Δ. Μάρδας: Κίνητρα για να ξαναζωντανέψει η κλωστοϋφαντουργία - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Δ. Μάρδας: Κίνητρα για να ξαναζωντανέψει η κλωστοϋφαντουργία

Αισιόδοξες προοπτικές δημιουργούνται για τις επενδύσεις στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες είναι σε εξέλιξη και αναμένεται  να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019,  προϋπολογισμού  255 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίων μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβη. Στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται ότι λειτουργούν 279  παραγωγικές μονάδες επί συνόλου 422 που υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα.

Συνέντευξη στη ΒΙΒΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Στις πολιτικές κινήτρων για την  ανάπτυξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης που έχασε σημαντικό μέρος των δυνάμεων του από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, επικεντρώνεται η μελέτη που πραγματοποίησε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης  του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών  του ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας.

Εδώ και καιρό στελέχη του κλάδου αναζητώντας στήριξη και κίνητρα είχαν σειρά επαφών με τον κ. Μάρδα οι οποίες  κατέληξαν  σε μια αισιόδοξη και πολυσέλιδη μελέτη που παρέδωσε πριν λίγες μέρες στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα. Σημείο αναφοράς αποτελούν  πετυχημένα παραδείγματα χωρών των  Βαλκανίων και της Νότιας Ευρώπης. Ωστόσο, καταγράφονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υφίστανται στην Ελλάδα όπως και μέτρα-προτάσεις υπέρ μιας νέας πολιτικής εξωστρέφειας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Κarfitsa o κ.Μάρδας, τόνισε ότι “υπάρχουν αδυναμίες, αλλά ο κλάδος μπορεί να εκμεταλλευτεί όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτει, στρέφοντας την προσοχή του στην οργάνωση, στο μάρκετινγκ, στην έρευνα και ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών”.

Τι προβλέπει η μελέτη για την κλωστοϋφαντουργία την οποία εκπόνησε το γραφείο σας;

H κλωστοϋφαντουργία-ένδυση, παρά τη μείωση του «βάρους» που είχαν στο σύνολο της εγχώριας παραγωγής εξακολουθεί να συνιστά μία βασική δραστηριότητα σε όρους παραγωγής, απασχόλησης και εξαγωγών. Ένας κλάδος ο οποίος στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης παραγωγικής διαδικασίας έχει μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων του  σε άλλες χώρες, όπως κάνουν και πολλά άλλα κράτη. Η μελέτη επικεντρώνεται στις πολιτικές κινήτρων που εφαρμόζουν ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες της Βουλγαρίας, Τουρκίας, Βόρειας Μακεδονίας, Ισπανίας Πορτογαλίας και Ιταλίας. Καταγράφει επίσης μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία υφίστανται στην Ελλάδα και τέλος παρουσιάζει ένα σύνολο μέτρων – προτάσεων με στόχο τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής για την ενίσχυση της πολιτικής εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του κλάδου.

Τι κίνητρα δίνονται σε υπάρχουσες επιχειρήσεις;

Τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ, ο νέος επενδυτικός νόμος (νόμος 4399/2016), καθώς και επιμέρους ενισχύσεις (επιδοτήσεις, εγγυήσεις, φοροαπαλλαγές κ.ά.) αποτελούν τα υφιστάμενα μέτρα στη χώρα. Παρόλα αυτά και έχοντας υπόψη τι ισχύει αλλού, προτείνονται κάποιοι άλλοι τρόποι βελτιστοποίησης της κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και  την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Η μελέτη απλά συστηματικοποιεί τα κίνητρα που χρησιμοποιούν άλλες χώρες υπέρ του συγκεκριμένου κλάδου και προτείνει λύσεις.

Μπορεί να ξαναζωντανέψει η κλωστοϋφαντουργία στην Ελλάδα;

Εδώ και δεκαετίες λόγοι όπως οι Πολυινικές Συμφωνίες, που έδωσαν το προβάδισμα ιδίως στην ένδυση στις αναπτυσσόμενες χώρες, η παγκοσμιοποίηση της αγοράς, το κόστος παραγωγής κ.α΄. δημιούργησαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κλάδο. Αδυναμίες υπάρχουν αλλά ο κλάδος μπορεί να εκμεταλλευτεί́ όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτει, στρέφοντας την προσοχή́ του στην οργάνωση, στο μάρκετινγκ, στην έρευνα και ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Αν διαμορφωθούν οι κατάλληλες στρατηγικές σε επίπεδο επιχειρήσεων και πολιτείας ο κλάδος είναι εφικτό να ξαναζωντανέψει και να κάνει αισθητή την παρουσία του στις διεθνείς αγορές. Η μελέτη προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση του κλάδου αυτού βασισμένα σε βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν αλλού.  Όπως ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης κέρδισε έδαφος σε χώρες όπως στην Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, έτσι αυτό μπορεί να γίνει κι εδώ. Βέβαια εδώ αντιμετωπίζεται ο ανταγωνισμός της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, χώρες με πολλά κίνητρα υπέρ των παραγωγών τους. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή έτσι ώστε να αναπτύξουμε βιώσιμες μονάδες και ας είναι αυτές διεθνοποιημένες μεταφέροντας τμήμα της παραγωγής τους εκτός των συνόρων. Δεν είμαστε οι μόνοι που κάνουν κάτι τέτοιο. Είναι σύνηθες στη διεθνή αγορά.

Πόσες μονάδες υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα;

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, λειτουργούν οι περισσότερες παραγωγικές μονάδες, 279 στον αριθμό, κλωστοϋφαντουργικών υλών στη βόρεια Ελλάδα. Συνολικά σε όλη την Βόρεια Ελλάδα οι μονάδες παραγωγής αριθμούν τις 422. Στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 255 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία εργοστασίων μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης. Παράδειγμα αποτελούν χώρες όπως η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, ο Καναδάς, η Ρωσία κ.α οι οποίες καλλιεργούν βιομηχανική κάνναβη και την επεξεργάζονται για την δημιουργία υφασμάτων και ενδυμάτων.

Υπάρχουν πετυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών που μπορούν να εφαρμοστούν στη χώρα μας;

Φυσικά υπάρχουν και αυτά διερευνήσαμε. Η Πορτογαλία και η Ισπανία λόγου χάρη είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς δύο περιοχές της ευρωζώνης μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και να προσφέρουν στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας κέρδη. Δύο χώρες όπου η κάθε μία εξειδικεύεται σε αυτό που κάνει καλύτερα. Τα τελευταία χρόνια η Ισπανία ανέπτυξε εντελώς διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα στον συγκεκριμένο κλάδο, βασισμένα σε εμπορικά σήματα, το λιανικό εμπόριο και τα επιχειρηματικά μοντέλα υψηλής αξίας. Η Πορτογαλία επένδυσε πολύ στην έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία. Οι πορτογαλικές εταιρείες έχουν προσαρμόσει την παραγωγή τους σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά και εργασιακά πρότυπα, επενδύοντας στην τεχνολογική διαβάθμιση των πλυντηρίων, βαφών, φινιρίσματος και ενδυμάτων. Η χώρα έχει γίνει ηγέτης καινοτομίας στο πλύσιμο denim. Και δεν είναι μόνο αυτές. Με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων, που παρατίθενται στη μελέτη μας,  μπορούμε κι εμείς να ξανακερδίσουμε έδαφος. Ήδη κάποιες μονάδες στη Θεσσαλονίκη, οι πιο δυναμικές δείχνουν το δρόμο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε για δήμαρχο στο δήμο Θεσσαλονίκης;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ