Γ. Μαυρομάτης: Βελτιώνουμε καθημερινά την εικόνα σε κάθε γωνιά του δήμου Θερμαϊκού - Karfitsa.gr
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 Συνεντεύξεις

Γ. Μαυρομάτης: Βελτιώνουμε καθημερινά την εικόνα σε κάθε γωνιά του δήμου Θερμαϊκού

Έχοντας αποκτήσει πολυετή εμπειρία στο τιμόνι του δήμου Θερμαϊκού, ο Γιάννης Μαυρομάτης φαίνεται πως έχει πλέον τη γνώση να κωδικοποιεί τις ανάγκες των δημοτών και να τις εντάσσει στο σχεδιασμό της επόμενης τετραετίας. Στη συνέντευξη του στην Karfitsa, αναλύει τα σχέδια του για την επόμενη διοίκηση του δήμου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αν αναλάβετε τη θέση του δήμου την 1η Σεπτεμβρίου;

Την επόμενη μέρα των εκλογών, μετά από την καθαρή εντολή που ζητάμε από τους πολίτες, κάνουμε πράξη το όραμά μας, το οποίο συνοψίζεται σε δέκα στόχους, όπως περιγράφουμε στο πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό. Πρώτιστο μέλημα μας αποτελεί η καθαριότητα και ο σεβασμός στο περιβάλλον. Ολοκληρώνουμε την αντιπλημμυρική θωράκιση και αξιοποιούμε τα δίκτυα κοινής ωφέλειας με έργα για τα οποία έχουν εξασφαλισθεί ήδη οι χρηματοδοτήσεις. Επεκτείνουμε το φυσικό αέριο σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και κατασκευάζουμε έργα υποδομής που συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων. Αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και θέτουμε τον πολίτη κάθε ηλικίας στο επίκεντρο των δράσεών μας. Φυσικά, εκτός από τους νέους στόχους, παραδίδουμε όλα τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Ποιό είναι το σχέδιο σας για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή σας; 

Όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας, σχεδιάσαμε τη στρατηγική μας πάνω σε τέσσερις άξονες:

  • Τουρισμός όλο το χρόνο: Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για την πλήρη αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, όπως τα κάμπινγκ Αγ. Τριάδας, Επανομής και ΠΙΚΠΑ, που μένουν ανεκμετάλλευτα, αλλά και των δημοτικών ακινήτων. Παράλληλα, πιέζουμε με κάθε τρόπο να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διαπλάτυνσης του δρόμου Περαίας – Ν. Μηχανιώνας (ΕΠ.Ο. 27), ενώ προβαίνουμε σε τακτικό καθαρισμό όλων των ακτών μας.
  • Θρησκευτικός τουρισμός: Αναδεικνύουμε την ιστορική σημασία των εκκλησιών μας, δημιουργούμε Κέντρο Μικρασιατικού Ελληνισμού στη Ν. Μηχανιώνα και φέρνουμε πιο κοντά το Άγιο Όρος μέσω των λιμανιών Επανομής και Ν. Μηχανιώνας.
  • Τουρισμός αναψυχής: Κάνουμε το «μπαλκόνι του Θερμαϊκού» στην Αγία Τριάδα και προχωρούμε στην ανάπλαση της παραλίας Ν. Μηχανιώνας. Αξιοποιούμε το «Ναυάγιο» Επανομής και τα ναυτικά μνημεία του Αγγελοχωρίου. Δημιουργούμε, επίσης, τουριστικά καταφύγια σε κάθε λιμάνι μας.
  • Περιβαλλοντικό – οικολογικός τουρισμός: Αναβαθμίζουμε την περιοχή Τσαΐρια Περαίας με την κατασκευή Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς και προωθούμε τον οικοτουρισμό στις αλυκές και στους υγροβιότοπους μας με δημιουργία βοτανικών κήπων και ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Φροντίδας και Εκπαίδευσης στο Αγγελοχώρι.

Η καθαριότητα ήταν ένα «αγκάθι» για τη θητεία σας. Πώς το αντιμετωπίσατε και τι σκοπεύετε να κάνετε την επόμενη τετραετία;

Η κατάσταση που παραλάβαμε στην καθαριότητα στην αρχή της θητείας μας το 2014 ήταν απελπιστική με δύο παλιά οχήματα και στην αγκαλιά του ιδιώτη. Με συντονισμένες δράσεις βελτιώνουμε καθημερινά την εικόνα σε κάθε γωνιά του δήμου. Στοχεύουμε η υπηρεσία καθαριότητας να είναι δημοτική, με μόνιμο προσωπικό, και όχι να εξυπηρετείται από ιδιώτη, γι’ αυτό και προσλαμβάνουμε 39 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ ενισχύσαμε τον στόλο απορριμματοφόρων με πέντε νέα οχήματα, και αναμένουμε άλλα επτά μέσα στο 2019 με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους. Προμηθευόμαστε μηχανήματα έργου 200.000€ και εντάξαμε στο Interreg πρόγραμμα προϋπολογισμού 414.000€ για κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης. Δημιουργούμε «Πράσινο Σημείο», ώστε να τεθούν οι βάσεις για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Στο χώρο, οι πολίτες θα μπορούν να εναποθέτουν χωριστά συλλεχθέντα ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Επίσης, προβλέπεται να δημιουργηθούν δέκα «Γωνίες Ανακύκλωσης» και «Κινητά Πράσινα Σημεία» για να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τη συλλογή ανακυκλώσιμων.

Έχετε αρχίσει να αναβαθμίζετε ενεργειακά το δήμο Θερμαϊκού. Ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσετε;

Πράγματι, τα βήματα που έγιναν στη θητεία μας για την ενεργειακή αναβάθμιση του δήμου μας είναι πολλά και σημαντικά, με κυριότερο την εγκατάσταση υπερσύγχρονου φωτισμού 4.500 φωτιστικών και 10.000 λαμπτήρων LED, κάνοντας οικονομία στις λειτουργικές δαπάνες φωτισμού τουλάχιστον κατά 66%. Πλέον, σκοπός μας είναι να επεκτείνουμε το φυσικό αέριο σε Αγγελοχώρι, Μεσημέρι και Ν. Κερασιά μετά την επέκταση που έγινε σε Ν. Μηχανιώνα, Επανομή και Αγία Τριάδα. Κατόπιν, συνδέουμε όλα τα δημοτικά κτίρια και σχολικά συγκροτήματα με το φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με την ενεργειακή αναβάθμιση τριών σχολείων. Κάνουμε πράξη την «Πράσινη Ανάπτυξη» με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δημιουργούμε «Ενεργειακή Κοινότητα» με παραγωγή δικής μας ενέργειας, αξιοποιώντας τον πρόσφατο νόμο, με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ