«Δεν είναι όλοι οι κομμωτές και οι κομμώτριες ομοφυλόφιλοι» - Karfitsa.gr
Life Style Επιχειρήσεις Συνεντεύξεις

«Δεν είναι όλοι οι κομμωτές και οι κομμώτριες ομοφυλόφιλοι»

O Αντώνης Τσιλιμπόνης και ο Παναγιώτης Χαφάγκας

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Η κομμωτική είναι τέχνη και αυτό το συνειδητοποιείς όταν αφεθείς στα χέρια των Αντώνη Τσιλιμπόνη και Παναγιώτη Χαφάγκα. Οι δυο τους είναι ιδιοκτήτες του κομμωτηρίου «Famous» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης και καθημερινά στο μαγαζί τους επικρατεί το αδιαχώρητο, όχι μόνο για το καλαίσθητο αποτέλεσμα σε κάθε τους πελάτη, αλλά και για το φιλικό και ζεστό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει. Οι δυο τους, σε συνέντευξή τους στην Karfitsa, μίλησαν μεταξύ άλλων για τις «ταμπέλες» που ακολουθούσε το επάγγελμά τους, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είναι όλοι οι κομμωτές ομοφυλόφιλοι».

 

Γιατί βλέπουμε ότι κάποια κομμωτήρια έχουν πολύ χαμηλές τιμές, ενώ κάποια άλλα υψηλότερες;

Μπορούμε να πούμε ότι τα καταστήματα με πολύ χαμηλές τιμές είναι συνήθως κίνηση του επιχειρηματία και όχι ενός κομμωτή. Κανένας κομμωτής, με χρόνια εμπειρίας στο επάγγελμα, δεν μπορεί να αφήσει το κούρεμά του 5 ευρώ. Ωστόσο, όσοι πηγαίνουν σε 5ευρα, γνωρίζουν ότι δεν θα τους κουρέψει κάποιος έμπειρος κομμωτής. Η τιμή έχει να κάνει με την εμπειρία και με το αποτέλεσμα.

Η «πίτα» μοιράζεται για όλους, όπως γίνεται και σε άλλους κλάδους, όπως του ρουχισμού. Εμπορικά καλύπτει μια γκάμα, καθώς θα πρέπει να υπάρχει και το πολύ φθηνό. Εμείς θα προτιμούσαμε να κάνουμε δώρο το κούρεμα, παρά να το χρεώσουμε 5 ευρώ.

Γιατί υπάρχει η αντίληψη ότι ένας άνδρας κομμωτής «πρέπει» να είναι gay;

Αυτό είναι ένα κλισέ, που συγκριτικά με παλαιότερες εποχές, στις μέρες μας τείνει να εκλείψει. Υπάρχουν και πολύ ωραίες γυναίκες που οδηγούν ταξί, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι λεσβίες. Έτσι δεν είναι και όλοι οι κομμωτές ομοφυλόφιλοι. Μια ερμηνεία για αυτή την αντίληψη ίσως είναι το γεγονός ότι στα ομοφυλόφιλα άτομα υπάρχουν και οι δυο φύσεις, οπότε σαφώς υπάρχει περισσότερη καλαισθησία.

Η δεκτικότητα στην Ελλάδα είναι σχετική, για παράδειγμα κάποιοι δέχονται ο κομμωτής τους να έχει τατουάζ, αλλά αν έχει ο γιατρός τους, τότε τους κακοφαίνεται. Ωστόσο, σίγουρα δεν υπάρχουν ταμπέλες πλέον.

Ποιά είναι η άποψή σας για τους κομμωτές που επιλέγουν να δουλεύουν «μαύρα» σε σπίτια;

H κομμωτική είναι ένα επάγγελμα καλλιτεχνικό, ελεύθερο και δημιουργικό. Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν τελειώσει κάποια σχολή και τα χέρια τους «πετάνε». Δεν είμαστε εναντίον όσων πηγαίνουν στα σπίτι για να βγάλουν ένα μεροκάματο, καθώς έτσι προσπαθούν και εκείνοι να εξελιχθούν στο επάγγελμα.

Άλλωστε, όλοι μας θα πρέπει να εξελισσόμαστε, καθώς ο κλάδος μας είναι πολύ εμπορικός. Στην εποχή μας είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε τα social media στα χέρια μας και ο καθένας μπορεί να προωθήσει τη δουλειά του. Πιστεύω ότι ένας κομμωτής που είναι πολύ καλό «χέρι» αλλά δεν μπορεί να διαχειριστεί το επικοινωνιακό κομμάτι, δηλαδή τα social media και την άμεση επαφή του με τον πελάτη, μένει πολύ πιο πίσω από έναν που μπορεί να είναι πιο μέτριος στη δουλειά του, αλλά ξέρει να χειρίζεται την κοινωνικότητά του.

Οι κριτικές στα social media βοηθούν μια επιχείρηση;

Σαφώς, και όχι μόνο τα μαγαζιά, αλλά και τους πελάτες. Για παράδειγμα, αν πάει κάποιος σε ένα κομμωτήριο και του κάψουν τα μαλλιά, το post που θα κάνει στο διαδίκτυο θα το γνωστοποιήσει σε ακόμα περισσότερο κόσμο.

Ναι, αλλά αν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, τότε θα πλήξει την επιχείρηση.

Ζούμε σε δύσκολες εποχές και όλα κρίνονται στη λεπτομέρεια. Αν θες να κρατήσεις έναν επαγγελματικό χώρο, οφείλεις να είσαι άψογος, άρα προσέχεις.

Έχετε πει «όχι» σε πελάτες;

Ναι, λέμε «όχι» σε ό,τι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του μαλλιού. Μετά από τόσα χρόνια, δεν παίρνουμε το ρίσκο να χαλάσουμε ένα όνομα που έχουμε φτιάξει, επειδή κάποιος από τη μια μέρα στην άλλη θέλει τα μαλλιά του να γίνουν μαύρα από άσπρα. Μας έχει τύχει πελάτης που έφυγε επειδή αρνηθήκαμε, πήγε αλλού, του έκαψαν τα μαλλιά και μετά γύρισε σε εμάς. Συμπέρασμα των τόσων ετών εμπειρίας μας είναι
ότι: «με τα όχι χτίζονται οι καριέρες».

 

INFO

Κομμωτήριο Famous

Διεύθυνση: Καραβαγγέλη Γερμανού 13, Σταυρούπολη 564 31

Τηλέφωνο: 231 064 4140
Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.
 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ