Ελληνικός Χρυσός: Επένδυση 2,1 δισ. στα σκαριά - Προσδοκίες αλλά και απαιτήσεις από εργαζόμενους και τοπική κοινωνία - Karfitsa.gr
Επιχειρήσεις Οικονομία

Ελληνικός Χρυσός: Επένδυση 2,1 δισ. στα σκαριά – Προσδοκίες αλλά και απαιτήσεις από εργαζόμενους και τοπική κοινωνία

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κρητικού

 

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, το νέο επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός» βαίνει προς τελική κύρωση καθώς οι συζητήσεις μεταξύ Κυβέρνησης και επενδυτή  έχουν ωριμάσει και όλα δείχνουν πως η τελική συμφωνία είναι πολύ κοντά με τις δύο πλευρές να βρίσκουν κοινό τόπο.

Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι επενδυτές  έχουν αποφασίσει την σύνταξη μιας «αμοιβαίως επωφελούς για την Πολιτεία και την εταιρεία» όπως αναφέρουν στην karfitsa πηγές της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε,  αναθεωρημένη και επίκαιρη σύμβαση παραχώρησης που να διασφαλίζει αυξημένα  περιβαλλοντικά,  κοινωνικά και οικονομικά οφέλη  και να  εγγυάται την προστασία της επένδυσης με συγκεκριμένες νομικές δικλείδες, από αστάθμητους παράγοντες που θα μπορούσαν να παρακωλύσουν την αδειοδότηση και να ανακόψουν την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου σε όλες τις φάσεις του.

 

Ισχυρό χαρτί η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

 

Η «Ελληνικός  Χρυσός Α.Ε» , όπως ανέφεραν πηγές της εταιρείας στην karfitsa, έχει δεσμευτεί με αυξημένα αντισταθμιστικά οφέλη και με αυξημένα μεταλλευτικά τέλη (royalties) προς το ελληνικό κράτος καθώς και με την κατασκευή  εμβληματικών αναπτυξιακών  έργων  για την τοπική κοινωνία και αύξηση των θέσεων εργασίας σε σύγκριση με το υπάρχον σχέδιο του 2006.

Παράλληλα έχει εγγυηθεί για την προστασία του περιβάλλοντος προάγοντας  και σε αυτό το επενδυτικό σχέδιο την τεχνολογία – μέθοδο της  ξηρής απόθεσης, που εφαρμόζεται ήδη στον Κοκκινόλακα  που θα μειώσει  το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου έως 40%.  Η μέθοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την εταιρεία ως η πλέον σύγχρονη τεχνολογικά μέθοδος που κατασκευάστηκε  και λειτουργεί για ασφαλή  διαχείριση και εναπόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων  από τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας και του Στρατωνίου στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως ανέφεραν πήγες της εταιρείας στην Karfitsa,  το αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο της Eldorado Gold που πλέον έχει γίνει ο μοναδικός επενδυτής της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε»,  προβλέπει ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε χρονικό ορίζοντα 25ετίας με την ολοκλήρωση του έργου των Σκουριών και την αναβάθμιση ενεργών μεταλλείων Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών. Τα βασικά μέρη του έργου είναι το εργοστάσιο εμπλουτισμού (plant site), η υπόγεια εξόρυξη (underground portal), η επιφανειακή εξόρυξη (open pit) και ο χώρος απόθεσης τελμάτων (Tailings Management Facility).

Η συνολική επένδυση σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αγγίζει τα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ περιλαμβάνει  αύξηση της τάξης του  10% στα μεταλλευτικά τέλη (royalties) που σήμερα εισπράττει το ελληνικό κράτος από την δραστηριότητα της εταιρείας, καθώς και δημιουργία 5.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης. Συγκεκριμένα τα κρατικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν  κατά 2,5 δισ. ευρώ, οι μισθοί θα ανέλθουν σε ποσό 2 δισ. και το ποσό που αναμένεται να κατευθυνθεί σε Έλληνες εργολάβους και προμηθευτές θα φθάσει τα 3,6 δισ. ευρώ. Η αξία των εξαγωγών αναμένεται να ανέλθει, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας, στα 11,6 δισ.

Στην διάρκεια της λειτουργίας των μεταλλείων, που έχει ορίζοντα 25ετίας,  μέριμνα της εταιρείας φέρεται να αποτελεί η τμηματική επένδυση ενός σημαντικού κονδυλίου πολλών εκατομμυρίων σε έργα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Δήμο Αριστοτέλη και την ΒΑ Χαλκιδική ευρύτερα.

 

Στέλιος Βαλλιάνος:  Να διασφαλιστεί περιβάλλον και τοπική κοινωνία

Ισχυρές διασφαλίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μεταλλευτικής δραστηριότητας, τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας που προβλέπονται, διπλασιασμό του ποσοστού μεταλλευτικών τελών που αποδίδεται στον Δήμο Αριστοτέλη από το Ελληνικό Δημόσιο και παροχή αντισταθμιστικών οφελών ύψους 87.500.000 ευρώ υπέρ της τοπικής κοινωνίας απ` ευθείας από την επενδύτρια εταιρεία στον οικείο Δήμο (εκ των οποίων 15.000.000 ευρώ εμπροσθοβαρώς) ζητά ο Δήμαρχος Αριστοτέλη  Στέλιος Βαλιάνος, σε επιστολή-παρέμβαση, προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κοινοποιείται και στη διοίκηση της “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.”.

Ο Δήμος Αριστοτέλη δεν συμμετέχει στην διαπραγμάτευση επί του επενδυτικού σχεδίου και της υπό διαπραγμάτευση νέας σύμβασης, παρά το σχετικό  αίτημα  του Δημάρχου Στέλιου Βαλλιάνου  που ζήτησε να λάβει γνώση καθώς όπως αναφέρει «η τοπική κοινωνία θα είναι αυτή που θα κληθεί να συμβιώσει με το αποτέλεσμα», ενώ οι προβληματισμοί που έχει θέσει «αν και ακούγονται με προσοχή από τα δύο μέρη, δεν συναντούν δεσμευτικές απαντήσεις».  Ο κ. Βαλλιάνος ζητά προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, προστασία και συμβολή της Πολιτείας στην ενίσχυση της τουριστικής προοπτικής του Δήμου Αριστοτέλη και ενίσχυση  της απασχόλησης και της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας της περιοχής.

«Ο Δήμος επιλέγει να μην παραμείνει σε ρόλο σιωπηλού παρατηρητή εν αναμονή τετελεσμένων,  για το λόγο αυτό παραθέτω προβληματισμούς και απαιτήσεις που έχω ήδη μεταφέρει και θέσει το προηγούμενο διάστημα, με την προσδοκία ότι θα απαντηθούν έγκαιρα, εμπράκτως και θετικά, αφενός εντός του κειμένου της νέας σύμβασης ή κάθε άλλης συνοδευτικής νομοθεσίας -εφόσον η διαπραγμάτευση καταλήξει σε συμφωνία και όρους συνέχισης της μεταλλευτικής δραστηριότητας όπως οι δύο διαπραγματευόμενες πλευρές φαίνεται να αισιοδοξούν- αφ` ετέρου με την αποδοχή του αιτήματος για επίσημη ενημέρωση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν το τελικό προϊόν της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση», αναφέρει ο κ Βαλλιάνος.

 

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη επίσης  ζητά αύξηση του αποδιδόμενου στον Δήμο ποσοστού, επί των τελών αυτών που θα καταβάλει η επενδύτρια εταιρεία στο Ελληνικό Δημόσιο, από το 20% που είναι σήμερα, στο 40% που προβλέπει ως ανώτερο ποσοστό ο σχετικός νόμος, με ταυτόχρονη απελευθέρωση των δυνατοτήτων αξιοποίησης του συγκεκριμένου πόρου, κατά την κρίση του Δήμου. Επίσης απαιτεί άμεση απόδοση του ποσού περίπου 900.000 ευρώ που αναλογούν στον Δήμο Αριστοτέλη, από τα μεταλλευτικά τέλη, των ετών 2017, 2018 και 2019.

 

 

Οι όροι της κυβέρνησης

Το Ελληνικό δημόσιο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρεις όρους:  Σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας. Εφαρμογή των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με παράλληλη υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων για την περιοχή προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου από τα μεταλλευτικά τέλη.

 

Το ανασχεδιασμένο επενδυτικό πλάνο κατατέθηκε από τις εταιρία στις 22 Νοεμβρίου του 2019 αναθέτοντας μάλιστα στην εταιρεία Grant Thornton Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων Επιχειρήσεων την αξιολόγηση του  σχεδίου. Οι προτεινόμενες αλλαγές έθεσαν σε συναγερμό τόσο την πλευρά του δημοσίου όσο και τις τοπικές αρχές

Η νέα αναθεωρημένη και επίκαιρης σύμβαση  παραχώρησης αν υπογραφεί θα λύσει τον «γόρδιο δεσμό» που έχει φρενάρει για χρόνια την επένδυση .

 

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τους εργαζόμενους

 

Η μέχρι τώρα επένδυση «Ελληνικός Χρυσός» όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας στην karfitsa, μέχρι σήμερα  ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια, έχοντας αποφέρει €360 εκατ. έσοδα στο ελληνικό κράτος, €620 εκατ. από εξαγωγές, €225 εκατ. σε μισθούς και επιδόματα και €800 εκατ. σε Έλληνες προμηθευτές. Μέχρι σήμερα, η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει περισσότερα από €20 εκατ. σε έργα υποδομής και δράσεις για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον, ενώ με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας σε πλήρη ανάπτυξη, αναμένεται να επενδύσει επιπλέον €80 εκ. σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την τοπική κοινωνία.

Ο Χρήστος Ζαφειρούδας πρόεδρος του σωματείου υπογειτών στα μεταλλεία  Κασσάνδρας υποδέχεται με ανάσα ανακούφισης την εξέλιξη  των διαπραγματεύσεων  ωστόσο όπως αναφέρει στην karfitsa η αγωνία συνεχίζει να υφίσταται καθώς ακόμη δεν  έχει τελειώσει τίποτα. «Περιμένουμε το κράτος η πολιτεία να κάνει τα αυτονόητα προκειμένου να «τρέξει» η επένδυση  που έχει εδώ και δέκα χρόνια βαλτώσει» τονίζει ο κ. Ζαφειρούδας. Ο ίδιος εργάζεται στα μεταλλεία επί 32 χρόνια κι όλα αυτά τα χρόνια έχει δει πολλά. «Έχουμε ζήσει κλεισίματα, καθυστερήσεις τεράστιες και είμαστε επιφυλακτικοί. Περιμένουμε το αποτέλεσμα και μόνο όταν πέσουν οι υπογραφές θα ησυχάσουμε» αναφέρει. Και εξηγεί ότι οι εργαζόμενοι πάντα έβαζαν ως προτεραιότητα το τρίπτυχο Προστασία Περιβάλλοντος, Δημόσιο Συμφέρον και Θέσεις Εργασίας.  «Αυτό που θέλουμε οι εργαζόμενοι είναι να υλοποιηθεί η επένδυση και να προχωρήσει η μεταλλουργία. Φυσικά με σεβασμό στο περιβάλλον, αφού κι εμείς εδώ ζούμε. Η εξέλιξη της επένδυσης θα δώσει ζωή στα εργοστάσια της εταιρίας» υπογραμμίζει ο κ. Ζαφειρούδας .

 

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ