Δεν είμαστε έτοιμοι για περιστατικά covid λένε οι ιδιοκτήτες των κλινικών - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Δεν είμαστε έτοιμοι για περιστατικά covid λένε οι ιδιοκτήτες των κλινικών

Στην επίταξη δυο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, για διάστημα 15 ημερών προχωρά το Υπουργείο Υγείας, μετά τις συνεχόμενες εκκλήσεις από νοσοκομεία αναφοράς της πόλης ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια νοσηλείας επιπλέον ασθενών με κορονοϊό και το ξεκάθαρο αίτημα από το «Παπανικολάου» να σταματήσει η διακομιδή περιστατικών covid στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Νεοχωρίτης

Τα δυο ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπου σύμφωνα με το ΦΕΚ είναι η Γενική Κλινική Λυσίμαχος Σαραφιανός και η Euromedica Θεσσαλονίκης έχουν επιταχθεί  και μαζί με το προσωπικό τους τίθενται στη διάθεσή της 4ης ΥΠΕ. Στη Θεσσαλονίκη το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο και τα κρούσματα πάρα πολλά με αποτέλεσμα να πιέζονται τα δημόσια νοσοκομεία. Έτσι εδώ και ημέρες το Υπουργείο Υγείας είχε ξεκινήσει επαφές με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, από την οποία ζητούσε την οικιοθελή παραχώρηση 200 κλινών για την νοσηλεία περιστατικών covid, χωρίς όμως να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία. Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.
Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.

Η απάντηση και οι επιφυλάξεις των Ιδιωτικών Κλινικών

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών απάντησε στο υπουργείο με την πρόταση  να μεταφερθούν στις κλινικές ασθενείς χωρίς κορονοϊό ακόμη και από τα νοσοκομεία των όμορων νομών.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γρηγόρης Σαραφιανός κατέθεσε το επιχείρημα στο οποίο βασίστηκε η άρνηση για παραχώρηση των 200 κλινών, βάση του οποίου εξηγούσε, πως δεν έχουν εμπειρία στην διαχείριση περιστατικών Covid-19. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, που εκτός από πρόεδρος της Ένωσης είναι και ιδιοκτήτης του θεραπευτηρίου «Λυσίμαχος Σαραφιανός» ενός  εκ των δυο που επιτάχθηκαν,  υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία από την πλευρά των κλινικών. «Δεν είναι μια απλή νοσηλεία οποιουδήποτε περιστατικού στο οποίο έχουμε μάθει τόσες δεκαετίες. Είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με ύπουλο τρόπο. Άρα θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία στα κρατικά νοσοκομεία υπήρχε».

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανταπαντώντας στο παραπάνω επιχείρημα ότι δεν είναι προετοιμασμένοι για περιστατικά Covid 19, δήλωσε πως οι κλινικές αυτές θα λειτουργήσουν υπό την επιστημονική εποπτεία και καθοδήγηση της υγειονομικής περιφέρειας και γιατρών του ΕΣΥ.

Όπως πρόσθεσε ο Υφυπουργός «η επίταξη δεν έγινε ξαφνικά, είχαν προηγηθεί συζητήσεις και ήταν ξεκάθαρο από την πλευρά του υπουργείου ότι θα χρειαστεί να νοσηλεύσουν περιστατικά Covid19. Ο ιδιωτικός τομέας δεν ήθελε να δώσει τις κλίνες όποτε η κυβέρνηση έπρεπε να προβεί σε αυτήν την ενέργεια».

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο οι δυο ιδιωτικές κλινικές πρόκειται να αδειάσουν καθώς θα εξυπηρετούν μόνο νοσούντες με κορονοϊό και οι ασθενείς που υπήρχαν σε αυτές θα μεταφερθούν σε άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ο κ. Κωστόπουλος εκτίμησε πως τα δυο ιδιωτικά θεραπευτήρια θα αρχίσουν να δέχονται περιστατικά με κορονοϊό από τις 23 Νοεμβρίου, με την επίταξη να διαρκεί για 15 ημέρες από την δημοσίευση της κυβερνητικής απόφασης. Η διαδικασία της μεταφοράς των ασθενών από αυτά σε άλλες ιδιωτικές δομές  έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι υποχρεώσεις των επιταγμένων κλινικών και η αποζημίωση τους

Η διοίκηση και το προσωπικό των αναγκαστικά δεσμευόμενων υγειονομικών επιχειρήσεων υποχρεούνται στην παροχή κάθε αναγκαίας σύμπραξης για την υλοποίηση των σκοπών της παρούσας αναγκαστικής δέσμευσης. Είναι υποχρεωτική η παροχή κάθε συνδρομή που κρίνεται αναγκαία και αφορά, στην εισαγωγή ασθενών από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή δημόσιες δομές υγείας, στη μετακίνηση νοσηλευόμενων ασθενών, καθώς και στην ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης και του προσωπικού της για τον ανωτέρω περιγραφόμενο σκοπό, από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση από το Δημόσιο των ανωτέρω κλινικών, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά (αριθμός και βαρύτητα κρουσμάτων), τη διάρκεια τη πανδημίας και τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν, θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ