Ελισάβετ Κουκουμάκα: «Τα βιβλία ήταν πολύτιμη συντροφιά στην καραντίνα» - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Ελισάβετ Κουκουμάκα: «Τα βιβλία ήταν πολύτιμη συντροφιά στην καραντίνα»

Πώς θα σας φαινόταν αν διαμέσου των βιβλίων μπορούσατε να ταξιδέψετε στο παρελθόν, να ζήσετε και να επηρεάσετε στιγμές και σημαντικά γεγονότα; Το ερώτημα αυτό απαντάει μέσα από την δική της εμπειρία η Κλαίρη, ένα κορίτσι που φοιτά στην πρώτη Λυκείου και είναι η ηρωίδα του βιβλίου «Πνοές από μελάνι», της Ελισάβετ Κουκουμάκα.

«Κεντρικός άξονας του βιβλίου είναι η φιλαναγνωσία. Η Κλαίρη αγαπά τα βιβλία και δε διστάζει να μπει στον κόσμο τους. Ταξιδεύοντας χρονικά σε σημαντικές για την ανθρωπότητα ιστορικές στιγμές παρασέρνει τους αναγνώστες σε νοερά ταξίδια γνωρίζοντάς τους την απόλαυση της ανάγνωσης. Παράλληλα, πραγματεύεται κι άλλα θέματα που αφορούν τους σύγχρονους νέους όπως η σχολική ζωή, το διαζύγιο και ο έρωτας» περιγράφει η δημιουργός της ηρωίδας και προσθέτει ότι «η Κλαίρη πονάει από μοναξιά, κυνηγά το χαμένο έρωτα, έρχεται αντιμέτωπη με φόβους όμοιους με των σύγχρονων νέων αλλά δεν παύει να αγωνίζεται για τα ιδανικά και τις αξίες της. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλω να περάσω. Να μην παύουμε να κυνηγάμε τα όνειρά μας, να αγωνιζόμαστε και να προστατεύουμε ό,τι αγαπάμε».

Από τις πρώτες λέξεις που διαβάζεις στην περιγραφή του βιβλίου καταλαβαίνεις ότι το σασπένς είναι ένα από τα στοιχεία του. «Είναι ένα βιβλίο στο οποίο η πραγματικότητα σμίγει με τη φαντασία, μία μεταφυσική περιπέτεια γεμάτη αγωνία και πολλές ανατροπές. Δημιουργούνται συνεχώς καινούρια ερωτήματα που ζητούν απάντηση κρατώντας τους αναγνώστες σε εγρήγορση και αμείωτο ενδιαφέρον. Συναντάμε κόντρες, εχθρούς και συνωμότες που μπερδεύουν την ηρωίδα του βιβλίου και μέχρι το τέλος δεν ξέρουμε ποιον να εμπιστευτούμε», λέει στην Karfitsa η συγγραφέας.

Η ιδέα για το βιβλίο «Πνοές από μελάνι» γεννήθηκε όταν η Ελ.Κουκουμάκα υπηρετούσε στο 2ο δημοτικό σχολείο Θέρμης και εκεί συνειδητοποίησε την ανάγκη των μαθητών για σχολική δανειστική βιβλιοθήκη. «Έτσι, με τη βοήθειά τους ανακινήσαμε την ήδη υπάρχουσα. Κάθε φορά που έπαιρναν τα βιβλία στα χέρια τους, με έκπληξη έβλεπα τη χαρά και την ανυπομονησία στο βλέμμα τους», σημειώνει. Παράλληλα εξηγεί πως «αφορμή για τη συγγραφή των βιβλίων μου – τόσο αυτών που έχουν εκδοθεί, όσο αυτών που περιμένουν ημιτελή στα συρτάρια μου- αποτελεί η καθημερινή επαφή με τους μαθητές μου και γενικότερα η εκπαιδευτική μου δραστηριότητα. Ως δασκάλα έρχομαι καθημερινά σε επαφή με ανθρώπινες ψυχές στην πιο τρυφερή τους ηλικία. Τα παιδιά προσφέρουν τόσα πολλά, αρκεί να είσαι έτοιμος να τα πάρεις. Ζώντας κοντά τους μπορώ και συνεχίζω να σκέφτομαι σαν παιδί. Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες τους και τον τρόπο σκέψης τους. Ως συγγραφέας έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω έμμεσα με τόσα και τόσα παιδιά που ίσως δε θα γνωρίσω ποτέ».

η Ελισάβετ Κουκουμάκα

«Πολύτιμη συντροφιά τα βιβλία»

Όσον αφορά την περίοδο που βιώσαμε κατά την διάρκεια της καραντίνας η συγγραφέας χαρακτηρίζει τα βιβλία ως πολύτιμη συντροφιά. «Πρακτικά βρήκαμε όλοι το χρόνο που τόσο αποζητούσαμε για να διαβάσουμε ό,τι στεκόταν από καιρό στις βιβλιοθήκες μας ή ό,τι είχαμε αφήσει στη μέση ανολοκλήρωτο. Πέρα όμως από αυτό, τα βιβλία αποτέλεσαν μια πολύτιμη συντροφιά αυτές τις δύσκολες ώρες μοναξιάς, ψυχολογικής πίεσης και ίσως επαγγελματικής αδράνειας. Οι αναγνώστες είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε διαμέσου των βιβλίων σε τόπους φανταστικούς, απολαμβάνοντας μικρές στιγμές ελευθερίας. Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ύστερα από μια μακρά περίοδο καραντίνας τα βιβλιοπωλεία είναι από τα πρώτα καταστήματα που ανοίγουν. Έτσι θα μπορέσουμε όλοι να ανανεώσουμε τις βιβλιοθήκες μας και να συνεχίσουμε τις νοερές μας περιπλανήσεις», τονίζει.

Μάλιστα, ερωτηθείσα για ποια συγγραφικά ερεθίσματα της δόθηκαν κατά την διάρκεια του lockdown μας απαντάει πως «ως συγγραφέας, δασκάλα και μαμά μού δόθηκαν ερεθίσματα συγγραφικής δημιουργίας, ώστε να απαντήσω σε ερωτήματα και ανησυχίες των παιδιών μου και των μαθητών μου σχετικές με την τρέχουσα πραγματικότητα. Κάποιες από αυτές τις δημιουργίες ολοκληρώθηκαν και περιορίστηκαν σε μία αγκαλιά, σε ένα ανήσυχο βλέμμα, σε ένα δάκρυ στο παιδικό κρεβάτι. Κάποιες έμειναν στο υποσυνείδητο και θα αποτυπωθούν στο χαρτί σε μελλοντικές ευκαιρίες. Εξάλλου, σε δύσκολες περιόδους ψυχολογικής πίεσης και αποκλεισμού η δημιουργία αποτελεί διέξοδο του μυαλού στην προσπάθειά μας να βρούμε απαντήσεις στις δικές μας αναζητήσεις».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ