Δημήτρης Παπαστεργίου: Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να μείνει όρθια στην κρίση - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Δημήτρης Παπαστεργίου: Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να μείνει όρθια στην κρίση

«Είναι σημαντικό η Αυτοδιοίκηση να μείνει ζωντανή, τα Δημαρχεία να μείνουν ανοιχτά, να μη νιώσει κανείς μόνος σε αυτή την κρίση», τονίζει μιλώντας στο «Π», σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρεται εκτενώς στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ, αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Η χώρα αντιμετωπίζει την πανδημία του κορονοϊού. Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα προληπτικά, για την επιβράδυνση μετάδοσης του ιού, αλλά και για την οικονομία και την εργασία. Τι συνιστάτε ως ΚΕΔΕ τόσο στους πολίτες όσο και στους αιρετούς;

Ατομική ευθύνη. Ζούμε κρίσιμες στιγμές, πρωτόγνωρες. Ο καθένας μας και όλοι μαζί μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Για να φτάσουμε όμως στο τέλος του δρόμου αυτού, να ξεπεράσουμε την κρίση, οφείλουμε να τηρήσουμε τα όσα οι επιστήμονες και οι Αρχές ορίζουν και συμβουλεύουν.
Εμείς ως ΚΕΔΕ ήδη πήραμε μια σειρά από μέτρα. Εκτός από τις τηλεδιασκέψεις και την ομάδα που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το ζήτημα, οργανωθήκαμε σε σχέση με τα υπουργεία, δημιουργήσαμε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα μας για ενημέρωση, παρεμβαίνουμε σε θέματα Αυτοδιοίκησης, συνεργαζόμαστε με τους δήμους για κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα που ανακύπτει. Για παράδειγμα, ζητήσαμε από τους δημάρχους και μας έστειλαν ερωτήματα, που με τη σειρά μας τα θέσαμε άμεσα υπ’ όψιν των συναρμόδιων υπουργείων. Στόχος, να επιλυθούν σημαντικά τρέχοντα διαδικαστικά ή γραφειοκρατικά ζητήματα. Διότι, τελικά, μόνος ωφελημένος θα είναι ο πολίτης, η κοινωνία μας. Όσο πιο άμεσα και δραστικά κινηθούμε, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε θετική πορεία.

Επειδή και ως δήμαρχος Τρικκαίων βρίσκεστε καθημερινά κοντά στους πολίτες, τι σας μεταφέρουν; Υπάρχει έντονη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες;

Αν δεν υπήρχε, θα ήμασταν χειρότερα από γειτονικές μας χώρες στο θέμα του κορονοϊού. Ευτυχώς, κινηθήκαμε νωρίς. Φυσικά, ανησυχούν όλοι για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση αυτή. Όμως οφείλω να πω ότι έχει σημασία να κινούμαστε άμεσα. Ήδη πολλοί δήμοι ανταποκριθήκαμε, στήνοντας δομές για τη διευκόλυνση ηλικιωμένων και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως άλλωστε συμφωνήσαμε και με το ΥΠΕΣ, το οποίο εξέδωσε σχετική εγκύκλιο. Σε όλα αυτά, να προσθέσουμε και προγράμματα τηλεφροντίδας και τηλεϊατρικής που δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν στήσει, για να κάνουν ακόμη πιο ασφαλή τη διαβίωση όσων συνανθρώπων μας έχουν ανάγκη.

Είναι σημαντικό, η Αυτοδιοίκηση να μείνει «ζωντανή», τα Δημαρχεία να μείνουν ανοιχτά, να μη νιώσει κανείς μόνος σε αυτή την κρίση.

Αυτή είναι η ομορφιά της Αυτοδιοίκησης: να προσφέρεις, να σκέφτεσαι καθημερινά «αύριο, τι περισσότερο μπορώ να κάνω για τους συμπολίτες μου;».

Προσφάτως αναβλήθηκε το έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ. Εκτός από τις οδηγίες για τον κορονοϊό, ο ανοιχτός διάλογος Αυτοδιοίκησης – κυβέρνησης για το μεταναστευτικό-προσφυγικό αποτέλεσε εξίσου καθοριστικό παράγοντα για αυτή σας την απόφαση;

Κινηθήκαμε με γνώμονα την υγεία των συνέδρων και με βάση τα όσα μπορούμε να προσφέρουμε στην κοινωνία. Δεν θα έχει τέτοια κρίση η χώρα κι εμείς μόνο θα συζητάμε. Το κάνουμε κι αυτό, αλλά σε διαφορετικό επίπεδο. Δεν αφήνουμε τον χρόνο να πάει χαμένος, αφού ήδη συμφωνήσαμε με την ΕΝΠΕ σε δράσεις και σε «οδικό χάρτη» για αυτήν τη μεταρρύθμιση. Οι ανοιχτοί δίαυλοι υπάρχουν, η καλή θέληση επίσης, απλώς πήγε όλο το ζήτημα λίγο πιο πίσω. Εξάλλου, αυτή η κατάσταση μας δείχνει ότι πρέπει να συζητήσουμε και για ζητήματα που υπό άλλες συνθήκες μπορεί και να μην είχαν τη δέουσα βαρύτητα.

Στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ποια θα είναι από εδώ και πέρα η στάση της ΚΕΔΕ; Εκτός από τη διεθνοποίηση της πρόσφατης κρίσης στα ελληνικά σύνορα, θα αναλάβετε περαιτέρω πρωτοβουλίες σε εξωτερικό και εσωτερικό για το εν λόγω ζήτημα;

Ναι. Απερίφραστα ναι. Ως ΚΕΔΕ ζητήσαμε να δείξουμε όλοι αλληλεγγύη στους κατοίκους νησιών, στους δήμους των νησιών που έχουν δεχθεί τεράστια πίεση. Γι’ αυτό χαιρετίσαμε τη γενναία και σημαντική απόφαση του Δήμου Σιντικής. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να είμαστε κοντά στους κατοίκους των νησιών. Οι επόμενες πρωτοβουλίες αφορούν μια προσπάθεια να αποσυμφορήσουμε τα νησιά και να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες και στην ενδοχώρα. Συνεργαζόμαστε με όλους, ακολουθούμε βασικούς άξονες που δημοσιοποιήσαμε, σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν δεχόμαστε εργαλειοποίηση ανθρώπων που έγιναν βορά στις ορέξεις κάποιων γειτόνων και συνεχίζουμε με στήριξη από την κοινωνία.

Πώς αισθανθήκατε όταν ακούσατε την αναφορά της καγκελαρίου Μέρκελ στα Τρίκαλα;

Υπερηφάνεια για την τρικαλινή κοινωνία. Χωρίς αυτή, ό,τι και να έλεγε ο οποιοσδήποτε παγκόσμιος ηγέτης θα ήταν άτοπο. Είναι όμως η ίδια η κοινωνία που στηρίζει τα μέτρα χρήσης της τεχνολογία προς όφελός της. Για παράδειγμα, η κα Μέρκελ αναφέρθηκε στον έλεγχο των δρομολογίων των απορριμματοφόρων. Αυτό το κάνει μεν η τεχνολογία, αλλά ο εργαζόμενος στον δήμο είναι ο άμεσα εμπλεκόμενος, αυτός βοηθά να ολοκληρωθεί το μέτρο, που με τη σειρά του προσφέρει καλύτερη αποκομιδή απορριμμάτων στον συμπολίτη. Η αναφορά, πάντως, αυτή, εκτός από φοβερά τιμητική, είναι και μια νέα πρόκληση: Να κάνουμε κάτι ακόμη καλύτερο για τους συμπολίτες. Κάλεσα την καγκελάριο να έρθει στα Τρίκαλα, να δει από κοντά όσα κάνουμε και όσα μπορούμε να κάνουμε στην Ευρώπη.

Συμμετέχετε ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021», μάλιστα υπογράψατε προσφάτως με την κα Γιάννα Αγγελοπούλου κείμενο Συναντίληψης και Συνεργασίας. Μιλήστε μας περισσότερο γι’ αυτό.

Αυτονόητη από καρδιάς κίνηση, με σεβασμό και τιμή στην πατρίδα μας, στους αγωνιστές της, στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Τα 200 χρόνια σύγχρονου ελληνικού κράτους σημαίνουν και 200 χρόνια Αυτοδιοίκησης. Όλο αυτό το διάστημα, ο Έλληνας βρισκόταν δίπλα στον δήμο, και αντιστρόφως. Η πορεία μας, η πορεία της χώρας, περνά μέσα από την κοινωνική και πολιτική της οργάνωση σε δήμους και κοινότητες. Είναι πλέον ευκαιρία, με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», να ανοίξουμε δρόμους για τη νέα περίοδο της χώρας μας. Συζητήσαμε με την πρόεδρο κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, βρήκαμε κοινό βηματισμό, θέλουμε να ενισχύσουμε τις αξίες της χώρας. Είναι ευκαιρία να χαράξουμε δρόμους απελευθέρωσης από γραφειοκρατίες, αγκυλώσεις, πορείες χωρίς στόχο. Οφείλουμε να κινηθούμε για τα επόμενα χρόνια, κοιτάζοντας πίσω μεν, αλλά εμπνεόμενοι από το παρελθόν, βαδίζοντας σε ένα πιο σίγουρο μέλλον.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ