Δ. Γαλαμάτης: Η Θεσσαλονίκη να γίνει «ατμομηχανή» ανάπτυξης - Karfitsa.gr
Εκλογές 2019 Συνεντεύξεις

Δ. Γαλαμάτης: Η Θεσσαλονίκη να γίνει «ατμομηχανή» ανάπτυξης

Με κεντρικό σύνθημα «σκέψου και πάρε θέση», ο Δημήτρης Γαλαμάτης κατεβαίνει ως υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην περιφέρεια Α’ Θεσσαλονίκης. Μετά από μία πλούσια πολιτική διαδρομή, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή ως βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση ως δήμαρχος Βόλβης, ο Δημήτρης Γαλαμάτης έκανε την έκπληξη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α΄ περιφέρεια ως προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά την επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ποιο πιστεύετε ότι είναι το πολιτικό πρόταγμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου;

Τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές και στην αυτοδιοίκηση ήταν τόσο ισχυρά, ώστε καθόρισαν τις πολιτικές εξελίξεις: οδήγησαν σε εκλογές. Οι πολίτες επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία του ολοκληρωμένου προγράμματος και των θέσεων, αντί να υποκύψουν στο δέλεαρ των προεκλογικών παροχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, αναζήτησαν ένα νέο υπόδειγμα πολιτεύεσθαι, μακριά από τα κυρίαρχα μοντέλα του πρόσφατου παρελθόντος, βγάζοντας εκτός λαϊκιστές, γραφικούς και φασίστες, πρόσωπα που εδραιώθηκαν την περίοδο της κρίσης. Είμαι βέβαιος ότι στις 7 Ιουλίου οι πολίτες θα φανούν πιο συνειδητοποιημένοι από ποτέ, ανοίγοντας με την ψήφο τους τον δρόμο για την Ελλάδα της αξιοκρατίας, της δημιουργίας, των ίσων ευκαιριών, της ανάπτυξης, όπως την σχεδιάζει τεκμηριωμένα, ολοκληρωμένα και με σαφήνεια το πρόγραμμα της ΝΔ.

Πώς αποφασίσατε να κατεβείτε στην Α’ Θεσσαλονίκης αντί για τη Β’;

Στην πολιτική χρειάζεται τόλμη, αποφασιστικότητα και πίστη. Από τότε που μπήκα στην πολιτική, βαθιά μου πίστη είναι ότι θέλω να αλλάξω πράγματα στην πατρίδα μας. Συμμετέχω στα κοινά με αίσθημα ευθύνης και επιλέγω τους δύσκολους δρόμους. Η τελευταία φορά που πολιτεύτηκα ως βουλευτής ήταν το 2009. Πέρασαν δέκα χρόνια. Στην πορεία έκανα οικογένεια. Όλα αυτά τα χρόνια ζούμε στη Θεσσαλονίκη, τα  παιδιά μου μεγαλώνουν εδώ, τα  βιώματα και οι παραστάσεις μου είναι εδώ. Δεν θα ήταν επιστροφή στην πολιτική το να υπηρετήσω μία εκλογική περιφέρεια που θα ήταν πολύ πιο εύκολη για μένα, αλλά μακριά από αυτό που χτίζω τα τελευταία χρόνια. Είναι εντυπωσιακή η στήριξη που δέχομαι από τη Β’ Θεσσαλονίκης και το δήμο Βόλβης, γεγονός που μου ενισχύει την πεποίθηση ότι από δω και πέρα μπορούμε να χτίσουμε και στο πεδίο της Α’ Θεσσαλονίκης.

Ως βουλευτής, ποιο θα είναι  το πρώτο θέμα που θα επιλέξετε να αναδείξετε σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη;

Πρέπει να δούμε τη Θεσσαλονίκη όχι μόνο στο στενό πλαίσιο του πολεοδομικού συγκροτήματος αλλά ως πυρήνα, «ατμομηχανή» μιας πολύ μεγαλύτερης περιοχής, που με κέντρο τη Θεσσαλονίκη θα περάσει στην πορεία της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του ρόλου της αυτού, η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποκτήσει ένα σχέδιο εύρυθμης λειτουργίας ώστε να μη νεκρώνει την περίοδο της ΔΕΘ, αλλά και σε άλλες, ανάλογες περιστάσεις όπως για παράδειγμα σε μία απλή πορεία,  συναντήσεις ηγετών ξένων χωρών, εθνικές εορτές και  κάθε μαζική εκδήλωση. Να πάψουμε να βλέπουμε την κόκκινη κορδέλα απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο Σιντριβάνι, στο Βαρδάρι και σε άλλα διάσπαρτα σημεία της πόλης. Το πρόβλημα δεν λύνεται με «μεγάλες ιδέες» ούτε αντιμετωπίζεται με κονδύλια και νομοθετικές ρυθμίσεις. Απαιτεί μικρές πράξεις στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα γίνει σε συνεργασία μεταξύ  τοπικής αυτοδιοίκησης, αστυνομίας, πανεπιστημίων, κοινωνικών φορέων και επαγγελματιών. Είναι πρόκληση για όλους να εκπονηθεί και να ξεκινήσει να εφαρμόζεται ένα σχέδιο λειτουργίας της πόλης σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ειδικά για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, ποιές είναι οι προτεραιότητες που θα θέσετε;

Η Δυτική Θεσσαλονίκη πρέπει να αποκτήσει αναπτυξιακή προοπτική. Υπό αυτήν την προοπτική, θεωρώ μείζον θέμα την ολοκλήρωση της διάνοιξης του άξονα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, της οδού Λαγκαδά, στο κομμάτι από τα νεκροταφεία, μέχρι το Βαρδάρι. Στο πλαίσιο του μεγάλου αυτού εγχειρήματος, η Πολιτεία οφείλει να συντονίσει τους δήμους ώστε να επιλύσουν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και να διασφαλίσει τη χρηματοδότησή του. Άλλα ζητήματα που θέτω ως προτεραιότητες είναι ο καθαρισμός της δυτικής περιοχής από τη χρόνια ρύπανση και η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων στην παράκτια ζώνη, όπως η καθίζηση, καθώς και η αξιοποίηση του δομημένου αποθέματος στη δυτική είσοδο, περιοχής που μπορεί να υποδεχτεί και κατοικία και επενδύσεις κι επιπλέον να αποσυμφορήσει το κέντρο της Θεσσαλονίκης με την εγκατάσταση εκεί υπηρεσιών.

Είστε διδάκτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κι επιπλέον έχετε διατελέσει μέλος των ΕΦΕΕ και ΦΕΑΠΘ, του Πρυτανικού Συμβουλίου και της Συγκλήτου του ΑΠΘ.  Ποιές είναι οι βασικές γραμμές του οράματός σας στον τομέα της Παιδείας;

Το πρόγραμμα της ΝΔ, σύμφωνα με τους βασικούς του άξονες όπως τους εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνει έμφαση σε μια σύγχρονη, αναβαθμισμένη παιδεία. Μείζονα ρόλο θα διαδραματίζουν: η απελευθέρωση των σχολείων από τον εναγκαλισμό του υπουργείου και η μεγαλύτερη ελευθερία των εκπαιδευτικών, ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας για τα ΑΕΙ  με νέα προγράμματα σπουδών, αποτελεσματικούς θεσμούς διοίκησης και προσέλκυση νέων πόρων. Δεσμευόμαστε ακόμα, για τη δημιουργία πρότυπων δημόσιων σχολείων σε κάθε περιφερειακή ενότητα, την ένταξη του σχολικού προσανατολισμού από το Γυμνάσιο και την αναβάθμιση των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.
 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ