Δ. Σιθωνίας: «Χορός» εκατομμυρίων για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εργολάβους - Karfitsa.gr
Slider Επικαιρότητα Κοινωνία

Δ. Σιθωνίας: «Χορός» εκατομμυρίων για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εργολάβους

Δεκάδες εκατομμύρια  ευρώ «έφτασαν» από τα ταμεία του κράτους  και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών, στα ταμεία του δήμου Σιθωνίας για να καλύψουν…  οφειλές του δήμου προς ιδιώτες κυρίως κατασκευαστές έργων που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή.

Από τη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από το 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2018 έχουν εκταμιευτεί προς τον συγκεκριμένο δήμο της Χαλκιδικής περισσότερα από 45. 3 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά φέρεται να ζητήθηκαν από τα ταμεία του κράτους μετά την έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων του μονομελούς πρωτοδικείου Πολυγύρου, ως εντολές πληρωμής προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές σε εργολάβους για έργα που είχαν ολοκληρώσει αλλά δεν είχαν πληρωθεί, όπως όριζαν οι συμβάσεις που είχαν υπογράψει με το δήμο.

Συγκεκριμένα :

-Στις  2 Απριλίου 2013 με απόφαση του υπ Εσωτερικών – αριθμ πρωτοκόλλου  12828- διατάχθηκε η επιχορήγηση 3.190.964 ευρώ στο δήμο Σιθωνίας.

-Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα στις 2 Αυγούστου 2016 αποφασίστηκε από το αρμόδιο  υπουργείο –απόφαση με  αριθμ πρωτοκόλλου 24984- να δοθούν στο δήμο Σιθωνίας  10.958.254 ευρώ.

-Στις 25 Απριλίου 2017 με την υπ αριθμο 13260  απόφασή του το αρμόδιο υπουργείο έδωσε στο δήμο Σιθωνίας 8.032.135 ευρώ.

-Σχεδόν έναν μήνα αργότερα στις 31 Μάιου 2017 το αρμόδιο υπουργείο αποφάσισε – αριθμός απόφασης  18104- να δώσει στο δήμο Σιθωνίας  7.756.363 ευρώ. 

-Στις 6 Οκτωβρίου 2017 αποφασίστηκε να δοθούν -απόφαση  αριθμ πρωτοκόλλου   33629- στο δήμο Σιθωνίας 7.287.933 ευρώ.

-Στις 20 Αυγούστου 2018 το αρμόδιο υπουργείο ενέκρινε ακόμη μια δαπάνη -αριθμ πρωτ 43109- για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 8.103.470 ευρώ.

Πηγές του ΥΠΕΣ ανέφεραν στην «Κ» ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν στα ταμεία του δήμου, καθώς είχαν προηγηθεί δικαστικές αποφάσεις με τις εντολές πληρωμής μετά από προσφυγές εργολάβων οι οποίοι φέρονταν να είχαν πράξει έργο χωρίς να έχουν πληρωθεί.

Όπως αποκάλυψε η «Κ», η πλέον καραμπινάτη υπόθεση αποπληρωμής σύμβασης με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δόθηκαν στο δήμο Σιθωνίας μετά από σχετική δικαστική εντολή πληρωμής του μονομελούς Πρωτοδικείου Πολυγύρου, αφορά στα περιβόητα ψηφιακά συστήματα παρακολούθησης   συστημάτων ύδρευσης. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης και συγκεκριμένα στην εισαγγελία διαφθοράς Βόρειας Ελλάδας, η οποία ερευνά υπόθεση διαφθοράς σε βαθμό κακουργήματος. Για την υπόθεση έχουν ήδη επιβληθεί εγγυήσεις χιλιάδων ευρώ στο δήμαρχο κ. Ιωάννη Τζίτζιο και σε στελέχη της διοίκησης του δήμου Σιθωνίας μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή.

Το έργο που κίνησε τη δικαστική έρευνα αφορούσε στον εκσυγχρονισμό της ύδρευσης με ψηφιακούς υδρομετρητές, που θα «ενημέρωναν» αν υπήρχε διαρροή νερού και θα μετρούσαν με ακρίβεια την κατανάλωση μέσω ενός λογισμικού. Η σύμβαση προμήθειας όμως, ύψους 9,4 εκατ. ευρώ, είχε απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. Έκθεση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Συμβάσεων που συντάχθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2016, διαπίστωνε ότι «είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης και συμβασιοποιήσης του ελεγχόμενου υποέργου, δεν είχε όμως αρχίσει η εκτέλεση του». Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, στις 22 Δεκεμβρίου 2016 εκδόθηκε διαταγή πληρωμής προς την κοινοπραξία (εργολαβική εταιρία) που είχε αναλάβει την εκτέλεσή του. Το ποσό της εντολής ήταν 3.018.980,88 ευρώ και είχε ζητηθεί από τον εργολάβο για την εκτέλεση μέρους του έργου. Τα χρήματα αυτά αποφασίστηκε να δοθούν στον εργολάβο, ο οποίος, όπως προκύπτει από τη βεβαίωση καλής εκτέλεσης της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Σιθωνίας με ημερομηνία 30/11/2016, είχε εκτελέσει την προμήθεια υλικών και την τοποθέτηση τους, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της σύμβασης.

Με εντολές πληρωμής έργα σε όλη τη Χαλκιδική

Εκτός από την περιοχή της Σιθωνίας, ληξιπρόθεσμες οφειλές απέναντι σε κατασκευαστικές εταιρίες και εργολάβους φέρονται να έχουν και άλλοι δήμοι της Χαλκιδικής. Οι οφειλές αυτές μετά το 2012 καλύφθηκαν από  κονδύλια του υπουργείου Εσωτερικών.  Στον Πολύγυρο έχουν δοθεί περισσότερα από 10 εκατομμυρία ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών απο το 2013 μέχρι το 2018.

Στο μεταξύ, στα γραφεία της εφημερίδας «έφτασε» φάκελος εργολάβου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει εργασίες σε δήμο της Χαλκιδικής και σύμφωνα με τις καταγγελίες του ήταν πολύ μικρότερου κόστους απ όσα διέταξε το αρμόδιο μονομελές πρωτοδικείο με εντολή πληρωμής να εισπράξει από το δήμο… Αυτός ο φάκελος όπως και η καταγγελία του ίδιου που φέρεται να έχει εμπλακεί σε δοσοληψίες με  δήμο της Χαλκιδικής ερευνώνται από την εφημερίδα ενώ για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

 

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ