Ελληνικό το πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Περιβάλλον

Ελληνικό το πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου

Ένα καινοτόμο έργο το οποίο μετατρέπει την ακριτική Τήλο στο πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου με ενεργειακή αυτονομία από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες.

Σχεδόν 4 έτη αργότερα, το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών του νησιού καλύπτεται από τη δημιουργία υβριδικού σταθμού εκμετάλλευσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας, με δυνατότητα αποθήκευσης.Στον υβριδικό σταθμό λειτουργεί ανεμογεννήτρια ισχύος 800 KW, φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 160 KWp και συσσωρευτές χωρητικότητας 2,8 MWh. Η παραγόμενη ενέργεια αποθηκεύεται και σε περίπτωση που περισσεύει θα εξάγεται στα γειτονικά νησιά της Κω και της Νισύρου.

Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και το δεύτερο σκέλος του έργου, το οποίο αφορά στον έλεγχο και τη διαχείριση της ζήτησης, προκειμένου να εξασφαλίσει η Τήλος απόλυτη ενεργειακή αυτονομία αποκλειστικά από ΑΠΕ.

Τη διαχείριση του τοπικού συστήματος ενέργειας θα διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου ένα προηγμένο σύστημα συλλογής στοιχείων (SCADA), το οποίο θα μπορεί να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών. Το έργο αυτό μεγιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας με βιώσιμο τρόπο, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία του νησιού και πετυχαίνοντας χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή.

Το καινοτόμο έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος που θα επιτευχθεί από τη διακοπή λειτουργίας μονάδων παραγωγής ενέργειας με πετρέλαιο, οι κάτοικοι θα πληρώνουν λιγότερο για την κατανάλωση ρεύματος.

Αυτή τη στιγμή η Τήλος τροφοδοτείται με ενέργεια από την Κω με υπόγειο καλώδιο. Ωστόσο, το καλώδιο συχνά παρουσιάζει βλάβες με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις – κυρίως το καλοκαίρι – να επιστρατεύουν γεννήτριες οι οποίες λειτουργούν με πετρέλαιο. Η παροχή ενέργειας από ΑΠΕ και η μείωση της χρήσης των μονάδων πετρελαίου θα οδηγήσει και σε μείωση του λογαριασμού ρεύματος.

Το έργο μετατροπής της Τήλου σε πράσινο νησί αποτελεί πολυεθνική προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν συνολικά 13 εταίροι από 7 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Στο φιλόδοξο εγχείρημα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το ΤΕΙ Πειραιά, ο ιδιωτικός όμιλος Eunice, ο ΔΕΔΔΗΕ και η WWF Ελλάς. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η ελληνική εταιρεία MAS A.E. η οποία ειδικεύεται στην τεχνολογία ελέγχου και ενεργειακής διαχείρισης σε μεμονωμένα δίκτυα, αναλαμβάνοντας την κατασκευή και εγκατάσταση του συστήματος ελέγχου ισχύος του υβριδικού πάρκου.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ