, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Διαθέσιμα domain names με πλήρως ελληνικούς χαρακτήρες

Μετά από επτά χρόνια προετοιμασιών η δημιουργία ενός διαδικτυακού τόπου πλήρως με χαρακτήρες του ελληνικού αλφαβήτου είναι πραγματικότητα.
Από σήμερα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης εκτός της κατάληξης .eu και αυτής σε .ευ, την οποία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την στήριξη της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είχε προηγηθεί η δημιουργία του κυριλλικού .eio τον Ιούνιο του 2016, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Πρακτικά, σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι χρήστες θα μπορούν πλέον να δημιουργήσουν ένα όνομα χώρου (domain name) πλήρως σε ελληνικούς χαρακτήρες, όπως π.χ. ευρώ.ευ.
Τα υφιστάμενα domain names με ελληνικούς χαρακτήρες στο πρώτο σκέλος τους και κατάληξη .eu θα έχουν περιθώριο τριών ετών για να «μεταναστεύσουν» στο .ευ καθώς σε ακριβώς τρία χρόνια, στις 14 Νοεμβρίου 2022 θα καταργηθούν τα μικτά ονόματα των διαδικτυακών τόπων που έχουν ελληνικούς χαρακτήρες αλλά κατάληξη .eu.
Το .eu θα είναι έτσι πλέον διαθέσιμο σε όλα τα ευρωπαϊκά αλφάβητα, κάτι που θα ενισχύσει τη χρήση του περαιτέρω. Σήμερα είναι το έβδομο μεγαλύτερο όνομα χώρου στο Ίντερνετ, με 3,7 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιούν ένα domain name με κατάληξη .eu.
«Η δυνατότητα να καταχωρεί κανείς ένα domain name σε μη λατινική γλώσσα είναι ουσιώδης για γλώσσες όπως η ελληνική και η βουλγαρική», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.