, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ.Πλακιωτάκης: Η Τουρκία μας έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό, για να επιτευχθούν οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές της επιδιώξεις

«Μηδενική η ανταπόκριση της τουρκικής ακτοφυλακής τις τελευταίες ημέρες στην ενημέρωση για τον εντοπισμό σκαφών με πρόσφυγες και μετανάστες», δήλωσε στον Αlpha 989 ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Τόνισε πως το τελευταίο διάστημα η ανταπόκριση ανερχόταν στο 60% των περιστατικών.
 
«Προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα για να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες που δεν τηρείται η συμφωνία με την Ε.Ε.», είπε για τις καταγγελίες της Τουρκίας περί δήθεν περιστατικών με πυροβολισμούς από το Ελληνικό Λιμενικό.
 
«Η Τουρκία μας έχει συνηθίσει στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί τον ανθρώπινο παράγοντα, συγκεκριμένα το μεταναστευτικό, προκειμένου να επιτευχθούν οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές της επιδιώξεις. Μία πάγια πρακτική από πλευράς της Τουρκίας. Αυτή η σπορά ψευδών ειδήσεων και γεγονότων θα συνεχιστεί και εντάσσεται πλέον στην επικοινωνιακή στρατηγικής της γειτονικής χώρας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε πως το ζήτημα είναι διεθνές και η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της. «Τώρα είναι η ώρα και της Ευρώπης να εκφράσει εμπράκτως την στήριξή της με οποιονδήποτε τρόπο είτε αυτό αφορά επιχειρησιακά μέσα είτε αφορά ενίσχυση της Frontex στο Ανατολικό Αιγαίο και βέβαια στήριξη με συγκεκριμένους πόρους», είπε.
 
 
 
Ο Υπουργός Ναυτιλίας είπε επίσης πως «είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω τις δυνάμεις και σε επίπεδο επιχειρησιακού μέσου και σε επίπεδο προσωπικού, έτσι ώστε και οι γυναίκες και οι άντρες του λιμενικού σώματος να κάνουν πιο αποτελεσματικά την δουλειά τους. Είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του λιμενικού σώματος που αφορά την τρέχουσα περίοδο και την επόμενη με πάνω από 200 εκ. ευρώ και είμαστε αποφασισμένοι να μην χάσουμε ούτε μία μέρα ούτε ένα ευρώ».
 
«Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί (για τις προσλήψεις). Εμείς έχουμε ζητήσει ενισχύσεις της οργανικής δύναμης του λιμενικού σώματος. Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν πρόκειται να σταματήσουν.
 
Σήμερα ανακοινώθηκε ένα συγκεκριμένο πλέγμα δράσεων ενίσχυσης της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος και ως κυβέρνηση είμαστε έτοιμη να το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε ο κος Πλακιωτάκης.
 
 
Για το θέμα του ΟΛΠ είπε πως «είναι το πρώτο λιμάνι στην Μεσόγειο. Ξεκινήσαμε την αξιοποίησή του πίσω το 2007 την περίοδο Καραμανλή, τότε το σύνολο της αντιπολίτευσης ήταν εναντίον στο ζήτημα της παραχώρησης, τελικά σήμερα όλοι παραδέχονται ότι ήταν μία σωστή απόφαση. Εμείς ως κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκρίναμε το αναθεωρημένο master plan στο λιμάνι του Πειραιά μέσα σε τρείς μήνες, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση, παρόλο που συμφωνούσε με την επένδυση, δεν το είχε εγκρίνει άρα εμείς δείξαμε αξιοπιστία, δείξαμε στην πράξη ότι εμείς επιθυμούμε επενδύσεις. Η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ουσιαστικά αποτελεί το κλειδί για το ξεκλείδωμα πολλών μελλοντικών επενδύσεων Κινεζικών συμφερόντων στην πατρίδα μας, δηλαδή θα ανοίξουν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου το επόμενο χρονικό διάστημα, αυτό κάτι δείχνει. Αυτό δεν έγινε τυχαία”.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.