ΔΝΤ: Θα πάρει χρόνια σε κάποιες χώρες για να επιστρέψουν στην ανάπτυξη - Karfitsa.gr
Διεθνή

ΔΝΤ: Θα πάρει χρόνια σε κάποιες χώρες για να επιστρέψουν στην ανάπτυξη

Η συνολική χρηματοδότηση που έχει προσφέρει το Ταμείο σε 79 χώρες από την έναρξη της κρίσης, ανέρχεται σε σχεδόν 90 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 20 χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Όπως ανέφερε ο Οκαμότο σε διαδικτυακή εκδήλωση που φιλοξενήθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, το ΔΝΤ συνεχίζει να συνεργάζεται με τις χώρες μέλη σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας και την αναχαίτιση των οικονομικών της επιπτώσεων.

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την οικονομική μας δύναμη. Μιλάμε για επιστροφή στην ανάπτυξη, η οποία θα διαρκέσει μερικά χρόνια και πολλές χώρες στην πορεία αυτή πιθανότατα θα χρειασθούν βοήθεια».

Οι οικονομίες των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, αναφέροντας περίπου 8,4 εκατομμύρια κρούσματα του κορωνοϊού και περισσότερους από 314.000 θανάτους, τα υψηλότερα νούμερα από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο.

Οι αξιωματούχοι του Ταμείου βρίσκονται σε συνομιλίες με την G20 σχετικά με την παράταση της προσωρινής αναστολής της εξυπηρέτησης χρέους από τις χώρες με χαμηλό εισόδημα, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αναστολής Εξυπηρέτησης Χρέους (DSSI), ενώ όπως υπογράμμσε ο Οκαμότο, σύντομα θα ξεκινήσει και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Η πρωτοβουλία της G20 που εγκρίθηκε τον Απρίλιο λήγει στο τέλος του έτους, όμως εμπειρογνώμονες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε πολλές χώρες ζητούν την επέκτασή του έως το 2021.

Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της G7 οι οποίοι συναντώνται διαδικτυακά αύριο. Τον Αύγουστο, οι υπουργοί είχαν συμφωνήσει να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης του DSSI.

Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των αξιωματούχων του ΔΝΤ, τόνισε ο Οκαμότο, σημειώνοντας ότι πολλές χώρες στη Λατινική Αμερική αντιμετώπιζαν δυσκολίες με το χρέος τους πριν τον κορωνοϊό, ο οποίος έχει επιδεινώσει αυτές τις πιέσεις.

Όπως ανέφερε το Ταμείο εξακολουθεί να ζητά από τις πλούσιες χώρες να χρηματοδοτήσουν δύο ειδικά προγράμματα δανεισμού για τις φτωχές χώρες.

Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος στο ΔΝΤ, έχουν δηλώσει ότι θέλουν να συνεισφέρουν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν προσφέρει κεφάλαια σε αυτά τα προγράμματα.

Πηγή: Reuters

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ