Δ. Αυγέρη: Δεν γνώριζε το προσφυγικό η κυβέρνηση - Karfitsa.gr
Πρόσωπα

Δ. Αυγέρη: Δεν γνώριζε το προσφυγικό η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση αναγκάζεται να πιει από το ίδιο πικρό ποτήρι με το οποίο δηλητηρίασε την ελληνική κοινωνία», δήλωσε, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Κarfitsa, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη, καθώς «όχι απλώς δεν ήταν έτοιμη να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα, αλλά κάτι χειρότερο, αποδεικνύεται ότι δεν το γνώριζε», σημείωσε. Για τη Νοvartis, είπε, «όλες οι κινήσεις  της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: δεν θέλουν να διαλευκανθεί το σκάνδαλο».

Συνέντευξη στη ΒΙΒΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Ήταν έτοιμη η κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού; Πως κρίνετε τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για τη μη έλευση προσφύγων;

Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι απλώς δεν ήταν έτοιμη να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα, αλλά κάτι χειρότερο: αποδεικνύεται ότι δεν το γνώριζε. Το μόνο που έκανε ως αντιπολίτευση ήταν ατόφιος λαϊκισμός στα πρότυπα των Σαλβίνι, Όρμπαν και όλων των ακροδεξιών δυνάμεων της Ευρώπης. Σήμερα, τα μέλη της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα είναι και  γεωπολιτικό και σύμφωνα με την παραδοχή Χρυσοχοΐδη δύσκολα διαχειρίσιμο. Αλλά, όπως φαίνεται, στη Δεξιά δεν ξέρουν τι ποιεί η Ακροδεξιά τους. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι οι Έλληνες δεν γύρισαν ποτέ την πλάτη στην ανθρωπιά, βουλευτές και αυτοδιοικητικοί της ΝΔ μιλάνε για εισβολή και για παράνομους μετανάστες που δεν χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας. Κι ενώ στο εσωτερικό μιλάνε για μεταναστευτικό ζήτημα και όχι για προσφυγικό, στην Ευρώπη ζητούν ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πολιτικής μετεγκατάστασης, που όμως αφορά στους πρόσφυγες. Και μέσα σε όλο αυτό η κυβέρνηση ψήφισε τον προβληματικό και εξοντωτικό νόμο για τη χορήγηση ασύλου, τον οποίο όχι μόνον κατακεραυνώνουν διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις για τους πρόσφυγες, αλλά στέκεται επιφυλακτικά απέναντί του ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να πιει από το ίδιο πικρό ποτήρι με το οποίο δηλητηρίασε την ελληνική κοινωνία. Όμως, έστω και αυτή την ώρα έχει την εθνική υποχρέωση να της πει την αλήθεια. Και δεν αρκεί να επαίρεται για τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, αλλά να αποκτήσει ευρωπαϊκή ατζέντα. Γιατί, δεν είναι η κυβέρνηση που εγκλωβίζεται σε αδιέξοδο λόγω κακών χειρισμών, αλλά η ίδια η χώρα. Η κοινωνία τιμωρεί την πολιτική ασυνέπεια. Την πολιτική ανυπαρξία, όμως, την τιμωρεί η Ιστορία.

Η ΝΟVARTIS επισκιάζει το πολιτικό σκηνικό. Τι συμπεράσματα αποκομίσατε από τη συμμετοχή σας στην προανακριτική επιτροπή;

Η πρωτοφανής, αντισυνταγματική απόφαση της πλειοψηφίας να επιβάλει στη μειοψηφία ποιος εξαιρείται και ποιος όχι από μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής συνιστά μέγιστο σφάλμα κι ατόπημα, το οποίο δημιουργεί κακό προηγούμενο. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ περνάνε τους θεσμούς από τις μυλόπετρες του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Όλες οι κινήσεις των άλλοτε συγκυβερνώντων, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: δεν θέλουν να διαλευκανθεί το σκάνδαλο Novartis. Όμως, όσους άσσους κι αν βγάλουν από το μανίκι, αυτήν την παρτίδα δεν θα τη στήσουν. Κάποτε είχε ειπωθεί το περίφημο «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα». Και τώρα που πήγαν τα στοιχεία στον εισαγγελέα, κάποιοι κάνουν τα πάντα να καταργηθούν και τα στοιχεία και ο εισαγγελέας. Με τη φόρα που έχουν πάρει θα καταργήσουν και το FBI!

Ο ΟΑΣΘ παραμένει η μεγάλη πληγή της Θεσσαλονίκης. Πως κρίνετε τις εξαγγελίες για την αναβάθμιση του Οργανισμού;

Κάθε εξαγγελία της ΝΔ εμφορείται από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Θα έλεγε κανείς σκωπτικά ότι δεν υπάρχει τελικά κυβέρνηση Μητσοτάκη όπου τα λεωφορεία να μην πηγαίνουν σε ιδιώτες. Επειδή, όμως, η πολιτική δεν είναι μεταφυσική και επειδή η μετακίνηση των πολιτών είναι δικαίωμα, η κριτική μας πρέπει να είναι ουσιαστική. Και η δική μας κριτική ξεκινά από τη θέση ότι μια κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάζει στους πολίτες μιας μητρόπολης συγκεκριμένο πλάνο για έναν σύγχρονο και δημόσιο φορέα μεταφορών. Σήμερα, για άλλη μια φορά η ΝΔ επιλέγει να βγάλει εισιτήριο για το παρελθόν, αναθέτοντας το έργο των δημόσιων συγκοινωνιών σε ιδιώτες, αλλάζει το πλάνο στο μετρό, φέρνει στα νεοφιλελεύθερα μέτρα της κάτι που θα έπρεπε να μετριέται μόνο με τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης.

Σε ποιους τομείς πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για την ανάπτυξη στη Β’ Θεσσαλονίκης;

Η Β’ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης πρέπει να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου περιφερειακού και εθνικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη, που τη θέτει στο επίκεντρο της βαλκανικής συνεννόησης, χωρίς περιχαρακώσεις, σε κρίσιμους τομείς προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης. Αυτό είναι το όραμα με το οποίο ξεδιπλώνονται παρεμβάσεις ουσιαστικές και όχι για το θεαθήναι. Αυτό δε που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η ανάπτυξη μέσα και γύρω από τη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να γίνει με τους ανθρώπους έξω και μακριά της. Δεν υπάρχει βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο χωρίς το συγκριτικό πλεονέκτημά μας, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας. Η ΝΔ υπόσχεται ανάπτυξη, προτείνοντας την υποβάθμισή του, προτάσσοντας δηλαδή για άλλη μια φορά τη μείωση του εργατικού κόστους. Φαίνεται πως το κατέβασμα του πήχη για τους ρυθμούς ανάπτυξης πάει ταυτόχρονα με το σβήσιμο του διακόπτη για τα εργασιακά δικαιώματα. Εμείς θα σταθούμε δίπλα στους νέους, θα τους ξανακούσουμε και θα ξεκινήσουμε από κοντά να διατυπώνουμε προτεραιότητες και ιεραρχήσεις. Ο νέος άνθρωπος παράγει στον τόπο του, όταν ξέρει πως ο τόπος τού επιστρέφει.

Πώς σχολιάζετε τη δημιουργία νέου τηλεοπτικού τοπίου με την παρουσία Μαρινάκη;

Το τηλεοπτικό τοπίο για το οποίο μιλάτε είναι ένα «τοπίο στην ομίχλη»- είμαστε και σε φεστιβαλικές μέρες- πίσω από το οποίο όμως κρύβεται μια δυσάρεστη αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή είναι ότι, αντί για αγορές με κοινούς κανόνες και σωστή λειτουργία, το ένα ολιγοπώλιο διαδέχεται το άλλο, κι όλα μαζί φτιάχνουν το επιτελικό ολιγοπώλιο μιας κυβέρνησης, ενός επιχειρηματία κι ενός ακροατηρίου, που όσο περισσότερη αντιπολιτική παράγει τόσο περισσότερη «no politica»  καταναλώνει. Είναι θεσμικό το πρόβλημα. Δεν έχουμε να κάνουμε με αναμέτρηση ενός κόμματος, εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ, με έναν επιχειρηματία. Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμετριέται δι’ αντιπροσώπων στα γήπεδα, αναμετριέται στο κοινοβούλιο, τους χώρους εργασίας, τις γειτονιές, εκεί που βρίσκονται οι καθημερινοί άνθρωποι και οι ανάγκες τους. Το τηλεοπτικό τοπίο, λοιπόν, παραμένει μια απεικόνιση ενός πολιτικού τοπίου, όπου αρχίζουν να ενισχύονται ξανά τα σύννεφα της διαπλοκής. Αργά ή γρήγορα όλοι θα καταλάβουν –και η ΝΔ που σήμερα βρίσκει σκιά σ’ αυτά– ότι η καταιγίδα δεν ξεσπά επιλεκτικά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ