Εκεί που ξεκίνησε το πιο σκληρό lockdown της Ελλάδας  - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Εκεί που ξεκίνησε το πιο σκληρό lockdown της Ελλάδας 

EXIF_IMG

Ήταν 16 Μαρτίου 2020. Ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται επικίνδυνα σε όλο τον κόσμο. Ήταν ο «αόρατος εχθρός». Λίγες ημέρες μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος, που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου, ένα χωριό έχει τις πρώτες απώλειες. «Μας έμεινε ο φόβος. Χάσαμε δικούς μας ανθρώπους». Ο Παύλος Τζάνας είναι ο πρόεδρος της Δαμασκηνιάς Κοζάνης. Της πρώτης ελληνικής περιοχής όπου επιβλήθηκε σκληρό lockdown.

Γράφει ο Κώστας Καντούρης

Η καραντίνα στη Δαμασκηνιά ήταν πολύ πιο σκληρή από τα σημερινά επιβαλλόμενα μέτρα. Περιπολικά ήταν νυχθημερόν στις εισόδους του χωριού, απαγορεύοντας την είσοδο και την έξοδο οποιουδήποτε. Οι κάτοικοι απαγορευόταν να κινούνται εκτός των σπιτιών τους. Μόνον μέχρι τις αυλές. Ασφαλώς όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά. Η τροφοδοσία γινόταν από υπαλλήλους του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», οι οποίοι έπαιρναν παραγγελίες και χρήματα από τους κατοίκους και τους παρέδιδαν τρόφιμα και φάρμακα. Δεν είχαν επινοηθεί ούτε τα μηνύματα, ούτε τα έγγραφα μετακίνησης. Ακόμη δεν υπήρχε σκέψη για μάσκες. Όλοι είχαν τρομοκρατηθεί,  όπως και στη γειτονική Δραγασιά, όπου ταυτόχρονα επιβλήθηκε καραντίνα. Ένα μνημόσυνο φαίνεται πως ήταν η αφορμή…

«Χάσαμε τέσσερις στη Δαμασκηνιά και δύο στη Δραγασιά», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας στην Karfitsa. Η καραντίνα τον είχε βρει εκτός χωριού. Όμως για να βοηθήσει τους συγχωριανούς του και την υπέργηρη μητέρα του, αποφάσισε να κλειστεί και αυτός «εντός των τειχών». Μάλιστα, τις ημέρες εκείνες είχε την αίσθηση ότι νόσησε και ο ίδιος. Την ώρα που έβλεπε συγχωριανούς του να διακομίζονται στα νοσοκομεία της περιοχής και να γεμίζουν τις εντατικές. «Νόμιζα τότε στην καραντίνα ότι είχα κι εγώ κορωνοϊό, όμως έκανα εξετάσεις και βγήκε ότι δεν είχα τίποτε. Μπαινόβγαινα στο χωριό, έτρεχα να εξυπηρετήσω τον κόσμο, άνθρωπος είμαι και κρύωσα», θυμήθηκε.

Το πρώτο χωριό όπου επιβλήθηκε η πρωτοφανής καραντίνα ήταν και ο «μπούσουλας» για όσα θα ακολουθούσαν, ειδικά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας μετά τον Σεπτέμβριο. «Εκείνη η καραντίνα ήταν η αρχή. Δεν ξέραμε τίποτε. Αλλά εδώ δεν ήξεραν οι επιστήμονες, εμείς θα ξέραμε», διερωτήθηκε. «Ήταν δύσκολο, μία πρωτόγνωρη κατάσταση που δεν είχε ζήσει κανείς. Ήταν λίγο παράξενο δεν ξέραμε τι είναι και πώς είναι», περιέγραψε ο κ. Τζάνας. Ο ίδιος είχε ν’ αντιμετωπίσει τον «αόρατο κίνδυνο» αλλά και την αμφιβολία των κατοίκων. «Στην αρχή είχαμε ανθρώπους που δεν ήθελαν να ακολουθήσουν τα μέτρα, αμφέβαλλαν. Όμως μετά, όταν άρχισαν και έφευγαν από τη ζωή συγχωριανοί μας, αυτοί που πέθαναν από τον κορωνοϊό, τότε άρχισαν να το σκέφτονται πάρα πολύ», ανέφερε ο πρόεδρος.

«Είχαμε αρκετές απώλειες» 

«Σε εμάς ήταν αρχές και δεν ξέραμε τί ακριβώς είναι. Μετά όμως όταν είδαμε ότι τα πράγματα δυσκολεύουν, καταλάβαμε ότι τελικά τα συμπτώματα που είχαμε ήταν ο ιός». Ο ιερέας Δημήτρης Παπαδημητρούλης ήταν ένας εξ αυτών που νόσησαν από κορωνοϊό στη Δαμασκηνιά. «Το πέρασα δύσκολα», επιβεβαιώνει μιλώντας στην Karfitsa. Η πρεσβυτέρα του, νόσησε πολύ πιο βαριά. Έμεινε πολλές ημέρες στο νοσοκομείο μέχρι να το ξεπεράσει. «Στο χωριό είχαμε αρκετές απώλειες», θυμάται ο ιερέας, ο οποίος έμεινε σπίτι του και έδωσε μάχη με τον κορωνοϊό, καθώς την ίδια περίοδο η σύζυγός του νοσηλευόταν.

Θυμάται την καραντίνα και σημειώνει πως εκεί, στο χωριό, τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα από το lockdown που βιώνουν σήμερα οι κάτοικοι των πόλεων. «Εμείς εδώ στο χωριό έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε πού να πάμε. Ούτε καφετέριες, ούτε εστιατόρια, ούτε καταστήματα.  Άντε να περπατούσαμε στο δρόμο. Δεν είναι όπως οι πόλεις με τα καταστήματα και τα καφέ. Απλώς εμείς τρομοκρατηθήκαμε και καθόμασταν μέσα», υπογράμμισε. Επισήμανε μάλιστα ότι δεν αμφισβήτησε ούτε για μία στιγμή τον κίνδυνο του κορωνοϊού. «Δεν ήμουν δύσπιστος, όταν βλέπεις ότι δεν είσαι καλά θα ανησυχήσεις. Όταν ακούς στην τηλεόραση ότι υπάρχει ο ιός, αντιλαμβάνεσαι ότι η κατάσταση είναι δύσκολη», απάντησε.

Οι κάτοικοι στη Δαμασκηνιά, πλέον είναι ι πρώτοι οι οποίοι λαμβάνουν τα μέτρα. «Η αλήθεια είναι ότι προσέχουμε όλοι μας πάρα πολύ. Τραβήξαμε όμως τόσα και τόσα. Μας έμεινε αντανακλαστική κίνηση όταν δούμε ξένο να κάνουμε λίγο πίσω. Το συνηθίσαμε αυτό», είπε ο κ. Τζάνας. Βλέπουν την τελευταία περιοχή της χώρας όπου επιβλήθηκε το σκληρό lockdown, τον Εύοσμο  και συστήνουν:  «Δεν πρέπει να διαμαρτύρεται κανείς με την καραντίνα. Να καθίσουν μέσα στα σπίτια τους, να κοιτάξουν όλα τα προβλεπόμενα να φορούν μάσκες, να κοιτάζουν όλη την ατομική υγιεινή για να είναι εντάξει. Όλοι μας πρέπει να κάνουμε υπομονή», ανέφερε ο πρόεδρος της Δαμασκηνιάς. Μάλιστα λέει ότι είναι αντίθετος με τα μέτρα τύπου ακορντεόν. «Από την αρχή έπρεπε να μας κλείσουν όλους. Θα ήμασταν μια χαρά. Το άνοιξε κλείσε νομίζω ότι είναι χειρότερο». Το ίδιο και ο ιερέας του χωριού. «Έχω να τους πως ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Φυσικά να κρατούν τα μέτρα και να κάνουν αυτά που λέει το κράτος. Αυτά που συστήνουν οι ειδικοί. Γιατί σίγουρα ξέρουν περισσότερα πράγματα από εμάς», ανέφερε ο εφημέριος του ναού.

Ο πρόεδρος της Δαμασκηνιάς, μόλις πριν λίγες ημέρες έκανε και το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Μπορεί στο χωριό να πέρασαν την πανδημία στην αρχή, όμως είναι αλήθεια ότι κάποιοι φοβήθηκαν να το κάνουν. «Τώρα που βλέπουν ότι δεν έχει παρενέργειες, άρχισαν να πηγαίνουν. Κι εγώ την πρώτη νύχτα είχα λίγο πυρετό, όμως αυτό ήταν. Όλα καλά», κατέληξε ο κ. Τζάνας.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ