Εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι και οι ψηφοφόροι - Karfitsa.gr
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 Επικαιρότητα Πολιτική

Εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι και οι ψηφοφόροι

Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (26 Μαΐου-2 Ιουνίου) από μόνες τους είναι πολύπλοκες, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν σε τρεις διαφορετικές κάλπες, προκειμένου να επιλέξουν τους «εκλεκτούς» τους για την επόμενη θητεία. Αρκετά πολύπλοκο είναι το σύστημα και για τους άπειρους υποψήφιους περιφερειάρχες, δημάρχους, περιφερειακούς, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, γι’ αυτό σήμερα παρουσιάζουμε μια σειρά από «κρίσιμες ημερομηνίες» και διαδικασίες για την υποψηφιότητά τους.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου έχουν οι νέοι 17 ετών, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2002 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου τους.

Λίγο πιο σύνθετα είναι τα πράγματα για τους 110.000 εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών. Αυτοί θα ψηφίσουν είτε μόνο για τις ευρωεκλογές στον τόπο κατοικίας τους είτε μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον δήμο προέλευσής τους. Για παράδειγμα αν κάποιος ζει στην Αθήνα αλλά είναι εγγεγραμμένος στο Ηράκλειο της Κρήτης είτε θα πάει στο Ηράκλειο και θα ψηφίσει μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είτε θα ψηφίσει στην Αθήνα μόνο για τις ευρωεκλογές. Κι αυτό γιατί αφενός όπως είναι γνωστό ο θεσμός του ετεροδημότη δεν υφίσταται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα ήταν άλλωστε πρακτικά αδύνατο να στηθούν 325 κάλπες για τους ετεροδημότες σε όλους τους δήμους της χώρας, ενώ αν για παράδειγμα σε έναν δήμο υπήρχε μόνο ένας ετεροδημότης από συγκεκριμένη περιοχή θα παραβιαζόταν η μυστικότητα της ψήφου.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε παράταση δύο εβδομάδων στους ετεροδημότες είτε να μεταδημοτεύσουν και να ψηφίσουν και στις τρεις κάλπες στον τόπο κατοικίας ,είτε να διαγραφούν από τους καταλόγους των ετεροδημοτών και να ψηφίσουν τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον δήμο προέλευσής τους.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Η ημερομηνία για μεταδημοτεύσεις ψηφοφόρων έχει παρέλθει από τις 28 Φεβρουαρίου, αντίθετα περιθώριο μεταδημότευσης διατηρούν οι υποψήφιοι με αίτηση στους δήμους που σκοπεύουν να είναι υποψήφιοι μέχρι τις 4 Μαΐου. Υπόλοιπες ημερομηνίες που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι υποψήφιοι στον δρόμο προς τις κάλπες, αποτελούν οι εξής:

  • 5 Μαΐου: Λήγει η προθεσμία για την επίδοση στο Πρωτοδικείο της δήλωσης κατάρτισης συνδυασμού.
  • 10 Μαΐου: Λήγει η προθεσμία υποβολής παραίτησης όσων έχουν κώλυμα υποψηφιότητας.
  • 11 Μαΐου: Ανακηρύσσονται οι συνδυασμοί από το Πρωτοδικείο.
  • 18 Μαΐου: Γίνονται δεκτές τυχόν παραιτήσεις υποψηφίων προκειμένου να αντικατασταθούν.
  • 24 Μαΐου: Δηλώνονται αντικαταστάτες.

Πολύπλοκη διαδικασία

Είναι γνωστό ότι οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν σε τρεις κάλπες μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: Περιφέρειες, Δήμους και Κοινότητες. Το περιθώριο που έχει ο ψηφοφόρος να σταυροδοτήσει υποψήφιους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους κυμαίνεται κυρίως με βάση τον αριθμό εδρών που εκλέγει κάθε εκλογική περιφέρεια.

Τα πράγματα είναι απλά στις περιφερειακές εκλογές, όπου ο πολίτης θα ψηφίσει υποψηφίους μόνο από την περιφερειακή του ενότητα. Δύο εκδοχές υπάρχουν για τους δήμους:

  • Δήμοι που δεν προέρχονται από συνένωση «καποδιστριακών» δήμων και κοινοτήτων αποτελούν μία και ενιαία εκλογική περιφέρεια. Σε αυτήν την περίπτωση ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει σταυρό προτίμησης σε έως και τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.
  • Δήμοι που προέρχονται από συνένωση «καποδιστριακών» δήμων και κοινοτήτων αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει σταυρό: 1) Σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής του περιφέρειας εάν είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική και σε ακόμη έναν υποψήφιο από όποια άλλη εκλογική περιφέρεια επιθυμεί. 2) Σε έως τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής του περιφέρειας, εάν έχει περισσότερες από τρεις έδρες και σε ακόμη έναν υποψήφιο από άλλη εκλογική περιφέρεια.

Περισσότεροι από τους επιτρεπόμενους σταυρούς δεν ακυρώνουν το ψηφοδέλτιο, αλλά λογίζονται υπέρ του συνδυασμού χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός. Τη δεύτερη Κυριακή, οι ψηφοφόροι δεν βάζουν σταυρό και ψηφίζουν μόνο για δήμαρχο ή περιφερειάρχη.

Τέλος, όσον αφορά τις κοινότητες, οι πολίτες μπορούν να σταυροδοτήσουν έως δύο υποψήφιους συμβούλους για συμβούλια άνω των 300 κατοίκων. Για τις κοινότητες έως 300 κατοίκων, ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει έως έναν μόνο σταυρό, υπέρ του υποψήφιου προέδρου της προτίμησής του.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ