Διάσκεψη υπ. Εξωτερικών: Τον Μάρτιο ο ευρωπαϊκός δρόμος για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία - Karfitsa.gr
Media

Διάσκεψη υπ. Εξωτερικών: Τον Μάρτιο ο ευρωπαϊκός δρόμος για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

¼봡 󴧭 𡫩ܠꡩ �흡 𼫧 �Ӫﰟ��.̡ꥤﭟᮓ�쩡 𫥵񜠴粠㝶� 󴯭 ̯�묡��ᠪ᩠󴧭 ܫ맠�𩯠ŵ񹰡�� ޴᭠码𼪱饲 𯵠�鬯 㩯񴜦ﭴ᩠�1码𱩫߯�嵴ݱᠱ p񩫟ﵬ 󴡠Ӫ�(EUROKINISSI/ԁԉM`̐ϋQǩ

Ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον προσεχή Μάρτιο θα πάρουν όπως όλα δείχνουν Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία λήγοντας τον συναγερμό που είχε σημάνει στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής με το προσωρινό «μπλόκο» που εκφράστηκε κυρίως από τη Γαλλία. Αυτό τονίστηκε στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών για τα Δυτικά Βαλκάνια που ολοκληρώθηκε σήμερα Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.

«Κάποια χώρα θα συμφωνήσει για να επιτευχθεί ομοφωνία για τη στήριξη των δύο χωρών και την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της διάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκόραν Ράντμαν. Τόνισε μάλιστα ότι από τη διάσκεψη όλες οι χώρες της Ε.Ε. συμφωνούν σε αυτό. «Βουλγαρία, Ρουμανία, όλοι οι εταίροι, είναι υπέρ της στήριξης Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Καθήκον και υποχρέωσή μας είναι να πείσουμε κάποιες χώρες που έχουν αντιρρήσεις. Η ατμόσφαιρα είναι θετική και προσβλέπουμε σε θετικά αποτελέσματα τον Μάρτιο. Και αυτό ενδιαφέρει το σύνολο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Θα πρέπει η ισχύς της ΕΕ να αποδειχτεί και στη γειτονιά μας. Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις και γι’ αυτό το Συμβούλιο των αρχηγών πιστεύω ότι θα λάβει θετική απόφαση της περαιτέρω διεύρυνσης και θα δώσει ένα απτό σήμα», συμπλήρωσε.

«Θα δοθεί κατά προτίμηση τον Μάριο η ημερομηνία, αυτή είναι η ελληνική θέληση και ελπίδα», είπε από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ερωτηθείς για τις ενστάσεις της ελληνικής πλευράς τόσο στην εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών από την πλευρά του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας VMRO εν όψει και των εκλογών στο γειτονικό κράτος, όσο και για τη στάση της Αλβανίας να δημιουργεί ζητήματα με τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας, ο κ. Δένδιας απάντησε για τη στάση της Ελλάδας σχετικά με την υπογραφείσα συμφωνία ότι «τα κράτη έχουν συνέχεια». Για την Αλβανία είπε πως «δεν βλέπουμε τις αιρεσιμότητες σαν μια εξωγενή πολιτική απέναντι στις κυβερνήσεις των χωρών. Τα θέματα που αφορούν την προστασία των μειονοτήτων και των περιουσιών είναι σκληρός πυρήνας του ευρωπαϊκού δικαίου και δεν αφορά τις δικές μας διμερείς σχέσεις. Είναι θέμα συμμόρφωσης των χωρών αυτών. Η Αλβανία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί, δεν θέλουμε να της επιβάλλουμε κάτι, δεν εκβιάζουμε καταστάσεις», είπε στέλνοντας σαφές μήνυμα για τη διαχείριση τέτοιων υποθέσεων. Νωρίτερα είχε τονίσει πως από την αλβανική πλευρά «μένουν να πληρωθούν κάποιες αιρεσιμότητες».

Στη διάσκεψη οι υπουργοί Εξωτερικών επικεντρώθηκαν σε θέματα διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια μεταφέροντας την ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών που συμμετείχαν. Ουσιαστικά η διάσκεψη της Θεσσαλονίκης προετοιμάζει το έδαφος της ειδικής διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ ακριβώς με αυτό το θέμα, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα δυτικά Βαλκάνια.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της προεδρεύουσας στην Ε.Ε. Κροατίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας, και οι υφυπουργοί της Αλβανίας και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, όπως και η γενική γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών της Ρουμανίας. Επιπλέον συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσόβου.

 

Κ.Κ.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ