Εγκρίθηκε το σχέδιο ενοποίησης του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Εγκρίθηκε το σχέδιο ενοποίησης του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης

Στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης δόθηκε η έγκριση σήμερα για τη μελέτη που πρόκειται να ενοποιήσει τα σχέδια επτά δήμων, οι οποίοι διαθέτουν εκτάσεις στο παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης.

Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Γιάντσης, δήλωσε ότι «έχει αποφασιστεί η εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, ενώ το σχετικό αίτημα εστάλη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η συγκεκριμένη μελέτη για την ενοποίηση των μέχρι σήμερα αποσπασματικών σχεδίων των δήμων (Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού) θα λειτουργήσει υποστηρικτικά συνδέοντας όλα αυτά τα σχέδια, ώστε να αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο το παραλιακό μέτωπο».

Όσον αφορά το διαγωνισμό που θα γίνει για την εκτέλεση της μελέτης, έχει προβλεφθεί η συμμετοχή επιστημόνων από διαφορετικά, αλλά σχετικά μεταξύ τους, γνωστικά αντικείμενα, όπως μηχανικοί, κ.ά.

Οι ειδικοί θα αναζητήσουν τρόπους ώστε να συνδεθούν οι τμηματικοί σχεδιασμοί των δήμων, ώστε το παραλιακό μέτωπο να αποκτήσει ενιαίο «κορμό», με τις παρεμβάσεις να συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης, ως παράδειγμα, η ενοποίηση των ποδηλατοδρόμων κάθε δήμου σε ένα ενιαίο δίκτυο που θα διαπερνά πολλούς διαφορετικούς δήμους, τον προσδιορισμό κατάλληλης θέσης για τη λειτουργία ναυπηγείων ή μαρίνας, κτλ.

Ο κ. Γιάντσης ανέφερε ότι «στην αναπτυξιακή του διάσταση ο σχεδιασμός ενιαίου παραλιακού μετώπου πρέπει να περιλαμβάνει και θέματα τουρισμού, ναυταθλητισμού, αλιείας, των οστρακοκαλλιεργειών που καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα κ.ά.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Βασίλης Γάκης, εξήγησε ότι μια τέτοια μελέτη δεν μπορεί να προσδιορίσει το όραμα της Περιφέρειας ή των δήμων για το παραλιακό μέτωπο και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κάτι πιο ολοκληρωμένο, λειτουργικό και οραματικό.

Η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, χαρακτήρισε το σχέδιο μεγαλεπήβολο, όμως υποστήριξε ότι δεν αντιστοιχεί στην αποτύπωση που επιχειρείται με αυτή τη μελέτη.

Η επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω», Χρυσούλα Παλιαδέλη, υπογράμμισε ότι η διαδικασία είναι δεν είναι μάλλον αποτελεσματική για το μέγεθος και τη σημασία της αξιοποίησης των επιμέρους προτάσεων.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θεόδωρος Ιγνατιάδης, αντιτίθεται στην εν λόγω μελέτη, αλλά και στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο.

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, δήλωσε ότι «για μια τόσο μεγάλη μελέτη, όπως του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, θα έπρεπε να κληθούν μεγάλες εταιρείες μέσω ενός διεθνούς διαγωνισμού, για να κάνουν ανάλογες προτάσεις».

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ