Εγκυμοσύνη και βότανα: Μπορεί να συνδυαστούν επικίνδυνα - Karfitsa.gr
Ευ Ζην

Εγκυμοσύνη και βότανα: Μπορεί να συνδυαστούν επικίνδυνα

Οι γυναίκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν βότανα στην εγκυμοσύνη, διότι δεν έχουν μελετηθεί ώστε να γνωρίζουν οι επιστήμονες αν είναι ασφαλή ή όχι.

Αν είστε έγκυος ή προγραμματίζετε μια εγκυμοσύνη, ίσως πρέπει να αποφεύγετε ακόμα και τα «φυσικά» σκευάσματα με βότανα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σκωτία.

Σε συνδυαστική ανάλυση 74 προγενέστερων μελετών διαπίστωσαν ότι ορισμένες τα συσχετίζουν με επιπλοκές της κυήσεως, όπως ο πρόωρος τοκετός και η καισαρική τομή.

Επομένως, «το κύριο συμπέρασμά μας είναι ότι ξέρουμε πολύ λίγα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των βοτάνων στην εγκυμοσύνη», πρόσθεσε.

Το συμπέρασμα αυτό είναι σοβαρό, αν σκεφτούμε τι έχουν δείξει διάφορες δημοσκοπήσεις. Αναλόγως με την χώρα, ποσοστό 10% έως 75% των εγκύων παίρνουν κάποιο βότανο, είτε ως αφέψημα είτε ως συμπλήρωμα ή τοπικό προϊόν.

  • Μία από τις μελέτες έδειξε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αμυγδαλέλαιο στο δέρμα τους στον 3ο τρίμηνο της κυήσεως είχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
  • Ανάλογο κίνδυνο διέτρεχαν και οι γυναίκες που συμμετείχαν σε δύο άλλες μελέτες και έτρωγαν πολλή γλυκόριζα. Η κατανάλωση γλυκόριζας κατά την εγκυμοσύνη πιστεύεται ότι καταπολεμά τις καούρες της εγκύου.
  • Σε μία άλλη μελέτη εξετάστηκε η κατανάλωση αφεψήματος με φύλλα βατόμουρου. Πολλοί πιστεύουν ότι το αφέψημα αυτό μπορεί να επιταχύνει και να μειώσει τη διάρκεια του τοκετού. Οι γυναίκες που έπιναν το αφέψημα είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν καισαρική τομή.
  • Παρόμοια ευρήματα είχε και μία μελέτη με ένα παραδοσιακό αφρικανικό βότανο που λέγεται mwanaphepo. Η σχετική μελέτη, συσχέτισε την κατανάλωσή του και με άλλα πρόβλημα, καθώς και με τον νεογνικό θάνατο.

Συνολικά σε 14 μελέτες δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες από τα βότανα. Ωστόσο σε τέσσερις μελέτες αναφέρθηκαν αλληλεπιδράσεις των βοτάνων με φάρμακα.

Πηγή: Iatropedia.gr

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ