Διαμαντής Γκολιδάκης: «Τα εμβόλια έσωσαν την ανθρωπότητα» - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Διαμαντής Γκολιδάκης: «Τα εμβόλια έσωσαν την ανθρωπότητα»

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

«Τα εμβόλια έσωσαν την ανθρωπότητα και αυτό δεν είναι ούτε υπερβολή, ούτε σχήμα λόγου. Είναι η αλήθεια». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Karfitsa ο ειδικός καρδιολόγος PhD και πολιτευτής με τη Νέα Δημοκρατία Α΄ Θεσσαλονίκης, Διαμαντής Γκολιδάκης και προσθέτει ότι «ο γενικός εμβολιασμός του πληθυσμού δείχνει το δρόμο της αισιοδοξίας και της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα».

Ο κ. Γκολιδάκης μιλάει μεταξύ άλλων και για την κολχικίνη ένα παλαιό φάρμακο που γίνεται λόγος πως βοηθάει στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και για το τί πρέπει να προσέξουμε από εδώ και πέρα όσον αφορά την πανδημία.

Πλέον έχουμε ένα νέο φάρμακο, την κολχικίνη ως «όπλο» στην μάχη κατά του κορονοϊού; Πείτε μας κάποια πράγματα που θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για αυτό; Πως και πόσο βοηθάει;

Η κολχικίνη είναι ένα φάρμακο που συνεπικουρεί στη θεραπεία της νόσου covid – 19. Είναι αντιφλεγμονώδες και όχι αντιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην αντιμετώπιση του μεσογειακού πυρετού, στις κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας και στην περικαρδίτιδα στην καρδιολογία. Έχει μια ειδική αντιφλεγμονώδη δράση, που μάλλον αποτρέπει τις δράσεις της covid – 19 πάνω στο μυοκάρδιο. Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη μελέτη, που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας και τα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά. . Από την προδημοσίευση της έρευνας COLCORONA, φαίνεται ότι η χρήση της βοηθά στις μειώσεις των θανάτων, των διασωληνώσεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Φυσικά βρισκόμαστε εν αναμονή νέων φαρμακευτικών αγωγών όπως τα μονοκλονικά αντισώματα, τα οποία να σημειώσω ότι, χορηγούνται και βοηθούν αποκλειστικά στα αρχικά στάδια της νόσου.

Πως βλέπετε να κυλάει αυτή περίοδος, όπου το λιανεμπόριο έχει ανοίξει ναι μεν με μέτρα, αλλά βλέπουμε μεγάλες ουρές έξω από καταστήματα;

Σίγουρα είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους μας. Ο κόσμος θέλει να βγει έξω, να ψωνίσει και οι καταστηματάρχες θέλουν να δουλέψουν. Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι αυτά τα οποία, αν τηρηθούν, θα επιτρέψουν και την αγορά να λειτουργήσει, έστω και περιορισμένα, και ο ιός δεν θα εξαπλωθεί. Βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δίνουν τον δικό τους αγώνα όπου και δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λόγω συνωστισμού. Στηρίζοντας ένα μικρό εμπορικό κατάστημα της γειτονιάς μας, στηρίζουμε μια ελληνική οικογένεια, στηρίζουμε εμάς.

Το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει απαραίτητο για όλους τους πολίτες;

Το εμβόλιο είναι απαραίτητο για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, χωρίς φυσικά να είναι υποχρεωτικό. Είναι απαραίτητο για να έχουμε μια φυσιολογική ζωή. Ως υγειονομικός, εμβολιάστηκα και σύντομα θα κάνω και τη δεύτερη δόση. Όπως βλέπετε είμαι μια χαρά και δεν μου παρουσιάστηκε καμία παρενέργεια.

Τι θα λέγατε στους «αρνητές» του εμβολίου;

Καταλαβαίνω τα αρχικά ερωτηματικά που μπορεί να δημιουργήθηκαν να εκφράζει για την ταχύτητα παραγωγής του εμβολίου ή για την αποτελεσματικότητά του. Όμως, θα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι όσο μεγαλύτερο το υγειονομικό πρόβλημα τόσο περισσότερο και οι πόροι, ανθρώπινοι και υλικοτεχνικοί που αφιερώνονται ώστε να δοθεί ταχεία και αποτελεσματική επίλυση του. Δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου το γεγονός ότι υπάρχουν «αρνητές» όλων των εμβολίων. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα αποτελεί υγειονομική ¨βόμβα¨ στα θεμέλια της καλής υγείας του κάθε συνανθρώπου μας. Αυτό που θα τους έλεγα είναι, ότι τα εμβόλια έσωσαν την ανθρωπότητα και αυτό δεν είναι ούτε υπερβολή, ούτε σχήμα λόγου. Είναι η αλήθεια.

Ως γιατρός τι αλλαγές είδατε στους πολίτες; Νοιάζονται περισσότερο για την υγεία τους, αύξησαν τις επισκέψεις για εξετάσεις ακόμη και προληπτικά;

Η αλήθεια είναι ότι όσο κουρασμένοι και να αισθάνονται από το lockdown-κυρίως ψυχολογικά-δεν σταματούν να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Να υπενθυμίσω ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας στην Ελλάδα. Η πανδημία έχει κάνει πολλούς να διαπιστώσουν το αυτονόητο, ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό.

Η Θεσσαλονίκη «μάτωσε» από τον φονικό ιό. Πιστεύετε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα από εδώ και πέρα; Τι πρέπει να προσέξουμε;

Πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Με απλά καθημερινά πράγματα μπορούμε να είμαστε ασφαλείς. Πλύσιμο χεριών, μάσκα, αποστάσεις. Ας μην τα παρατήσουμε και να κάνουμε λίγη υπομονή. Ο γενικός εμβολιασμός του πληθυσμού δείχνει το δρόμο της αισιοδοξίας και της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Η κυβέρνηση θεωρείτε ότι από την αρχή της πανδημίας έχει διαχειριστεί σωστά το ζήτημα;

Το ζήτημα έχει τρεις πτυχές: την οικονομική, την κοινωνική και φυσικά πρώτιστα την υγειονομική. Όσον αφορά την οικονομική, η κυβέρνηση έχει καταφέρει με τα μέτρα στήριξης να ανακόψει ένα ενδεχόμενο κύμα απολύσεων που είδαμε σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ. Έχει καταφέρει ως έναν βαθμό να στηρίζει οικονομικά τους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις με μια σειρά μέτρων. Είναι προφανές φυσικά, ότι η επιστροφή στην υγειονομική κανονικότητα είναι αυτή που θα φέρει την οριστική επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τον Ιούλιο του 2019 όπου εξελέγη η κυβέρνηση της ΝΔ, βασική της πρόθεση ήταν η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Όπως είναι αυτονόητο, εν μέσω πανδημίας, και παρότι έγιναν κάποια σημαντικά βήματα, η οικονομική ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων έχει αντικειμενικές προκλήσεις οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν μέσα στην υγειονομική συγκυρία. Όσον αφορά το υγειονομικό κομμάτι, η κυβέρνηση και αυτό είναι προς τιμήν της, ακούει τους ειδικούς, οι οποίοι εισηγούνται όλα τα μέτρα. Η οριστική λύση στην αντιμετώπιση του covid-19, θα έρθει με την προσδοκώμενη απόκτηση ανοσίας μέσω των εμβολιασμών η οποία έχει ξεκινήσει, αλλά θα αντιμετωπίσει κάποιες καθυστερήσεις λόγω αδυναμίας επαρκούς ποσότητας εμβολίων λόγω αδυναμία κάλυψης ης αυξημένης ζήτησης από τις παραγωγούς φαρμακευτικές εταιρίες.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ