Γ. Σταθάκης: Καταστροφολογεί η Ν.Δ. για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Γ. Σταθάκης: Καταστροφολογεί η Ν.Δ. για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας ότι καταστροφολογεί για τη ΔΕΗ με την επαναφορά του σεναρίου της χρεοκοπίας, με λογιστικές αλχημείες, εξαπέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και επανέλαβε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, για τις αιτιάσεις του Κ. Μητσοτάκη ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο καταστροφολογική πολιτική εκ μέρους της ΝΔ που βασίζεται σε λογιστικές αλχημείες, όπως το να προσμετράται η απώλεια των λιγνιτικών μονάδων προς αποεπένδυση αλλά όχι τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτή.

«Η ΝΔ επαναφέρει το σενάριο περί χρεοκοπίας της ΔΕΗ, σε μια συζήτηση στην οποία επιμένει καταστροφολογικά εδώ και τρία χρόνια. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε, παρέπεμψε στις θέσεις που είχε η ΝΔ για τη ΔΕΗ πριν από το 2015, οι οποίες προέβλεπαν τριχοτόμηση της ΔΕΗ, πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ δηλαδή κατά πλειοψηφία, πώληση της μικρής ΔΕΗ και πώληση του 17% σε στρατηγικό επενδυτή για τη μεγάλη ΔΕΗ, ώστε να χάσει την πλειοψηφία το Δημόσιο», ανέφερε και πρόσθεσε: «αυτό το σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, στο οποίο παραπέμπει η ΝΔ, εμείς το ακυρώσαμε».

«Κρατήσαμε τον ΑΔΜΗΕ, μια εταιρεία «μοντέλο» πλέον, με στρατηγικό επενδυτή και πλειοψηφία στο Δημόσιο, αποτρέψαμε τη «Μικρή ΔΕΗ» διασώζοντας το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο που είναι τα υδροηλεκτρικά και, ταυτόχρονα, η ΔΕΗ προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της αγοράς ενέργειας, στην οποία θα λειτουργεί σ΄ ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον», επισημαίνοντας ότι η ΔΕΗ το 2019 θα είναι κερδοφόρα», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια, προσθέτοντας ότι από το 2015 μέχρι σήμερα η τιμή του ρεύματος είναι σταθερή. «Εμείς αποφύγαμε οποιαδήποτε αύξηση στην τιμή του ρεύματος, έχοντας ως βασική μέριμνα την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Η ΝΔ αύξησε κατά 60% τα τιμολόγια εν μέσω της πιο βαθιάς κρίσης, τινάζοντας στον αέρα όλο το σύστημα. Αυτό ήταν μια καταστροφική πολιτική. Αντίθετα, η δική μας πολιτική ήταν να μην υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια και να γίνει αναδιάρθρωση της ΔΕΗ με τρόπο ο οποίος θα είναι επιτυχής και θα διασφαλίζει την κερδοφορία της».

Σε ό,τι αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί δέσμευση της χώρας να προχωρήσει η διαδικασία, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση στον δεύτερο διαγωνισμό. «Ο προηγούμενος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, καθώς υπήρξαν κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις όσον αφορά τις αποτιμήσεις των μονάδων, οι οποίες θεωρήθηκαν υπερβολικές. Σήμερα, πρόσθεσε, έχει βελτιωθεί το περιβάλλον καθώς έχει ολοκληρωθεί η εθελουσία των εργαζομένων, μειώθηκε το προσωπικό των μονάδων και βελτιώθηκαν οι όροι προκήρυξης. Συνεπώς, ευελπιστούμε ότι στον δεύτερο διαγωνισμό θα υπάρξει ενδιαφέρον».

Για τις αιτιάσεις της ΝΔ περί προεκλογικών παροχών, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι δεν ευσταθούν εξηγώντας ότι το να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κοινωνική της πολιτική με τα μέτρα που πήρε, δεν ήταν ούτε παράδοξο ούτε μεμονωμένο γεγονός, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ περί επιδοματικής πολιτικής, επισήμανε ότι η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα με το 40% του πληθυσμού της κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αναφορικά με την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εργασιακά, ο Υπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι «δεν μπορεί να κρύβεται, πρέπει να βγει και να πει καθαρά ποια είναι η στρατηγική της για τα εργασιακά θέματα» και ερωτηθείς για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις επιχειρησιακές συμβάσεις ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι σήμερα το εργασιακό καθεστώς είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία από ό,τι ήταν πριν από 30 χρόνια και πως « οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να προβλέπουν ακόμα ευνοϊκότερους όρους για τους εργαζόμενους».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων, ο Υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για έναν τελικό κύκλο που γίνεται με τη συναίνεση του ΣτΕ, εξαιρώντας ρητά όσα είναι σε ρέματα, δάση και αιγιαλούς. Σε ό, τι αφορά τη διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πλέον, όπως ανέφερε, έχει προκηρυχθεί ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός ο οποίος θα οδηγήσει σε νέες κατεδαφίσεις, ενώ τα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται για την αυθαίρετη δόμηση μετά το 2011 έχουν οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες στην αυτοκατεδάφιση.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ