Δήμητρα Παπαδήμα: Οι πολιτικοί είναι οι θεατρίνοι της εποχής μας - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Δήμητρα Παπαδήμα: Οι πολιτικοί είναι οι θεατρίνοι της εποχής μας

Πέρυσι η Δήμητρα Παπαδήμα ενσάρκωσε επί σκηνής την Πηνελόπη Δέλτα. Τότε ήταν η στιγμή που κατάλαβε ότι η προσωπικότητα της Μαρίκας Κοτοπούλη θα ήταν ο επόμενος ρόλος που θα υποδυόταν. «Η Μ.Κοτοπούλη έχει μια απλότητα και είναι εκ φύσεως μοναδική, ξεχωριστή, με πολύ συναίσθημα και πάθος. Ο Ίωνας Δραγούμης την έλεγε ”αγρίμι” και αυτό ήταν κάτι που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, γιατί και εμένα με φωνάζουν έτσι», εξομολογείται σε συνέντευξη της στην Karfitsa η ηθοποιός.

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Γιατί η Μαρίκα Κοτοπούλη αμφισβητήθηκε;

Αμφισβητήθηκε με βάση την ηθική εκείνης της εποχή, την οποία η ίδια δεν ασπαζόταν, καθώς γεννήθηκε «ελεύθερο πουλί» και αρνήθηκε την σκλαβιά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ποτέ δεν αμφισβητήθηκε ως καλλιτέχνης.

Στην εποχή μας θα συνέβαινε κάτι ανάλογο;

Σήμερα δεν νομίζω να την αμφισβητούσαν. Τα πράγματα έχουν αλλάξει τελείως. Πλέον έτσι ζούμε και καλά κάνουμε… Απλά να μην το παρακάνουμε κυρίως στο θέμα της αξιοπρέπειας. Για παράδειγμα, η Μ.Κοτοπούλη πάνω από όλα ήταν αξιοπρεπής. Αυτό που της έδινε ώθηση να κάνει όσα έπραξε ήταν το ένστικτο της ελευθερίας, χωρίς να έχει σκοπό να επιβληθεί.

Τι μπορεί να μάθει η ιστορία της στους νέους;

Πολλά, όπως ότι οι εποχές είναι ίδιες. Στο πολιτικό σκηνικό τα πρόσωπα τότε όπως και τώρα είναι πολλές φορές αμφιλεγόμενα. Δεν υπάρχει τίποτα το απόλυτο και πιστεύω πως αυτό είναι το σωστό, γιατί όσοι ασχολούνται με την πολιτική δήθεν για έναν καλύτερο κόσμο, το κάνουν ως επάγγελμα και ως φιλοδοξία. Αυτοί είναι οι θεατρίνοι της εποχής μας. Ο κόσμος σιγά σιγά καταστρέφεται και εκείνοι μιλούν με μια γλώσσα που δεν την καταλαβαίνουμε. Κάπως έτσι ήταν τα πράγματα και τότε. Οι σελίδες της ιστορίας είναι γραμμένες με τον ίδιος τρόπο.

Ποιο μήνυμα περνάει;

Αυτό που θέλω εγώ να δείξω είναι πως η κοινωνία κρύβει αυτά που θέλει και δείχνει ό,τι θέλει με το τρόπο που θέλει να δείχνει. Το έργο είναι τροφή για σκέψη. Βλέπεις πόσο μοιάζουν τα πράγματα, οι εποχές, οι άνθρωποι και ότι ο καθένας πρέπει να πάρει τη ζωή στα χέρια του.

Τι αγαπάτε στη δουλειά σας;

Προσωπικά είμαι λάτρης των λέξεων. Μου αρέσει οι λέξεις να εκφράζουν αυτό που πραγματικά εννοούν και η σκηνή μου δίνει την δυνατότητα να είμαι αληθινή με τον εαυτό μου, μέσα από τον ρόλο που παίζω κάθε φορά. Για μένα αυτό είναι συγκλονιστικό. Αυτό είναι κάτι που πετυχαίνω και με την συγγραφή μέσα από τα βιβλία μου. Βλέπω στα νέα άτομα που μου ζητούν να σκηνοθετήσουν έργα μου ότι ψάχνουν και εκείνα την αλήθεια και το θεωρώ πολύ σημαντικό.

Για μένα λοιπόν η έκφραση της αλήθειας είναι αυτό που αγαπώ. Δεν αντέχω την δηθενιά, ασχέτως αν πρέπει στην εποχή μας να είσαι δήθεν για να επιβιώσεις.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος ξεκινάτε από τη Θεσσαλονίκη.

Ναι, έρχομαι πάλι στη Θεσσαλονίκη, για να ξεκινήσω από εκεί τις παραστάσεις μου για την σεζόν. Η επιλογή έγινε καθώς ο κόσμος της πόλης με στηρίζει πάντα. Έτσι λοιπόν και εγώ πιστεύω σε αυτούς. Η παραγωγή της παράστασης είναι δική μου και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν άτομα που πάντα με βοηθούν όπως για παράδειγμα η Ρίτα Σίσιου. Στην Αθήνα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και η ανθρωπιά έχει χαθεί τελείως. Στη Θεσσαλονίκη όταν έρχομαι νιώθω ότι είμαι στην Ελλάδα, γιατί έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά που θυμίζουν την χώρα μας, όπως ζεστασιά, φιλικότητα, φιλοξενία, ανθρωπιά. Μάλιστα, στις 11 Νοεμβρίου θα κάνω στο θέατρο Αθήναιον την παρουσίαση του νέου μου μυθιστορήματος «Σπάνια σκουπίδια».

*«Μαρίκα Κοτοπούλη, το αγρίμι», στο Θέατρο Αθήναιον, από την 1η Νοεμβρίου

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ