Εισαγγελέας μπλόκαρε τη μεταγωγή κρατουμένων λόγω κορονοϊού - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Εισαγγελέας μπλόκαρε τη μεταγωγή κρατουμένων λόγω κορονοϊού

Εισαγγελέας Εφετών διέταξε την αναστολή μεταγωγής κρατουμένων, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι για ναρκωτικά και είχε προγραμματιστεί σήμερα Τρίτη να ξεκινήσει η δίκη τους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την υπόθεση με την έρευνα – σκούπα της ασφάλειας Θεσσαλονίκης στα Πανεπιστήμια τον Δεκέμβριο του 2018, όταν συνελήφθησαν 35 άτομα για διακίνηση ναρκωτικών.

Η δίκη ξεκίνησε τυπικά και διακόπηκε για τις 13 Μαΐου, δεδομένου ότι το ανώτερο όριο προφυλάκισής τους, που είναι οι 18 μήνες, συμπληρώνεται στις 10 Ιουνίου. Η διακοπή  αποφασίστηκε λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον κορονοϊό, καθώς σε αντίθεση περίπτωση στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου έπρεπε να καθίσουν περίπου 60 κατηγορούμενοι της υπόθεσης, οι συνήγοροί τους και οι μάρτυρες, που σημαίνει ότι η διαδικασία θα είχε μετατραπεί σε…  υγειονομική βόμβα. Μάλιστα οι κρατούμενοι έπρεπε να μεταχθούν από τουλάχιστον τρεις διαφορετικές φυλακές της χώρας.

Το θέμα με τη διεξαγωγή των δικών για τους κατηγορούμενους τους οποίους λήγει το όριο προφυλάκισης λόγω συμπλήρωσης 18μηνου, παρά την αναστολή των εργασιών των δικαστηρίων λόγω κορονοϊού, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους χώρους των δικηγόρων. Ο πρόεδρος της επιτροπής καθημερινότητας και αξιοπρέπειας του δικηγορικού επαγγέλματος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Θανάσης Αλεξόπουλος, ο  οποίος ήταν συνήγορος στη συγκεκριμένη δίκη, υποστήριξε ότι δεν έπρεπε να εξαιρεθούν από την αναστολή οι δίκες για όσους συμπληρώνουν 18μηνο και αυτό επειδή κινδυνεύει η δημόσια υγεία και έπρεπε να αναβληθούν. «Δεν μπορεί όλος ο κόσμος να κλείνεται στα σπίτια του για να μην εξαπλωθεί ο ιός με μέτρα που σωστά επιβάλλονται και να υπάρχει φόβος για 20-30 που υπάρχει ενδεχόμενο να αποφυλακιστούν επειδή είναι προγραμματισμένη η δίκη τους και συμπληρώνουν 18μηνο», είπε στην karfitsa.gr. Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι αποφυλακίσεις μπορεί να γίνουν με αυστηρούς όρους όπως είναι η ηλεκτρονική επιτήρηση με βραχιολάκι.

Έφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα δίκης που είναι προγραμματισμένη τις επόμενες ημέρες στην Κομοτηνή και οι κρατούμενοι θα μεταχθούν από διάφορες φυλακές της Ελλάδας. «Εάν ένας κρατούμενος που μετάγεται έχει κορονοϊό αυτό υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί στους υπόλοιπους και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί σε όλες τις φυλακές λόγω της μεταγωγής αυτής», είπε ο κ. Αλεξόπουλος.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ