στη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Ποια είναι τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των εξαγωγέων;

Κατά τη διάρκεια της κρίσης οι Έλληνες εξαγωγείς έκαναν σημαντικά βήματα προόδου και επένδυσαν σε εξωστρεφείς δράσεις, βελτιώνοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, συμμετέχοντας σε διεθνείς κλαδικές εκθέσεις και βρίσκοντας νέες αγορές στόχους. Αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς, καθώς το 2018 οι εξαγωγές αγαθών της χώρας έφτασαν το ποσό-ρεκόρ των 33,4 δις. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία, σημειώνοντας αύξηση κατά 29% έναντι της επίδοσής μας το 2015 και κατά 86% έναντι της επίδοσής μας το 2009. Εν ολίγοις, μέσα σε μία δεκαετία οικονομικής κρίσης, δυσκολιών και έλλειψης αξιοπιστίας, οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν να πετύχουν ένα σύγχρονο θαύμα. Μάλιστα, αυτή η ανοδική τάση συνεχίζεται και το 2019, καθώς στο α’ εξάμηνο παρατηρείται αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 2,2% έναντι του 2018.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη κρίσιμα ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας. Η υπερφορολόγηση ήταν και παραμένει ένα πρόβλημα ύψιστης σημασίας που έχει έντονα αντι-αναπτυξιακό χαρακτήρα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και αναμένουμε να αντιμετωπιστεί άμεσα. Παράλληλα, τροχοπέδη στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης αποτελούν η ελλιπής ρευστότητα, οι ιδιαίτερα αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και, φυσικά, το άκρως ελλειμματικό εμπορικό μας ισοζύγιο. Παρά τη σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών, η υπέρμετρη αύξηση των εισαγωγών επιδεινώνει το εμπορικό μας έλλειμμα, επιβραδύνοντας σημαντικά το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Επομένως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό με την υποκατάσταση των εισαγόμενων προϊόντων με προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα.

 Τι περιμένουν οι Εξαγωγείς από τη νέα Κυβέρνηση;

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου 2019 μπορεί να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και έχει δημιουργήσει αισιοδοξία στην εξωστρεφή οικογένεια της χώρας για ένα καλύτερο αύριο. Ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων ευελπιστεί ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα του ελληνικού επιχειρείν, οδηγώντας τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική ευημερία. Άλλωστε, ο νέος πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη συμμετοχή του ως ομιλητής σε συνέδρια και εκδηλώσεις του ΣΕΒΕ, έχει επισημάνει την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας μέσω ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού πλαισίου, γεγονός το οποίο δημιουργεί προσδοκίες, αλλά και ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις από τους Έλληνες εξαγωγείς.

ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτελεί η απόφαση της νέας κυβέρνησης για την ενσωμάτωση των υπηρεσιών και φορέων εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών  που αποτέλεσε διαχρονικά πρόταση του ΣΕΒΕ προς την εκάστοτε κυβέρνηση.

Πιστεύουμε βαθιά ότι η βελτίωση της οικονομικής μας θέσης θα επέλθει μόνο μέσω της δημιουργίας ενός σύγχρονου επιχειρηματικού μοντέλου προσανατολισμένου στην παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων και στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. Η τόνωση της εγχώριας παραγωγής και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων θα αποτελέσουν το μίγμα της επιτυχίας για τη νέα κυβέρνηση, επιτυγχάνοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ελπίζουμε ότι η λαϊκή εντολή που δόθηκε στη νέα κυβέρνηση και η ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα δράσουν ευεργετικά στην υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών και στην ολοκλήρωση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και θα διασφαλίσουν την πολιτική σταθερότητα που απαιτείται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Πόσο εφικτή είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών από το  λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από τους οδικούς άξονες προς Βαλκάνια και Ευρώπη;

Στον ΣΕΒΕ έχουμε τονίσει επανειλημμένα την αναπτυξιακή ιδιότητα του λιμανιού για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες αξιοποίησης του λιμανιού, τις οποίες με χαρά βλέπουμε να υλοποιεί σταδιακά η νέα διοίκηση του ΟΛΘ. Η γεωγραφική του θέση αποτελεί από μόνη της ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων ανταγωνιστικών λιμανιών, γεγονός το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να αναβαθμίσουμε τις επιχειρήσεις της περιοχής και να αναπτύξουμε την τοπική οικονομία. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, η αξιοποίηση του ΟΛΘ θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατά 1 δις. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του λιμανιού, η μετατροπή του σε smart port και η προσφορά νέας χωρητικότητας (capacity) είναι κάποια σημεία-κλειδιά στην προσέλκυση διεθνών γραμμών, που θα καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο κατά τα διεθνή πρότυπα. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού, αποτελεί η βελτίωση του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου. Με τις ενέργειες αυτές, το λιμάνι θα συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της οικονομίας αλλά και των εξαγωγών της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στο σύνολο της χώρας.

H κατάργηση των Capital Controls, η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, λογικά δίνει ανάσα στις εξαγωγές. Θεωρείτε ότι τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι άμεσα και με ποιον τρόπο;

Ο ΣΕΒΕ έχει εκφράσει δημόσια την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την απόφαση της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Η  υλοποίηση αυτής της απόφασης, αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη της σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό μας σύστημα.

Η επαναφορά της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας, αφού συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην αύξηση των εξαγωγών και στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς και στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Οι Έλληνες εξαγωγείς ήταν εκείνοι που κατεξοχήν υπέστησαν τις επιπτώσεις των capital controls.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ