Γ. Ορφανός: Αισιοδοξώ ότι θα είμαι η τελική επιλογή των Θεσσαλονικέων - Karfitsa.gr
Slider Συνεντεύξεις

Γ. Ορφανός: Αισιοδοξώ ότι θα είμαι η τελική επιλογή των Θεσσαλονικέων

«Θα είμαι παρών και στις δύο εκλογικές Κυριακές και αισιοδοξώ ότι θα αποτελέσω την τελική επιλογή των Θεσσαλονικέων για δήμαρχος της πόλης μας», τόνισε με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Κarfitsa» o υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ορφανός.

Συνέντευξη στη ΒΙΒΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

«Τα κόμματα πρέπει να παρακολουθούν από απόσταση το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και να μην μεταφέρουν τις κομματικές αποστάσεις στους πολίτες» σημείωσε, λέγοντας ότι η υποψηφιότητα του έχει ως βασικό στόχο να ενώσει τις δυνάμεις της πόλης. «Η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη δεν πέτυχε να υλοποιήσει όσα είχε δρομολογήσει από την πρώτη της θητεία, κυρίως σε ζητήματα  καθημερινότητας». «Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα δήμαρχο που θα λειτουργεί με τη λογική του προλαμβάνειν αντί του θεραπεύειν και όχι του βλέποντας και κάνοντας», σχολίασε με αφορμή την αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Ποια χαρακτηριστικά έχει η «προσωπική», όπως τη χαρακτηρίσατε, απόφαση σας για τη διεκδίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης; Ποιά άτομα στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο σας και πότε θα γίνουν ανακοινώσεις;

Στην πολυετή ενασχόληση μου με τα κοινά, είχα ως κυρίαρχο στοιχείο της συμπεριφοράς μου  την προσφορά προς την κοινωνία. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης επιβάλλουν την συστράτευση πολλών για να καλύψουμε τα τεράστια κενά που υπάρχουν στη διακυβέρνηση του. Έχουμε σχέδιο, έχουμε πρόγραμμα, έχουμε τις δυνάμεις που απαιτούνται για να επιτύχουμε τους στόχους μας, κυρίως την αποφασιστικότητα και την συνέπεια λόγων και έργων. «Το είπαμε, θα το κάνουμε», με εκπροσωπεί σε απόλυτο βαθμό, ως κυρίαρχο σύνθημα. Όσον αφορά τη στελέχωση του ψηφοδελτίου, προχωρά με αποφασιστικό τρόπο και περιέχει πρόσωπα καταξιωμένα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, επαγγελματίες, επιστήμονες, τεχνοκράτες, ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού, νέους, startuppers, γυναίκες και άνδρες σε ισόρροπη κατανομή. Η ανακοίνωση των ονομάτων θα γίνει στην ώρα της.

Σας ενόχλησε η απόφαση της ΝΔ που υπηρετήσατε ως βουλευτής και υπουργός, να δώσει το χρίσμα στο Νίκο Ταχιάο; Νιώθετε σε θέση σύγκρουσης με τον κομματικό μηχανισμό της Θεσσαλονίκης ή βλέπετε συμμαχίες;

Η υποψηφιότητα μου έχει ως βασικό στόχο να ενώσει τις δυνάμεις της πόλης μας, βάζοντας στο πλάι την κομματική μας προέλευση. Όποιος στρατεύεται για να υπηρετήσει την πόλη και τους κατοίκους της, είναι καλοδεχούμενος. Θεωρώ ότι τα κόμματα πρέπει να παρακολουθούν από απόσταση το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και να μην μεταφέρουν τις κομματικές αποστάσεις στους πολίτες. Με ενδιαφέρει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των κατοίκων, να συστρατευθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και να δώσουμε λύσεις. Η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, η ασφάλεια των κατοίκων, η ποιότητα ζωής των θεσσαλονικέων δεν μπορεί να περιμένουν. Αυτή είναι η πρόκληση και σε αυτή καλούμεθα να απαντήσουμε.

Θεωρείτε σκληρή την μάχη για τις εκλογές δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι από το χώρο της ΝΔ. Ποιοι θεωρείτε ότι θα περάσουν τελικά στο δεύτερο γύρο;

Κάθε εκλογική μάχη είναι σκληρή και με λίγους και με πολλούς ανταγωνιστές. Σίγουρα θα υπάρξει ευρύτερη διασπορά δυνάμεων. Αισιοδοξώ ότι οι δημότες Θεσσαλονίκης θα συγκρίνουν τις προσεγγίσεις, τις προτάσεις που θα διαμορφώσει κάθε συνδυασμός, θα αποτιμήσουν ποιος υπόσχεται τι και μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή των προτεινόμενων προς τον λαό της πόλης μας. Η εμπειρία μου σε θέσεις ευθύνης, η εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τις προηγούμενες δράσεις μου (υπουργός, βουλευτής) είναι στοιχεία ενισχυτικά για την υποψηφιότητα μου. Πιστεύω ότι θα είμαι παρών και στις δύο εκλογικές Κυριακές και αισιοδοξώ ότι θα αποτελέσω την τελική επιλογή των Θεσσαλονικέων για δήμαρχος της πόλης μας.

Η πρόσφατη χιονόπτωση στις 4 Ιανουαρίου, νέκρωσε δυστυχώς την πόλη και ανέδειξε ανεπάρκειες, θυμίζοντας τα λάθη του 2017. Τι δήμαρχο χρειάζεται τελικά η Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα δήμαρχο που θα λειτουργεί με τη λογική του «προλαμβάνειν αντί του θεραπεύειν» και όχι του «βλέποντας και κάνοντας». Δυστυχώς, αυτό έγινε πριν από δύο χρόνια με τις αλατιέρες που… πάγωσαν και πριν από λίγες ημέρες, με την αδυναμία της διοίκησης του δήμου να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα οποία προβλήματα προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία. Γενικότερα, χρειάζεται σχέδιο και οργάνωση για να ανακτήσει και πάλι η Θεσσαλονίκη τον πρωταγωνιστικό ρόλο της, τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Πώς αξιολογείτε τη διοίκηση Μπουτάρη;

Θεωρώ ότι ο κ. Μπουτάρης δεν πέτυχε να υλοποιήσει όσα είχε δρομολογήσει από την πρώτη του θητεία. Ειδικά στα ζητήματα της καθημερινότητας, η απογοήτευση των Θεσσαλονικέων είναι διάχυτη καθώς η πόλη εμφανίζει σημάδια εγκατάλειψης. Αν και πέτυχε θετικά αποτελέσματα στον τομέα της εξωστρέφειας, ήταν αναποτελεσματικός στους τομείς της καθαριότητας, της ασφάλειας των πολιτών, του κυκλοφοριακού και της ποιότητας ζωής. Απέτυχε στη γενική εικόνα της πόλης, γεγονός που αφαίρεσε πολλά στοιχεία στην τουριστική προσέγγιση της πόλης μας. Για εμάς, προτεραιότητα έχουν οι δημότες και γι’ αυτό ότι λέμε, θα το κάνουμε πράξη.

Τί θέλετε να αλλάξετε στη Θεσσαλονίκη;

Μέλημα μου είναι, η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί σε πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και όχι σε παθητικό παρατηρητή. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει την συμμετοχή όλων, διότι το μέλλον είναι κοινό. Πρόκειται για συλλογική προσπάθεια που απαιτεί την συνδρομή όλων, αν θέλουμε μια πόλη ανθρώπινη και λειτουργική. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται σχέδιο για να αξιοποιήσει τις δομές και τις υποδομές που διαθέτει, όπως είναι τα πανεπιστήμια (ΑΠΘ, ΠΑ.ΜΑΚ.), η ΔΕΘ-Helexpo και το λιμάνι. Πρέπει να μετατραπεί σε κέντρο εκπαίδευσης για την ευρύτερη περιοχή, σημείο αναφοράς για τις νέες τεχνολογίες (Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, startups), διαμετακομιστικό κέντρο προϊόντων, πραγματική πρωτεύουσα της Ν.Α. Ευρώπης και της Παρευξείνιας περιοχής. Διεκδικούμε με αποφασιστικό τρόπο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πρωταγωνιστικό κέντρο δράσεων για τη χώρα μας, ειδικά σε μια εποχή όπου τα διεθνή γεγονότα διαμορφώνουν νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Α. Ευρώπης.

Ποιές είναι οι σχέσεις σας με τον Ιβάν Σαββίδη;

Η σχέση μου με τον κ. Ιβάν Σαββίδη είναι πολύ καλή.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ