«Δεν αρκεί η αναδιάρθρωση για να σωθεί το πρωτάθλημα» - Karfitsa.gr
Blogs

«Δεν αρκεί η αναδιάρθρωση για να σωθεί το πρωτάθλημα»

Του Βασίλη Μάστορα

Στην Αγγλία, χώρα που μπορεί να έχει τις δικές της παθογένειες, τα Πρωταθλήματα έχουν σταθερές ημερομηνίες έναρξης, οι ημερομηνίες των αγώνων είναι τόσο σταθερές όσο η εμφάνιση του ήλιου από την ανατολή και τα γήπεδα ποδοσφαίρου των ομάδων μέχρι την 5η κατηγορία υποχρεωτικά έχουν σκέπαστρο σ’ όλες τις κερκίδες! Ακόμη οι Αγγλοι γνωρίζουν πώς θα φορολογηθούν για τα επόμενα τρία χρόνια και ποιες διακυμάνσεις θα έχουν οι μισθοί τους.

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την ελληνική κοινωνία αυτά φαντάζουν… εξωγήινα. Ούτε καν τα γήπεδα της Super League έχουν σκεπασμένες όλες τις κερκίδες, ούτε οι ημερομηνίες των αγώνων είναι σταθερές. Η έναρξη των πρωταθλημάτων μοιάζει με λάστιχο και η χειρότερη επιλογή για έναν φίλαθλο, κάτοικο εξωτερικού, είναι να προγραμματίσει ένα ταξίδι στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει αγώνα της αγαπημένης του ομάδας. Οσο για το φορολογικό σύστημα συναγωνίζεται το ποδόσφαιρο στην… ασυνέπεια.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης με τη συναίνεση και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επεξεργάζεται σε συνεργασία με τις διεθνείς Ομοσπονίδες και την ΕΠΟ την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών προκειμένου να γίνουν περισσότερο ελκυστικές. Το τέρμα του σχεδίου είναι η δημιουργία την αγωνιστική περίοδο 2019-2020 τριών κατηγοριών: Super League 1  και 2 και Football League. Το σχέδιο της αναδιάρθρωσης συμπεριλαμβάνει και σημαντικά εγγυημένα έσοδα για τις ΠΑΕ, από τηλεοπτικά συμβόλαια.

Ως γέφυρα σ’ αυτό το σχέδιο, ώστε να μην θεωρηθεί βίαια η αλλαγή, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να υπάρξουν αλλαγές από φέτος. Για παράδειγμα να δημιουργηθούν στη Super League δύο ισοδύναμοι όμιλοι των 10 ομάδων, με επιλογή των ομάδων από την διοργανώτρια.

Μετά το τέλος των πρωταθλημάτων οι πέντε πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο θα αγωνισθούν σε ενιαίο γκρουπ για τις θέσεις 1-5 (πρωταθλητής και συμμετοχές στην Ευρώπη), ενώ ταυτόχρονα οι 10 ομάδες θα εξασφαλίσουν την παρουσία τους στη Super League 1 του 2019-’20.

Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες ομάδες; Αυτές θα δημιουργήσουν ένα νέο όμιλο και θα δώσουν 18 αγώνες με στόχο να κερδίσουν την συμμετοχή τους στη Super League 1.

Σε απλά μαθηματικά, με τη νέα δομή του επόμενου πρωταθλήματος, κάθε ομάδα θα δώσει συνολικά τη νέα χρονιά 36 αγώνες.

Οι ομάδες που δεν θα προβιβαστούν στη Super League 1, αλλά ούτε θα υποβιβαστούν στη Football League θα διαμορφώσουν τη Super League 2 της μεθεπόμενης σεζόν μαζί με αυτές που θα προβιβαστούν την επόμενη χρονιά από τη δεύτερη κατηγορία.

Το σχέδιο το οποίο κρίνεται ιδιαιτέρως φιλόδοξο έχει αρκετά κενά, τα οποία προβληματίζουν την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού. Πάντως αν τελικώς υιοθετηθεί θα δώσει ανάσα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Το ερώτημα όμως παραμένει: 38 χρόνια μετά τη δημιουργία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα είναι δυνατόν ακόμη να αναζητείται το μοντέλο εκείνο το οποίο θα κάνει τα πρωταθλήματα περισσότερο ελκυστικά; Κι αν τελικώς περάσει η νέα πρόταση από την οποία θα υπάρξουν και δυσαρεστημένοι, ποιος εγγυάται ότι την επόμενη χρονιά δεν θα γίνουν νέες αλλαγές; Και κάτι ακόμη; Οι ιδιοκτήτες γιατί δεν ένιωσαν την ανάγκη να αλλάξουν κάποια πράγματα στο ποδόσφαιρο και περίμεναν την ευαισθησία του κ. Βασιλειάδη; Μήπως ήταν ευχαριστημένοι ή βολεύονταν από το νεφελώδες περιβάλλον;

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ