Διάβημα προς την Τουρκία για την Navtex - Karfitsa.gr
Διεθνή Πολιτική

Διάβημα προς την Τουρκία για την Navtex

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία προχωράει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, μετά τη νέα Navtex για σεισμογραφικές έρευνες στα νότια της Ρόδου, μία εξέλιξη η οποία επιδεινώνει εκ νέου το κλίμα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

“Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου” ανέφερε, χαρακτηριστικά, το ελληνικό υπουργείο.

Τόνισε δε, ότι η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή, στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.

“Οι ενέργειες αυτές δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές” συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο η ελληνική διπλωματία.

Πέραν του διαβήματος διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα, η Αθήνα αναμένεται να ενημερώσει τους Συμμάχους και τους Εταίρους σε Ε.Ε. – ΝΑΤΟ.

“Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε” κατέληξε ο υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η γειτονική χώρα προχώρησε το βράδυ του Σαββάτου σε νέα Navtex, η οποία αφορά συνοδευτικά πλοία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και η οποία θα διαρκέσει από την 1η έως τις 14 Νοεμβρίου.

Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή έλαβε χώρα, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 42 ανθρώπους στην Σμύρνη και ακόμη δύο στη Σάμο.

Αξίζει να σημειωθεί η Άγκυρα είχε ακυρώσει αντίστοιχη Navtex, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 28 Οκτωβρίου, σε μία κίνηση καλής θέλησης, κατόπιν και των παραινέσεων του ΝΑΤΟ.

Η χθεσινή εξέλιξη πάντως, υπογραμμίζει ότι η γειτονική χώρα θα παραμείνει στο μονοπάτι των προκλήσεων, αγνοώντας πλήρως τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και τις απειλές περί ευρωπαϊκών κυρώσεων.

πηγή naftemporiki.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ