Δημήτρης Κούβελας: Δεν ξέρουμε πότε και αν θα έχουμε εμβόλιο - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Δημήτρης Κούβελας: Δεν ξέρουμε πότε και αν θα έχουμε εμβόλιο

Σε μια εποχή που η παγκόσμια απειλή ύπαρξης και εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 του γνωστού πλέον ως κορονοϊού, έχει θέσει νέα δεδομένα στις ζωές μας, πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για το μέλλον της νόσου, τα όπλα που έχουμε στην διάθεση μας για τον περιορισμό της, αλλά και πόσο κοντά είμαστε ως ανθρωπότητα, στο να προστεθούν νέα όπλα στη “φαρέτρα” μας σε αυτή την μάχη με τον νέο κορονοϊό. Μια κατηγορία ανθρώπων που καθημερινά οι περισσότεροι πολίτες πραγματικά “κρέμονται” από τα χείλη τους είναι οι επιστήμονες και οι ειδικοί επί του θέματος. Σε αυτή την κατηγορία επιστημόνων ανήκει και ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κύριος ΔD, που απάντησε με σύντομο και κατανοητό τρόπο, σε μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων που του έθεσε η karfitsa. Από την άποψη του για τα σενάρια που κυκλοφορούν για την παρασκευή εμβολίου και κατά πόσο αυτό μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιτευχθεί, τις πιθανότητες για νέες θεραπείες κατά του νέου κορονοϊού, μέχρι τις μεγαλύτερες ανησυχίες του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Ένα από να ισχυρότερα όπλα στη μάχη κατά του κορονοϊού θα ήταν ένα εμβόλιο. Ακούμε και διαβάζουμε πως σε ένα με ενάμιση έτος θα υπάρχει. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Πράγματι τα εμβόλια είναι τα ισχυρότερα προστατευτικά μέτρα εναντίων των λοιμώξεων γενικώς, αλλά δεν είμαστε πάντα σε θέση να δημιουργήσουμε εμβόλια. Μην ξεχνάτε ότι δεν το έχουμε καταφέρει για τον HIV, για την ηπατίτιδα C  και το κοινό κρυολόγημα.

Την ίδια στιγμή η επιστημονική κοινότητα ψάχνει και νέα φάρμακα, μια θεραπεία για τον νέο κορονοϊό. Πόσο κοντά είμαστε;

Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε πόσο κοντά είμαστε διότι η φαρμακοβιομηχανία δεν αποκαλύπτει όλα τα δεδομένα της για λόγους ανταγωνισμού.  Υπάρχει μια προσπάθεια ανάπτυξης νέων στοχευμένων φαρμάκων, αλλά υπάρχει και η χρήση παλιών φαρμάκων σε νέα ένδειξη. Η δεύτερη επιλογή (η χρήση παλιών φαρμάκων σε νέα ένδειξη) είναι ταχύτερο να τεκμηριωθεί, αλλά μέχρι στιγμής καμία μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Θεωρείτε τα μέτρα που έχουν ληφθεί σωστά;

Τα μέτρα είναι σωστά, εφόσον έχει εκτιμηθεί σωστά ο κίνδυνος από το συγκεκριμένο ιό.  Φαίνεται δε ότι στη χώρα μας αποδίδουν, όσον αφορά στη διασπορά και στη θνητότητα.

Πιστεύεται πως τελικά θα νικήσουμε τον SARS-CoV-2; Μπορείτε να κάνετε εκτίμηση πότε θα υπάρχει μείωση της εξάπλωσης και πότε προτείνετε να γίνουν πιο ελαστικά τα μέτρα;

Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημα, νομίζω ότι ήδη ο συγκεκριμένος ιός αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιτυχία από το ανοσιακό μας σύστημα, ακόμα και το ανώριμο παιδικό. Όσον αφορά στο δεύτερο και πάλι δεν μπορώ να πω κάτι για το μέλλον.  Πιστεύω ότι παράλληλα με τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται, να αρχίσει μια σοβαρή αντιμετώπιση στο θέμα της δημιουργίας σωστής και βιώσιμης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ποια είναι η πιο μεγάλη ανησυχία σας;

Μήπως τα μέτρα αυτά μείνουν και μετά τον ιό.  Μήπως οι κοινωνίες δεν καταφέρουν ή δεν θελήσουν να θωρακίσουν την κοινωνία με την ορθή δόμηση και χρήση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά κρατήσουν τα μέτρα για την εποπτεία ή/και διαχείριση των πολιτών.

Για εσάς πιο είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή από τις αρχές αλλά και ατομικά;

Η ενίσχυση της έρευνας και όχι της προβολής της διαχείρισης της νόσου και η παράλληλη σοβαρή προσπάθεια δόμησης συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Και μια ερώτηση για το ΑΠΘ και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Βοηθάει το πανεπιστήμιο όπως μπορεί και θα ήθελε στον αγώνα κατά του κορονοϊού;

Το πανεπιστήμιο ακολουθεί την εθνική στρατηγική περιορίζοντας τις συναθροίσεις και προάγοντας την τηλεκπαίδευση. Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία έχουν ταχθεί στον αγώνα κατά το κορονοϊού, ενώ αρκετοί από εμάς συνεργαζόμαστε για την ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ