Δημοψήφισμα εδώ και τώρα ζητούν οι αυτοδιοικητικοί της Μακεδονίας - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

Δημοψήφισμα εδώ και τώρα ζητούν οι αυτοδιοικητικοί της Μακεδονίας

Του Θοδωρή Δαφέρμου

Με κεντρικό σύνθημα «Ο λόγος στους πολίτες» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη η συνεδρίαση των περιφερειακών συμβουλίων, των δημοτικών συμβουλίων, των επιμελητηρίων, των φορέων, των συλλόγων και των μητροπολιτών της Δυτικής, Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας για το Σκοπιανό.

Κεντρικό αίτημα του ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και της ΠΕΔΚΜ είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου ο ελληνικός λαός να εκφράσει την άποψη του για τη συμφωνία των Πρεσπών.Παράλληλα καλούν όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην αποχώρησουν από τη ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας όταν έρθει στη Βουλή.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη τοποθέτησή του τόνισε ότι » η κυβέρνηση έφερε το χειρότερο αποτέλεσμα στις καλύτερες συνθήκες».

» Η Αυτοδιοίκηση ενωμένη όσο πότε, δεν θα αφησουμε οι Πρέσπες να γίνουν Βατερλώ για τη χώρα μας. Καλούμς την κυβέρνηση να δώσει στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να εκφράσει την άποψή του» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Κλείνοντας επεσήμανε ότι «δεν θα σταματήσουμε στιγμή να αναδεικνύουμε την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο να παραδώσουμε στα Σκόπια «μακεδονική» ταυτότητα, εθνικότητα, γλώσσα και όνομα».

Ο πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός κατά την τοποθέτησή του αφού τόνισε ότι «η Μακεδονία είναι μια και ελληνική» δανειζόμενος τη φράση του Κωνσταντόνου Καραμανλή είπε ακόμη ότι » η Ιστορία δεν λέει ποτέ αντίο αλλά θα σε δω αργότερα».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κάλεσε την κυβέρνηση να διεξάγει δημοψήφισμα για τη συμφωνία.

«Είναι ιστορική ευθύνη όλων μας να αντιδράσουμε. Πρέπει να εκφραστεί η άποψη του ελληνικού λαού» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου ζήτησε τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων, τονίζοντας πως είναι ανάγκη να ερωτηθούν οι Έλληνες πολίτες για ένα τόσο σοβαρό και σημαντικό εθνικό θέμα. Υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε κακή και σαθρή επιχειρηματολογία για να δικαιολογήσει την υποχώρηση και τις θέσεις της και για αυτό κάλεσε την ίδια, όπως και όλα τα ελληνικά κόμματα, να μην προβούν στην κύρωση αυτής της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας. Η Αυτοδιοίκηση, είπε χαρακτηριστικά, αγωνίζεται για να ανατρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών, για να αποτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που κατατείνουν στον ανωτέρω σκοπό, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και προς το εξωτερικό, προς ενημέρωση της κοινής γνώμης, των ηγετών ξένων κρατών και ηγετών σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλία του κ. Κυρίζογλου υπήρξε ενα επεισόδιο με την δημοτική συ,βουλο της «Ανοιχτης Πόλης» κα Ρια Καλφακακου να φωνάζει προς τον κ. Κυριζογλου που ήταν στο βήμα αν καταδικαζει τηνεπίθεση κατά του Μπουτάρη. Για λίγα λεπτά η κατάσταση ηλεκτρίστηκε ωστόσο με την παρουσία των ψυχραιμοτέρων η κατάσταση ηρέμησε.

 

 

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ