Δημήτρης Κούβελας: «Δύσκολο να υπάρξει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο για τον κορονοϊό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη Κοινωνία Συνεντεύξεις Υγεία

Δημήτρης Κούβελας: «Δύσκολο να υπάρξει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο για τον κορονοϊό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα»

Ӵﳯ꯬埯 Ա骜빭 ߭糡�峧읱頴粠ĥ�Რ(16/11/09) 褐嬢﫩ᳬ꡴ܠ�흡򠣱߰𧲮 ԡ 𱾴ᠥ좼멡 ݣ魡�堣顴񯽲 ꡩ �童��� �餱�. (EUROKINISSI / ȁ́ӇӠʁˋɁсө

Της Φιλίππα Βλαστού

Με τον covid19 να καλπάζει στην Ευρώπη και το καθεστώς του lockdown να επανέρχεται σε αρκετές χώρες μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, από το πρωί της 7ης Νοεμβρίου, η ελπίδα όλων των πολιτών είναι στραμμένη στις έρευνες γύρω από το εμβόλιο κατά του ιού, καθώς η ανακάλυψη του θα φέρει ξανά την ισορροπία και πάλι σε όλο τον πλανήτη.

Ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Κούβελα δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα έχουμε έτοιμο ένα από τα εμβόλια που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή. «Δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Το θεωρώ πολύ δύσκολο να υπάρξει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αν προκύψει θα είναι θέμα τύχης», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Karfitsa.

Από την Τρίτη το πρωί Θεσσαλονίκη και Σέρρες είναι σε lockdown. Τι οδήγησε την πόλη σε αυτή την κατάσταση; Μήπως έπρεπε να παρθούν νωρίτερα τα μέτρα;

Τα μέτρα που λαμβάνονται σε κατάσταση επιδημίας είναι πολύ συγκεκριμένα και αφορούν στη δημόσια υγεία.

Πρώτο είναι ο εντοπισμός του αιτίου και διερεύνηση του αιτίου, το οποίο αποτελεί και το 50% της λύσης. Στην περίπτωσή μας αυτό είναι ήδη γνωστό και εξαιρετικά διερευνημένο.

Δεύτερο είναι η ανίχνευση των φορέων και/ή νοσούντων και ο περιορισμός τους, καθώς και των εισερχομένων στην «κοινότητα», για 40 ημέρες. Κάθε νέα φορεία που καταγράφεται πρέπει να απομονώνεται. Αν δεν υπάρχει τρόπος ανίχνευσης ασυμπτωματικών απομονώνονται οι συμπτωματικοί. Φυσικά η δουλειά αυτή προβλέπει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), κάτι που διαχρονικά στην Ελλάδα ουδείς αντιμετώπισε σοβαρά. Για την ακρίβεια η πλειοψηφία των «ειδικών» και το σύνολο του πολιτικού κόσμου αγνοεί και τον ορισμό της ΠΦΥ και ο καθένας συμπεριφέρεται με τον ορισμό που έχει στο δικό του σύστημα αξιών. Δράττομαι δε της ευκαιρίας να πω ότι ΠΦΥ είναι η συνεχής και αδιάλειπτος παροχή υπηρεσιών υγείας από την πολιτεία. Και όταν λέμε υπηρεσίες υγείας δεν εννοούμε τη συνταγογράφηση και αντιμετώπιση των επειγόντων μόνον! Αναφερόμαστε σε επισκέψεις κατ’ οίκον, καταγραφή αναγκών, πρωτογενείς προληπτικές ιατρικές πράξεις (διακοπή καπνίσματος, εμβολιασμούς, ανοσοποίηση, φυσιολογική ανάπτυξη, κλπ), δευτερογενείς προληπτικές πράξεις (φαρμακοθεραπεία, φυσική αποκατάσταση, ψυχική υγεία κλπ), αλλά κυρίως πράξεις προαγωγής υγείας με κορυφαία την αγωγή υγείας, κάτι που δεν αναπληρώνεται σε κατάσταση ανάγκης.

Στην απομόνωση των περιστατικών, σημαντική είναι η ύπαρξη ειδικών νοσοκομείων λοιμωδών νοσημάτων, κάτι που έπραξε η Κίνα. Στη χώρα μας είχαμε το νοσοκομείο «ΛΟΙΜΩΔΩΝ» στη Λαμπράκη, το οποίο έκλεισε, αλλά θα μπορούσε εύκολα να ξαναχρησιμοποιηθεί για τον ίδιο λόγο.

Το τρίτο που γίνεται συνήθως είναι η πρόσληψη προσωπικού για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων κατ’ οίκον, με επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνει χώρα lockdown, χωρίς τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας (ΠΦΥ).

Γενικώς το lockdown δεν είναι υγειονομική λύση, και δεν θα έπρεπε να γίνεται ούτως ή άλλως, αλλά αν χρειαστεί, ως έσχατο μέτρο, θα πρέπει πριν να υπάρχει μέριμνα για όλα τα άλλα. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα και η επιδημία θα ανακάμψει, μόλις σταματήσουν τα αστυνομικά μέτρα.

Σε τι διάστημα από τώρα πιστεύετε ότι θα βγει το πρώτο εμβόλιο για τον covid19;

Δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Το θεωρώ πολύ δύσκολο να υπάρξει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αν προκύψει θα είναι θέμα τύχης.

Συνήθως ένα εμβόλιο κάνει τρία με τέσσερα χρόνια για να βγει στην αγορά. Για τον covid19 βλέπουμε ότι οι διαδικασίες έχουν επισπευσθεί. Αυτή η συμπίεση του χρόνου θα επηρεάσει την αξιοπιστία του εμβολίου;

Σίγουρα χρειάζονται μακρόχρονες μελέτες για την τεκμηρίωση κυρίως της δραστικότητας. Πιστεύω ότι οι χρόνοι έκθεσης και επώασης είναι ασυμπίεστοι και αυτό είναι ένα θέμα. Επίσης η εγκατάσταση παραγωγής είναι πρόβλημα. Δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες εγκαταστάσεις στον πλανήτη και αυτό θα φέρει προβλήματα «παραγωγής».

Σε τι τεχνολογίες βασίζονται τα εμβόλια που είναι σε εξέλιξη; Υπάρχει διαφορά μεταξύ εμβολίων που στηρίζονται σε τεχνολογία MRNA ή DNA;

Υπάρχουν διαφορές και μεγάλες μάλιστα, αλλά είναι πολύ τεχνικά θέματα που δεν μπορεί να σχολιαστούν αβίαστα. Χρειαζόμαστε χρόνο και πληθυσμό, για να δούμε το αποτέλεσμα.

Όταν θα έχουμε το πρώτο εμβόλιο για τον covid19 πιστεύετε ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών ή μόνο οι ευπαθείς ομάδες;

Δεν μπορώ να πω ακόμη. Γενικώς εμβολιάζονται πρώτα οι ευπαθείς, στο συγκεκριμένο όμως ιό, ίσως υπάρξει πρόβλημα με τα άτομα που νοσούν βαρύτερα και αυτό δεν είναι άμεσο αίτιο της λοίμωξης, αλλά μια υπεραντίδραση του οργανισμού. Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί το εμβόλιο σε αυτούς. Ίσως είναι και αυτό εκλυτικός παράγων του συνδρόμου.

Πέρα από το εμβόλιο που περιμένουμε, ποια φάρμακα έχουν δείξει ότι μπορούν να καταπολεμήσουν τον αυτόν τον ιό;

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται με τεκμηρίωση είναι ανάλογα κορτιζόλης, και οι αναστολείς των ιντερλευκινών που καταστέλλουν το ανοσιακό σύστημα και τα αντιπηκτικά, μαζί με κοινά αντιφλεγμονώδη.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ