Ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας

Της Δέσποινας Κρητικού

Με ελλείψεις  εκπαιδευτικών σε όλες τις  βαθμίδες εκπαίδευσης άρχισε η νέα σχολική χρονιά για την Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της  Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας  υπολογίζεται ότι υπάρχουν   500 κενές θέσεις δασκάλων και καθηγητών. «Όλα τα κενά θα  καλυφθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα», τόνισε ο  Παναγιώτης Ανανιάδης, προϊστάμενος της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας .

Σε όλη τη χώρα οι ελλείψεις  υπολογίζονται σε 2.000 ενώ στην πρωτοβάθμια  τα κενά σε προσωπικό  σε 7.000. Ήδη έχουν γίνει  16.500 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και   3.000 βοηθητικού προσωπικού.  Το μεγαλύτερο κύμα προσλήψεων, σχεδόν 9.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και προσωπικό, έγινε στην ειδική αγωγή, που λειτουργεί με ελάχιστους μόνιμους.  Στην παράλληλη στήριξη εντοπίζονται ακόμα περισσότερα κενά, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 900 κενά στην πρωτοβάθμια και 200-250 κενά στη δευτεροβάθμια. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε ότι οι διορισμοί μονίμων θα ξεπεράσουν τις 4.500  όμως  θ αρχίσουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ελλείψεις  φαίνεται να υπάρχουν και  στην εκπαίδευση των προσφύγων, καθώς υπολογίζεται  ότι περίπου 200 εκπαιδευτικοί απαιτούνται για να καλυφθούν οι  πρωινές τάξεις υποδοχής. Ωστόσο και φέτος θα λειτουργήσουν τα απογευματινά μαθήματα, στα οποία ακόμα δεν έχουν γίνει προσλήψεις και αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας.

Κουδούνι στις 9 το πρωί

Οι ανακοινώσεις  του υπουργού Παιδείας από το 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων κατά τον αγιασμό την Τρίτη,  για  αρχή της σχολικής ημέρας στις 9 το πρωί από την επόμενη σχολική χρονιά  έχουν προκαλέσει χαρά στους μαθητές  αλλά  και  σύγχυση στους γονείς των παιδιών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι η πρωινή ζώνη θα συνεχίσει να ισχύει από τις 7 το πρωί ενώ  έχει ήδη ανακοινώσει τη συγκρότηση δύο επιτροπών που θα αναλάβουν να κάνουν την υπουργική εξαγγελία πράξη.

«Αφού έλυσε όλα τα άλλα προβλήματα στην Παιδεία, ο κ. Γαβρόγλου αποφάσισε να ασχοληθεί και με το ωράριο στα σχολεία. Ανακοίνωσε, λοιπόν, την πρόθεσή του, από την επόμενη σχολική χρονιά, τα μαθήματα να ξεκινούν στις 09:00, αντί για τις 8:15. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ο κ. Υπουργός πρώτα κάνει ανακοινώσεις και μετά σκέπτεται αν και πώς μπορούν να υλοποιηθούν αυτά που ανακοίνωσε», δήλωσε η  Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Νίκη Κεραμέως. Η από κοινού με τους αναπληρωτές Τομεάρχες, κ. Γιάννη Ανδριανό, βουλευτή Αργολίδας, κ. Μαρία Αντωνίου, βουλευτή Καστοριάς και κ. Χρήστο Κέλλα, βουλευτή Λάρισας, απηύθυναν ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας σχετικά με την εξαγγελία του για αλλαγή του σχολικού ωραρίου.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ