Ελεύθεροι οι ζηλωτές της Εσφιγμένου για τις μολότοφ - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Ελεύθεροι οι ζηλωτές της Εσφιγμένου για τις μολότοφ

Και τυπικά ελεύθεροι είναι μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναίρεσης που έχουν κάνει στον Άρειο Πάγο ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου και άλλοι επτά ζηλωτές μοναχοί που είχαν καταδικαστεί για το επεισόδιο με τις μολότοφ στο κονάκι του μοναστηριού στις Καρυές. Σήμερα Παρασκευή το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους μέχρι την κρίση του ανώτατου δικαστηρίου. Μέχρι τώρα, από τον περασμένο Απρίλιο οι μοναχοί αναζητούνταν και εάν συλλαμβάνονταν θα οδηγούνταν στις φυλακές.

Του Κώστα Καντούρη

Οι μοναχοί είχαν καταδικαστεί και στο Εφετείο για όσα συνέβησαν στις 29 Ιουλίου 2013 στην είσοδο του αντιπροσωπείου της Εσφιγμένου στις Καρυές, σε ένα από τα πολλά επεισόδια για την κτήση του κτιρίου. Τότε ένας μοναχός πέταξε βόμβες μολότοφ προς έναν δικαστικό επιμελητή και τον αδερφό του, οι οποίοι επιχειρούσαν να εισβάλουν στο αντιπροσωπείο με τη χρήση σκαπτικού μηχανήματος για να σπάσουν την πόρτα. Ο μοναχός Αντύπας ο οποίος πρωτόδικα είχε ομολογήσει τη ρίψη της μολότοφ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών, ενώ η ίδια ποινή επιβλήθηκε στον  ηγούμενο των Εσφιγμενιτών ζηλωτών μοναχός Μεθόδιος, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στις πράξεις της έκρηξης, της κατοχής και κατασκευής εκρηκτικών υλών. Οι άλλοι έξι μοναχοί είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη  9 χρόνων και 5 μηνών για απλή συνέργεια στις συγκεκριμένες πράξεις, καθώς ήταν μέσα στο κονάκι.

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο σήμερα Παρασκευή έκανε δεκτό το αίτημα των κατηγορουμένων ότι σε περίπτωση που συλληφθούν και οδηγηθούν στις φυλακές θα προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία τους, όπως και ότι στην περίπτωση που τελεσφορήσει η αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο η ποινική μεταχείριση θα είναι διαφορετική λόγω αλλαγών στους Κώδικες, που σχετίζονται και με τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκαν.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ