Δ. Βαρτζόπουλος: Ο Α. Σαμαράς είναι ο πιο κατάλληλος για πρόεδρος της Δημοκρατίας - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Δ. Βαρτζόπουλος: Ο Α. Σαμαράς είναι ο πιο κατάλληλος για πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την εκτίμησή του ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο μόνος που συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η σημερινή εποχή από τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζει ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Σε συνέντευξή του στην Karfitsa, ο κ. Βαρτζόπουλος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί αυτή τη στιγμή τον πρώην πρωθυπουργό ως το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για το ανώτερο πολιτειακό αξίωμα. Παράλληλα,  δικαιώνει τη Νέα Δημοκρατία που επέλεξε «δικούς της» ανθρώπους για τις διοικήσεις των δημοσίων νοσοκομείων, ενώ τοποθετείται για την τεράστια φαρμακευτική δαπάνη και κατανάλωση στη χώρα μας, όπως επίσης και για την υπόθεση Novartis και την προανακριτική επιτροπή που έχει στηθεί.

Συνέντευξη στον ΓΙΩΡΓΟ ΝΕΟΧΩΡΙΤΗ

Το πρόσωπο που θα προτείνει η ΝΔ για πρόεδρο της Δημοκρατίας ποιά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει; Εσείς έχετε κάποια προσωπική προτίμηση;

Ο πρόεδρος πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο. Στις περιπτώσεις που επιλέγεται  προσωπικότητα εξ άλλου χώρου –καλλιτεχνικού, πνευματικού κ.ο.κ.–,  το μήνυμα, που δίνεται στους επιγόνους είναι λάθος. Απαξιώνει την κορυφαία εκδήλωση της κοινωνικότητας, την πολιτική. Στο ανώτατο αξίωμα είναι σωστό να ανέρχεται μόνον άνθρωπος που αφιέρωσε την ζωή του στα κοινά. Ο  πρόεδρος πρέπει να προέρχεται λοιπόν από κόμμα, του οποίου φυσικά και θα διετέλεσε σημαίνον στέλεχος. Το αν θα προέρχεται από εκείνο, που θα έχει την εκάστοτε πλειοψηφία ή όχι, είναι δευτερεύον. Πρωτεύων είναι ο συμβολισμός,  που απορρέει εκ του ορισμού και της ιστορίας του. Ο συμβολισμός που απαιτεί η σημερινή εποχή, είναι πολύ συγκεκριμένος. Σήμερα απαιτείται αίσθηση εθνικής ανάτασης, επανάκτησης του σεβασμού, επιστροφής στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία. Ιδίως, μάλιστα, η απειλή εξ ανατολών, η επονείδιστη  Συμφωνία των Πρεσπών, η ταλαιπωρία μας από το μεταναστευτικό, δημιουργεί την ανάγκη έξαρσης ενός υγιούς πατριωτισμού.
Ο συμβολισμός αυτός υπηρετείται μόνον από τον Αντώνη Σαμαρά. Είναι αυτός που ηγήθηκε της μόνης πραγματικής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, που γνώρισε η χώρα, ενώνοντας στην προσπάθεια σωτηρίας της χώρας όχι μόνον την Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά, αλλά και τη Δημοκρατική Αριστερά.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι σύμφωνα με δημοκοπικά ευρήματα το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας. Έχει ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης – πιστεύετε ότι αρκεί;

Υπάρχουν τρεις διακριτοί πληθυσμοί προσφύγων και μεταναστών:

  • Όσοι ευρίσκονται στα νησιά.
  • Οι μεταφερόμενοι στην ενδοχώρα, που έχουν ταυτοποιηθεί, που αναμένουν την εκδίκαση της αιτήσεως ασύλου και που είναι εν πολλοίς γνωστής διαμονής. Αυτοί διαμένουν σε οικιακού τύπου καταλύματα, δηλαδή ξενοδοχεία, δωμάτια και διαμερίσματα εντός οικισμών, είτε σε οργανωμένους καταυλισμούς εκτός οικισμών.
  • Οι απολύτως παράνομοι, αυτοί α) που δεν είναι καταγεγραμμένοι πουθενά, έχοντας εισέλθει λάθρα χωρίς ταυτοποίηση, είτε β) είναι καταγεγραμμένοι και μετέπειτα εξαφανισμένοι, αγνώστου διαμονής. Είναι γνωστό,  ότι εκατοντάδες εξ αυτών συλλαμβάνονται καθημερινώς. Έμπειροι αξιωματικοί λένε μάλιστα, ότι αρκετοί  προκαλούν την σύλληψή  τους, ώστε να υποβάλουν αίτηση ασύλου νομιμοποιώντας την διαμονή τους.

Όλοι πλέον γνωρίζουμε, ότι το 3/4 όλων αυτών δεν είναι πρόσφυγες. Τούτο σημαίνει ότι, όταν πλησιάσει η ημερομηνία της συνέντευξης, θα καταδυθούν στην παρανομία δημιουργώντας εκρηκτικά φαινόμενα στο κοινωνικό περιθώριο. Ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε αυτό είναι ο έλεγχος της διακίνησής τους. Άποψή μου είναι, ότι τούτο γίνεται μόνον με την δημιουργία των κέντρων ελεγχόμενης φιλοξενίας, ελεγχόμενης δηλαδή διακίνησης. Σε αυτά θα μεταφερθούν οι ερχόμενοι από τα νησιά, οι παράνομοι, που θα συλλαμβάνονται και όσοι εκ των λοιπών αποδειχθούν οικονομικοί μετανάστες. Στις οικιακού τύπου εγκαταστάσεις πρέπει να παραμείνουν μόνον πραγματικοί πρόσφυγες. Όσοι παραβιάζουν τους όρους της ελεγχόμενης διακίνησης θεωρούνται απελαστέοι και συλλαμβανόμενοι μεταφέρονται στα κλειστά προαναχωρησιακά Κέντρα.

Στην εκλογική σας περιφέρεια υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών. Ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και επιφυλάξεις από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ποια είναι η θέση σας;

Υπάρχουν αφύλακτοι και άναρχοι καταυλισμοί ή οικιακού τύπου εγκαταστάσεις. Ως εκ τούτου, οι αντιδράσεις είναι ευνόητες. Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπισθεί η δυσφορία του πληθυσμού, είναι τα ως άνω.

Έχετε διατελέσει υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαπολύσει «βολές» για τον διορισμό των νέων διοικήσεων στα δημόσια νοσοκομεία χαρακτηρίζοντας κομματικές και «ρουσφετολογικές» τις επιλογές των προσώπων. Τι απαντάτε;

Η πραγματικότητα είναι: οι διοικήσεις των νοσοκομείων, που μόλις ανακοινώθηκαν, έχουν επιλεγεί από ειδική επιτροπή. Η δική μου άποψη είναι: Η διοίκηση φορέων της γενικής κυβέρνησης θα πρέπει να ασκείται είτε από τη φυσική ιεραρχία, δημοσίους υπαλλήλους δηλαδή, είτε από ιδιωτικές εταιρείες μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες, είτε από ανθρώπους, που επιλέγει η κυβέρνηση για να κάνει τη δουλειά της. Αυτοί είναι προφανές ότι πρέπει να έχουν την τεχνική επάρκεια για να ανταποκριθούν και να πρόσκεινται ιδεολογικά σε αυτήν, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν την πολιτική της, να εφαρμόσουν δηλαδή την εντολή που της έδωσε ο λαός. Άρα, ορθώς το κάθε κόμμα βάζει τους «δικούς του». Αρκεί βέβαια, να έχουν τις τυπικές ικανότητες. Η διαχειριστική της επάρκεια θα κριθεί, αν από τους δικούς της επιλέγει τους καταλληλότερους.

Είστε βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης. Πιστεύετε ότι η περιοχή έτυχε σωστής μεταχείρισης από προηγούμενες κυβερνήσεις για να αναπτυχθεί; Η νυν κυβέρνηση θα μεριμνήσει σχετικά; Τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;

Η Β´ Θεσσαλονίκης έχει χαρακτήρα αγροτικό, βιοτεχνικό, επαγγελματικό, μεσοαστικό, ακόμη και μεγαλοαστικό. Άρα είναι μια μικρογραφία της χώρας. Άρα ισχύει εδώ, ό,τι και στο σύνολο. Μπορεί, βέβαια, να μιλήσει κανείς για επί μέρους ανάγκες, ιδίως τεχνικών έργων, αλλά εν γένει ισχύει, ό,τι για όλη την χώρα.

Ξαναεπικαλούμαι το πέρασμα σας από το υπουργείο Υγείας για να ρωτήσω την άποψη σας για την φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας, αλλά και για την υπόθεση Novartis και την προανακριτική που έχει στηθεί…

Η φαρμακευτική κατανάλωση στην χώρα παραμένει στην πραγματικότητα εξαιρετικά υψηλή, αν λάβει κανείς υπ´ όψιν του τι πραγματικώς συνταγογραφείται. Η τελική δαπάνη μειώνεται  με τεχνικό τρόπο, με τα περίφημα rebates και clawback , που συνιστούν σκληρή και άδικη φορολογία. Άρα το πραγματικό πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Όσον αφορά στη Novartis, ισχύουν τα εξής: Η διερεύνηση της παράνομης χρηματοδότησης της συνταγογράφησης είναι διεθνώς απολύτως συνήθης. Κάθε έτος καταδικάζεται και μια μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία για αθέμιτες πρακτικές σε πρόστιμα δισεκατομμυρίων. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Υπάρχουν προηγούμενα, καταδικαστικές αποφάσεις κοκ. Η δικαστική διαδικασία ελέγχου της Novartis στο τομέα αυτό ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής εξετάζεται φυσικά κάτι εντελώς διαφορετικό. Εξετάζεται η πλεκτάνη ενοχοποίησης πολιτικών πρώτης γραμμής, με σκοπό τον προσπορισμό  πολιτικού οφέλους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ