Ειδομένη: Οι μετανάστες γεμίζουν τα ερειπωμένα κτίρια και τα εγκαταλελειμμένα βαγόνια - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Ειδομένη: Οι μετανάστες γεμίζουν τα ερειπωμένα κτίρια και τα εγκαταλελειμμένα βαγόνια

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης

 

26 Μαΐου 2016. Οι τελευταίοι 4.000 πρόσφυγες απομακρύνονται από τα σύνορα της Ειδομένης Κιλκίς. Ο πρόχειρος καταυλισμός που για περίπου ένα χρόνο φιλοξένησε μέχρι και 12.000 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν στόχο μέσω της βαλκανικής οδού να φτάσουν στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ήταν παρελθόν. Τέσσερα χρόνια μετά, μετανάστες έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους στην περιοχή, ανάμεσα στα καλαμπόκια και στους ηλιόσπορους. Πάλι μέσα σε ερημωμένα κτίρια και εγκαταλειμμένα βαγόνια. Προσπαθούν να περάσουν στη Βόρεια Μακεδονία. Όταν αυτό γίνεται οι περισσότεροι συλλαμβάνονται και επαναπροωθούνται στην Ελλάδα. Ορισμένοι καταφέρνουν να συνεχίσουν ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο.

Τέσσερις Πακιστανοί μετανάστες προσεγγίζουν τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης. Πηγαίνουν στη βρύση και πλένουν τα χέρια τους. Απαντούν, πως δύο ημέρες νωρίτερα είχαν περάσει τα σύνορα, μέσω των αφύλακτων περασμάτων, όμως αστυνομικοί του γειτονικού κράτους τους συνέλαβαν και τους επαναπροώθησαν. Και όπως συμπλήρωσαν δεν  ήταν η πρώτη φορά που έγινε αυτό. Γίνονται αντιληπτοί από τους Έλληνες αστυνομικούς, που επιτηρούν στην περιοχή. Καλείται άμεσα ένα βαν της ΕΛ.ΑΣ. για να προσαχθούν και ν’ απομακρυνθούν ουσιαστικά από τα σύνορα. Τρέχουν να κρυφτούν, καθώς θα οδηγηθούν πίσω στη Θεσσαλονίκη και μετά πρέπει να προσπαθήσουν ξανά.

Λίγα μέτρα πιο μακριά, άλλοι μετανάστες ανεβαίνουν στα τρένα. Ανάμεσα στα βαγόνια μίας εμπορικής αμαξοστοιχίας. Θεωρούν ότι σύντομα θα ξεκινήσει το ταξίδι για τη Γευγελή και παίρνουν θέση. Τα εμπορικά τρένα χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους μετανάστες για τη μετακίνησή τους προς τη Βόρεια Μακεδονία. Είτε ξεκινώντας από τον σταθμό των εμπορικών τρένων στη Διαλογή της Θεσσαλονίκης, είτε ανεβαίνοντας στον σταθμό της Ειδομένης. Μόλις το τρένο περάσει τη γραμμή των  συνόρων πηδούν και προσπαθούν να κρυφτούν από τους αστυνομικούς του γειτονικού κράτους. Το ταξίδι τους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο από την αρχή ως το τέλος. Δεν υπάρχουν θέσεις ανάμεσα στα βαγόνια των εμπορικών αμαξοστοιχιών. Ισορροπούν σε αυξημένες ταχύτητες με κίνδυνο να βρεθούν στο έδαφος και να παρασυρθούν. Μόλις πριν δύο εβδομάδες η αστυνομία στην Ειδομένη απομάκρυνε από ένα τρένο 42 μετανάστες και πρόσφυγες. Ο μηχανοδηγός βλέποντας ότι είχαν επιβιβαστεί ανάμεσα στα βαγόνια αρνήθηκε να ξεκινήσει. Προσήχθησαν όλοι και μετακινήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε πάλι το περασμένο Σάββατο. Εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων μιλώντας στην Karfitsa μίλησαν για μία μεγάλη ομάδα που έφτανε τα 60 άτομα. Είχαν ανέβει μεταξύ των βαγονιών και περίμεναν να ξεκινήσει το εμπορικό τρένο για τη Γευγελή. «Πριν λίγες ημέρες ακόμη ένας έχασε τη ζωή του. Ανέβηκε πάνω σε ένα βαγόνια και έπαθε ηλεκτροπληξία από το τόξο που έκανε το σώμα του με τα καλώδια υπερυψηλής τάσης», είπαν σιδηροδρομικοί. «Ενώ γνωρίζουν πως υπάρχει κίνδυνος εξακολουθούν να ανεβαίνουν στα βαγόνια», συμπλήρωσαν.

 

Από πολλά σημεία

Μετανάστες και πρόσφυγες, κατά κύριο λόγο από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές φτάνουν σε μικρές ομάδες στην Ειδομένη, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη. Περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να περάσουν παράνομα από τα περάσματα των συνόρων, από τρύπες του φράχτη που έχουν στήσει οι αρχές του γειτονικού κράτους από το 2016. Μπορεί να  μείνουν στην περιοχή για αρκετές ημέρες, να επαναπροωθηθούν, να προσπαθήσουν πάλι, μέχρι να καταφέρουν να συνεχίσουν το ταξίδι. Τα λιγοστά χρήματα που έχουν τα χρησιμοποιούν στις κατάλληλες περιπτώσεις για να βρουν διακινητή που θα τους προωθήσει μέχρι τα σύνορα με τη Σερβία.

«Δεν σταμάτησε ποτέ, όμως τώρα τελευταία έχουν αυξηθεί», είπε στην Karfitsa κάτοικος από το Χαμηλό Κιλκίς. Είναι το χωριό, όπου είχαν κατευθυνθεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες όταν έπεσαν θύματα ψευδών πληροφοριών ότι μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν στη Βόρεια Μακεδονία. Οι περισσότεροι ξυλοκοπήθηκαν και επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα για να εγκατασταθούν πάλι στην Ειδομένη.

Αυξημένες είναι και οι περιπτώσεις διακίνησης μεταναστών, είτε προς την Ειδομένη, είτε και από τα σύνορα εντός του γειτονικού κράτους. Σύμφωνα  με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τον Μάιο συνελήφθησαν τρεις διακινητές και 89 μετανάστες, ενώ τον Απρίλιο κανένας διακινητής και 36 μετανάστες. Στην περιοχή σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο ένας 23χρονος από το Μαπαγκλαντές έχει ετοιμάσει ένα στρώμα με χαρτόνια και από πάνω ένα λεπτό σεντόνι. Χαμογελάει και μεταφέρει ότι είναι έτοιμος τη νύχτα να προσπαθήσει πάλι. «Έφτασα απέναντι όμως με γύρισαν πίσω», λέει. «Υπάρχει  πρόβλημα να μείνω εδώ», ρωτάει ευγενικά.

Στα κτίρια που είναι έρημα σε όλη την περιοχή της Ειδομένης, τα «αποτυπώματα» των ανθρώπων που  πέρασαν νύχτες πριν φύγουν, ή νύχτες μόλις επέστρεψαν από την επαναπροώθηση, είναι φανερά. Άδεια μπουκάλια με νερό, άδειες κονσέρβες, παπούτσια, ρούχα και ισοθερμικές κουβέρτες.

 

Αύξηση σε είσοδο και… εξόδους

Η κρίση του περασμένου Μαρτίου στις Καστανιές του Έβρου και τα παράλληλα μέτρα που έχουν ληφθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, περιόρισε τη μετανάστευση το επόμενο διάστημα. «Η πίεση πλέον αυξάνεται καθημερινά», αντέτεινε στην Karfitsa αξιωματικός στον Έβρο. Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες εξακολουθούν και προσπαθούν να περάσουν καθημερινά τα σύνορα, ειδικά μεγάλες ομάδες χωρίς να συνοδεύονται από διακινητές. Τον Μάιο στη Θράκη συνελήφθησαν 14 διακινητές και 75 μετανάστες και πρόσφυγες. Τον Απρίλιο, λίγο μετά την κρίση είχαν συλληφθεί έντεκα διακινητές και 61 μετανάστες. Τον Ιούνιο, λόγω και της μείωσης της στάθμης του Έβρου οι αριθμοί έχουν αυξηθεί. Ειδικά μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι κινούνται χωρίς διακινητές.

Ενδεικτικό είναι ότι στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου καταλήγει η πλειοψηφία των εισερχόμενων από τον Έβρο μεταναστών παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση τον Μάιο. Συνελήφθησαν εννέα διακινητές και 384 μετανάστες, όταν τον Απρίλιο είχαν συλληφθεί τρεις διακινητές και 207 μετανάστες και πρόσφυγες.

Αισθητή είναι και η αύξηση που παρατηρείται στις προσπάθειες των μεταναστών και προσφύγων να φύγουν από την Ελλάδα μέσω των ελληνοαλβανικών συνόρων. Εκεί κατευθύνονται κυρίως οικογένειες που πληρώνουν διακινητές. Αυτοί τους οδηγούν στην Αλβανία και από εκεί συνεχίζουν το ταξίδι τους μέχρι να φτάσουν στην Κεντρική Ευρώπη από έναν άλλο δρόμο που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο χρόνο. Στη Δυτική Μακεδονία, τον Μάιο συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές και 54 πρόσφυγες, ενώ τον Απρίλιο είχε συλληφθεί ένας διακινητής με 28 πρόσφυγες.

Φόβοι εκφράζονται ότι τέτοια κύματα θα αυξηθούν στο επόμενο διάστημα, λόγω του γεγονότος ότι πολλοί πρόσφυγες μένουν στο δρόμο και δεν υποστηρίζονται πλέον από προγράμματα στέγασης. «Είναι φανερό ότι έχουν αυξηθεί οι προσπάθειες να φύγουν από την Ελλάδα», έλεγαν πρόσωπα που έχουν χειριστεί το μεταναστευτικό. «Στη χώρα μας δεν έμαθαν τη γλώσσα, ούτε έχει δουλειές να απορροφηθούν». Και στο σκηνικό αυτό τα κυκλώματα των σύγχρονων δουλεμπόρων, των διακινητών μεταναστών και προσφύγων, εξακολουθούν να θησαυρίζουν, αρπάζοντας όσες οικονομίες έχουν μαζί τους οι άνθρωποι που ελπίζουν σε μία καλύτερη ζωή.

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ